29 Kasım 2020 Pazar

Türkiye sınırlarında gayrimenkulü bulunan milyonlarca kişi için emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri yarın sona eriyor. Bu tarihleri kaçıran vergi mükelleflerine ise para cezası verilecek.



Türkiye sınırlarınde ikamet eden ve gayrimenkulleri bulunan milyonlarca kişi için emlak vergisi ödemeleri devam ediyor. Emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri için yarın son gün.

Son gün yarın

Binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenlerin emlak vergisi ödemelerini yarın mesai bitimine kadar yapmaları gerekiyor. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellefler sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

İndirimli emlak vergisi şartları

Bazı kişiler ise belli şartları sağlamaları halinde emlak vergisinden muaf oluyor. Aşağıdaki şartları taşıyanlar için emlak vergisi oranı indirimli (yüzde 0) olarak uygulanıyor.

- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

Borcunuzu sorgulayın

Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek ve sorgulamak isteyenlerin bulundukları belediyeler tarafından veya e-Devlet aracılığıyla öğrenebiliyor. Ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden sorgulanabiliyor.

Mobil ödeme kolaylığı

Emlak vergisi taksitleri vatandaşların bağlı olduğu belediyelere ödenebiliyor. Ayrıca isteyen vatandaşlar belediyelerin banka hesapları üzerinden ya da mobil uygulamadan tamamlayabiliyor.

Ödemeyene ceza

Vergi borcu olanların herhangi mağduriyet yaşamaması için gerekli ödemeleri belirlenen tarihler arasında yapmaları gerekiyor. Bu tarihleri kaçıran vergi mükellefler hakkında cezai işlem uygulanıyor. Vergisini ödemeyen her mükellef için her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı kesiliyor.

Ödenen paralar geri alınabilir mi?

Birçok vatandaş emlak vergisinden muaf tutuluyor. Bu kişilerin mağduriyetlerini gidermek için açıklanan süre içinde başvurularını iletmesi halinde vergi iadesi alınabiliyor.

Vergi Usul Kanunu'na göre, açıklanan emlak vergisi iadesi 5 yıllık süreyi kapsayacak şekilde yapılıyor. İlgili kanuna göre; emlak vergisi muafiyeti olmasına rağmen ödeme yapan kişilerin geriye dönük olarak 5 yıllık ödenen vergilerinin iade başvurusunu belediyeler tarafından yapılabiliyor.

Vergilerin ödendiği belediye tarafından yapılan başvurularda kişilerin yanında emlak vergisi iade dilekçesinin olması şartı bulunuyor.

3 dakikada borcunuzu yapılandırabilirsiniz!

6 soruda 2020 emlak vergisi muafiyeti!

Yorumlar

Diğer Haberler

İki şehirde satılık 20 gayrimenkul! Arsa, iş yeri, kargir ev...
Adana ve Elazığ'da yer alan arsa ve iş yerleri satışa çıkarıldı. Yatırımcılar tarafından merakla beklenen satış ihaleleri 3 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. 
Dacia Jogger Extreme Hybrid'de ÖTV muafiyeti fırsatı! Sıfır araç alacaklar hemen bakın! 
Sınırlı sayıdaki 2024 Model Yılı Jogger Extreme Hybrid, bu aya özel ÖTV muafiyetiyle satışta. Peki Dacia Jogger Extreme Hybrid fiyatı ne kadar? İşte 21 Eylül 2024 fiyat listesi... 
TOKİ'nin Demirci'de sosyal konut projesi inşaatı başladı
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ihalesi gerçekleşen Demirci 2. Etap 142 adet sosyal konut projesinin inşaatına başlandığı açıklandı.
Ankara Gökdemir View'de hemen tapu fırsatı! Teslimler Ekim 2025'te!
Ankara merkezli Emre Gökdemir İnşaat tarafından Yenimahalle'de inşa edilen Gökdemir View'de hemen tapu fırsatıyla satışlar devam ediyor. Gökdemir View'de konut fiyatları ne kadar? Gökdemir View'de hangi tip konutlar var? İşte ayrıntılar...
Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’na toplu konut projesi! Dar gelirli vatandaşlara ev sahipliği yapacak!
Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın bir bölümüne ait yeni imar planı, Çevre Bakanlığı tarafından onaylandı. Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın dar gelirli vatandaşlara yönelik sosyal konut projelerine ev sahipliği yapması hedefleniyor.