16 Kasım 2020 Pazartesi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim 2020 konut satış istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, Ekim 2020'de Türkiye genelinde 119 bin 574 konut satışı gerçekleşti. Dünya Gazetesi Araştırma Müdürü Bader Arslan, konut satışlarını değerlendirdi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim 2020 konut satış istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, Ekim 2020'de Türkiye genelinde 119 bin 574 konut satışı gerçekleşti.

Dünya Gazetesi Araştırma Müdürü Bader Arslan, Ekim 2020 konut satışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bader Arslan'ın değerlendirmesi şöyle: 

2020’de istatistiklerin açıklanmaya başladığından beri en büyük yükselişini yaşayan konut satışları normale dönüyor.

Bugün açıklanan Ekim ayı verilerine göre, geçen ay Türkiye genelinde yaklaşık 120 bin konut satışı gerçekleşti. 

Haziran ve Temmuz aylarında 190 bin ve 230 bine kadar yükselen satışlar sonraki üç ay boyunca düşerek 120 bine indi. Ekim ayında satışlar 2019 Ekim ayının yüzde 16 gerisinde iken önceki aya göre yüzde 14 düştü.

Uzun vadeli ortalamalara göre Türkiye’de aylık ortalama konut satışı 110 bin civarında seyrediyor. Covid-19 nedeniyle Nisan ve Mayıs’ta sert şekilde düşen satışlar, sosyal kısıtlamaların esnetilmesi, faizlerin düşürülmesi ve alternatif yatırım araçlarının azalması nedeniyle Haziran’dan sonra yeniden artışa geçmişti. Önceki iki ayda yapılamayan satışların da eklenmesiyle Haziran ve Temmuz’da toplam 420 bin, yani 4 aylık satışa denk, konut satıldı.

Bu süreçte özellikle ikinci el konut satışlarındaki yükseliş, ilk el satışlara göre çok daha yüksek düzeylere ulaşmıştı. Uzun yıllardan beri Türkiye’de yapılan ikinci el konut satışlarının sayısı 60 bin civarında seyrederken, Haziran-Ağustos döneminde ortalama 140 bine çıktı.  Temmuz ayında toplam konut satışları 230 bin ile rekor kırarken, ikinci el konut satışları da 161 bin ile en yüksek düzeyine çıkmıştı.

Bugün açıklanan Ekim verileri, geçen ay 82 bin 598 konut satıldığını gösterdi. Satışlar geçen yıla göre yüzde 11 düştü. İlk el konut satışları Ekim’de yüzde 26 düşüşle 37 bin civarında gerçekleşti. Uzun vadeli ortalamalara göre her ay 50 bin civarında yeni konut satışı yapılırken, bu sayı 2019’daki durgunluk döneminde 35 bin civarına inmişti. 2020 yazında toplam konut satışları tarihi seviyelere yükselmesine rağmen, ilk el satışlardaki artış sınırlı kalmıştı. İlk el satışların ortalamaların altında seyrediyor olmasında, konut bolluğu, ekonomideki durgunluk, geleceğe yönelik belirsizliklerin artması, kurlardaki yükselişin bütçeleri etkilemiş olması gibi pek çok faktör etkili.

Son dönemde ipotekli satış verilerinde çok ciddi iniş ve çıkışlar yaşandı. Aylık 5 bin satış yapıldığı da oldu; 130 bin de.

İpotekli satışlar ile konut kredi faizleri arasında ters yönlü ve güçlü bir ilişki var. Faizler düştükçe, benzer bir kalıpla satışlarda artış görüyoruz. Bunu aşağıdaki grafikte de görüyorsunuz. Simetrik bir ters ilişki var. Ta ki 2020’ye kadar. 2020 ortasındaki konut satışlarında sıçrama daha önce hiç yaşanmamış bir örnek olduğu için bu kalıba uymuyor. Ancak yine de son aylarda faizlerin yeniden yükselmeye başlaması, kredi bolluğunun azalması nedeniyle ipotekli satışlar yüzde 49 düşüşle 25 bin 566 olarak gerçekleşti.

Önümüzdeki aylarda satışlarda yavaşlamanın devam ettiğini göreceğiz. Bunu olumsuz bir işaret olarak algılamamak gerekir. Son iki yılda yaşanan iniş-çıkış döneminin bitmesi ve satışların uzun vadeli ortalamalarına geri dönmesi olarak bakmak daha doğru olabilir. 

Dikkat! Ekim'de yüzde 23.1 arttı!

2020 Ekim'de 119 bin 574 konut satıldı!

Yorumlar

Diğer Haberler

Yapı Kredi emekli promosyonunda son dakika müjdesi! Nisan 2024 yeni emekli paketiyle tam 18 bin TL yatırılıyor!
SSK ve Bağkur emeklileri tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer alan maaş promosyonları için müjdeler de peş peşe geliyor. Pek Yapı Kredi Nisan 2024'te ne kadar promosyon veriyor?
İzmir Uzundere Kentsel Dönüşüm Mağdurları 15 yıldır evlerine kavuşmayı bekliyor!
Uzundere Kentsel Dönüşüm projesi yüzlerce mağdur da yarattı. 15 yıldır evlerine kavuşmayı bekleyen vatandaşlar, Büyükşehir şirketi İzbeton’un yapımını üstlenmiş olduğu proje alanında yeni başkan Cemil Tugay’a seslendi.
Altın ateş aldı! 21 Nisan 2024 canlı altın fiyatları şaşırttı! İşte son dakika gram, çeyrek, tam altın fiyatları!
Son zamanların en gözde yatırım araçları arasında yer alan altında yükseliş devam ediyor. Peki 21 Nisan 2024 çeyrek ve gram altın fiyatları ne kadar oldu?
Amsterdam’da yeni otel açmak yasaklandı! Nedeni şaşırttı!
Holllanda'nın başkenti Amsterdam’da yeni otel açmak yasaklandı. Belediye Meclisi, “Dengeli Turizm Yönetmeliği” uyarınca, tüm şehri oteller için “yasak bölge” ilan etti.
TOKİ'den son dakika Nisan ve Mayıs 2024 fırsatı! Bu illere 11 kampanyada 2 bin 824 yeni konut geliyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın merakla beklenen Nisan ve Mayıs 2024 projeleri resmi internet sitesi üzerinden açıklandı. Bu illere 11 kampanyada 2 bin 824 yeni konut geliyor...