29 Eylül 2020 Salı

Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre bundan sonra imar planı değişikliği nedeniyle değeri artan gayrimenkuller için artık değer artışı vergisi ödenecek. Lüks Konut Uzmanı Sühran Aras, yeni yönetmeliğe ilişkin bilgi verdi.



Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre bundan sonra imar planı değişikliği nedeniyle değeri artan gayrimenkuller için artık değer artışı vergisi ödenecek. 

Bu düzenlemeyle beraber taşınmazın artan değerinin tamamının kamuya aktarılacağını belirten Lüks Konut Uzmanı Sühran Aras, bu durumun özel teşebbüs ve sermayenin değerinin azalmasına ve kamunun aşırı faydalanmasına sebep olabileceğini söyledi. 

Bunun yerine belli bir yüzdenin mevcut hak sahiplerine ve dolayısıyla özel teşebbüse, kalan kısmının ise kamuya aktarılmasının daha doğru olacağının altını çizen Aras, mevcut durumun dolaylı olarak imar planı değişikliği taleplerinin önünü kanun yoluyla kapatmış olacağını ve bu sebeple özel teşebbüsün gelişmesinin de engellenebileceğini ifade etti. 

Lüks Konut ve  Gayrimenkul uzmanı Sühran Aras yeni yönetmeliğe ilişkin ayrıntıları paylaştı.

Vergi, taşınmazın artan değerinin tamamı üzerinden hesaplanacak

Yeni düzenlemeye göre, kişi ya da şirketler sahibi oldukları taşınmazın imar planının değiştirilmesini, örneğin kat izninin artırılmasını ya da konut iken sağlık ya da eğitim kurumu, otel ve benzeri gibi fonksiyonunun değiştirilmesini talep ederse ve bu yolla taşınmazın değeri yükselirse, yükselen değer üzerinden vergi ödeyecekler.

Değer artış payı uygulanmayacak durumlar;

-Parsel bazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişiklikleri yapılamaz.

-Kentsel dönüşümde parsel bazlı dönüşüm yerine, ada bazlı dönüşümü teşvik etmek amacıyla riskli alan ve rezerv yapı ilan edilen alanlarda değer artış payı alınmayacak.

-Riskli yapı taşınmazlarında ise yürürlükteki planda belirtilen emsale esas inşaat alanının 1.5 katına kadar olan plan değişikliklerinde değer artış payı uygulanmayacak.

1000 metrekare üzeri imar adalarında değişiklikler;

En az bin metrekare ve üzeri büyüklüğe sahip imar adalarında plan değişikliği yapılmak istendiğinde, ada bazında nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini artıran veya fonksiyon değişikliği getiren plan değişikliklerinde ihtiyaç duyulan kültürel tesis, sosyal ve teknik altyapının ada merkezine en fazla 500 metre mesafede karşılanması koşulu gerekiyor.

Değer artışının tespiti oluşturulacak komisyonda belirlenecek

İmar planı değişikliği ile taşınmazda meydana gelecek değer artışının tespiti 6362 sayılı Kanuna göre yetkilendirilmiş lisanslı en az iki gayrimenkul değerleme kuruluşu tarafından plan değişikliği açıklama raporunda belirtilen mer’i plan koşullarındaki değer tespiti ile birlikte değişiklik sonrası değer tespiti yapılmak suretiyle belirlenen ortalama yeni değerden az olmamak üzere, idarece oluşturulan kıymet takdir komisyonu tarafından belirlenecek. Değer artış payı, en geç taşınmazın ilk satışında veya ruhsat aşamasında taşınmaz maliklerince ödenecek. Kıymet takdir komisyonunca belirlenen değer artış payı, ödeme tarihinde her takvim yılı için, bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesi uyarınca tespit ve ilân edilen yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere arttırılarak uygulanacak.

Yapı ruhsatı düzenlenmeyecek

Taşınmazın değer artışına tabi olduğu tapu kütüğüne şerh edilir. Emsal, inşaat alanı, yapı yüksekliği ve kullanım amacı değiştirilmemek kaydıyla yapılacak ruhsat tadilatları hariç, değer artış payı ödenmeden yapı ruhsatı düzenlenemez.

Pay dağıtımı nasıl olacak?

Değer artış payı tutarları taşınmaz maliklerince; Bakanlık muhasebe birimi hesabına yatırılacak. Yatırılan tutarların;

-Yüzde 25’i büyükşehir belediyesine

-Yüzde 25’i ilgili ilçe belediyesine

-Yüzde 25’i bakanlığın Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’na

-Yüzde 25’i Hazine’ye

-Büyükşehir belediyesi olmayan illerde:

-Yüzde 40’ı imar planı değişikliğini onaylayan idareye

-Yüzde 30’u bakanlığın Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı’na

-Yüzde 30’u Hazine’ye gidiyor.

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Değer artış payı nasıl hesaplanır?

Yorumlar

Diğer Haberler

Sinpaş GYO'nun ilk üç ayda ticari alanlardan elde ettiği kira geliri 34 milyon TL!
Sinpaş GYO'nun 2025 yılı üç aylık yatırımcı sunumu raporu belli oldu. Rapora göre, Sinpaş GYO, ilk üç ayda ticari alanlardan toplamda 34 milyon 654 bin TL kira geliri elde etti. 
Living Yazlık’ta 4.6 milyon TL’den başlayan fiyatlarla! Yeni proje!
Living Yazlık projesinde yer alan konutların güncel satış fiyatları 4 milyon 600 bin TL’den başlıyor. Projede yer alan konutların teslimlerinin 2026 yılının Haziran ayında yapılması planlanıyor.
Terzioğlu Batum Villaları satışa çıktı!
GOOA Architects imzasıyla tasarlanan ve satışların başladığı Terzioğlu Batum Villaları, çağdaş mimari diliyle bölgenin yeni odak noktası olmaya hazırlanıyor. 
 İstanbul'da ortalama bir ev yaklaşık 2,17 adet Toyota Corolla fiyatına denk geliyor!
Şehir Plancısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu yaptığı paylaşımda Corolla İstanbul Konut Fiyat İndeksi’ne göre mega kent İstanbul'da ortalama bir konutun 2,17 Toyota Corolla ettiğini açıkladı.
İhracatçı deri devi Volder Deri 429 milyon TL borçla konkordato istedi!
Deri sektörünün önemli şirketleri arasında yer alan Volder Deri konkordato talebinde bulundu. Mahkeme üç aylık geçici mühlet verdi. Vade konkordatosu talep edilen söz konusu şirketin toplam borcu ise 429 milyon TL seviyelerinde.