29 Ekim 2020 Perşembe

Ülke ekonomisi, bu yılın üçünce çeyreğinde yüzde 33,1 ile rekor seviyede büyüme kaydetti.



ABD ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 33,1 ile rekor seviyede büyüme gösterdi.

ABD Ticaret Bakanlığı, temmuz-eylül dönemine ait öncü Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre, ABD'de GSYH, yılın üçüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 33,1 arttı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bu yılın ikinci çeyreğinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşadığı tarihi daralmanın ardından üçüncü çeyrekte rekor hızda büyüme kaydeden ABD ekonomisine ilişkin piyasa beklentisi, yüzde 31 büyümesi yönündeydi.

Kovid-19 nedeniyle ikinci çeyrekte tarihi daralma yaşamıştı

Ülke ekonomisi, Kovid-19 salgını ve salgına karşı alınan karantina önlemleri nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde yüzde 31,4'lük rekor seviyede küçülme yaşamıştı. 

Kovid-19 salgını nedeniyle uygulanan sıkı tedbirlerin gevşetilmesi ve işletmelerin yeniden açılması üçüncü çeyrek GSYH artışında belirleyici oldu. Bu dönemde ABD ekonomisindeki büyümede, kişisel tüketim harcamaları, özel stok yatırımları, ihracat ve sabit yatırımlardaki artışın, federal hükümet harcamaları ile yerel hükümet harcamalarındaki düşüşle kısmen dengelenmesi etkili oldu. Aynı dönemde ithalat da artış gösterdi.

Yılın üçüncü çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise yüzde 3,7 arttı. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de bu dönemde yüzde 3,5'lik artış kaydetti. Beklentiler bu verinin yüzde 4 artması yönündeydi.

Piyasalar verileri fiyatlıyor

Büyüme verisi öncesi 1,17 seviyesinde seyreden avro/dolar paritesi, açıklamanın ardından bu seyrini korudu. Dolar/TL ise 8,3124'den 8,3133'e tırmandı.

Diğer taraftan, 1,873 dolardan işlem gören altının onsu 1,863 dolara gerilerken, 10 yıllık ABD devlet tahvili faizi yüzde 0,771’den 0,776’ya çıktı.

Veri öncesi 37,89 dolar seviyelerinde seyreden Brent petrolün varil fiyatı ise 37,77 dolara geriledi.

Yorumlar

Diğer Haberler

Yabancılar Türkiye'deki gayrimenkullerini satışa çıkarıyor!
Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci resmi X hesabı üzerinden yabancıların Türkiye'deki gayrimenkullerini satışa çıkardığını açıkladı. 
Living Yazlık’ta 4.6 milyon TL’den başlayan fiyatlarla! Yeni proje!
Living Yazlık projesinde yer alan konutların güncel satış fiyatları 4 milyon 600 bin TL’den başlıyor. Projede yer alan konutların teslimlerinin 2026 yılının Haziran ayında yapılması planlanıyor.
Konya Akabe Konutları'nda 6 milyon TL fiyatla konut sahibi olma fırsatı!
Şendemir İnşaat imzasıyla Konya'da inşa edilen Akabe Konutları'nda 6 milyon TL fiyatla konut sahibi olma fırsatıyla konut satışları devam ediyor. 
ZNC Gayrimenkul’ün konkordato başvurusu mahkeme tarafından reddedildi!
Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, ZNC Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme Anonim Şirketi’nin konkordato başvurusunu reddetti. 
Mercan İplik Tekstil’e 3 ay geçici konkordato mühleti verildi!
Şanlıurfa Asliye Ticaret Mahkemesi, Mercan İplik Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi hakkında üç ay süreyle geçici konkordato mühleti verilmesine karar verdi.