5 Eylül 2020 Cumartesi

Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz, arazi anlaşmazlıkları nedeniyle yaşanan ölüm olaylarında caydırıcılığı arttırmak için kanunda ağırlaştırıcı bir neden olarak yer verilmesi gerektiği önerisinde bulundu. 



Türkiye’de arazi anlaşmazlıkları nedeniyle yaşanan cinayetlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ordu Olay'da yer alan habere göre; son olarak Ordu’da arazi anlaşmazlı nedeniyle Cengiz Duran, amcası Ali Duran’ı tabancayla vurup öldürdü. Her gün en az bir arazi kavgasının yaşandığı ülkemizde onlarca kişi yaralanıyor, can veriyor ya da sakat kalıyor. 

Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz da özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan arazi kavgalarının nedenlerini açıkladı. Arazi kavgalarının temelinde ekonomik nedenlerin bulunduğundan bahseden Poyraz, “Bu tür olaylar sosyolojik vakalardır. Bütün bu arazi anlaşmazlıklarının kaynağı temelinde ekonomik nedenler yatmaktadır. Fındık tarımı olmak üzere topraktan gelir elde etme güdüsüyle insanlar kutuplaşıyorlar. Miras meselesi olunca topraklar çok parçalı yapıya dönüşüyor. Parçalandığında da ekonomik verimsizlik ortaya çıkıyor. Yani arazinin bütünlüğü bozuluyor. Her ne kadar mevzuatımızda tarım arazilerinin bölünemez kuralı söz konusu olsa da fiilen bu kural uygulanmıyor” dedi.

“İKİNCİ NEDENİ ÖRF VE ADETLERİMİZDİR”

İnsanların toprakları kendi kutsalı gibi gördüğünden bahseden Poyraz, “Arazi anlaşmazlığı nedeniyle yaşanan cinayetlerin ikinci nedeni örf ve adetlerimizdir. Özellikle sanayiye geçmemiş toplumlarda ve bölgemizde toprağa bağlılık ilkesi bulunuyor. Bu nedenle insanlar topraklarını kutsalı olarak görüyorlar. Oraya yapılan tecavüzleri kendi canına yapılmış bir unsur olarak görüyorlar” diye konuştu. 

“ARAZİ KAVGALARI AĞIRLAŞTIRILMIŞ SEBEP SAYILMALI”

Poyraz, arazi kavgalarının önüne geçilmesi amacıyla toprak temelli ekonomiden vazgeçilmesi gerektiğinden bahsederek, “Her şeyden önce toprak temelli ekonomiden sanayi ve teknoloji temelli ekonomiye geçmemiz gerekiyor. Yani fabrikaların, sanayi tesislerinin, bilim ve teknik merkezlerinde artış yapılmalıdır. Özellikle eğitim seviyesi kırsal kesimlerde çok düşük bir vaka olarak karşımızda duruyor. Eğitim seviyemizi ciddi oranda yükseltmemiz gerekiyor. Bu tür suç tiplerinde caydırıcılığı arttırmak için suçlarda ve cezalarda özellikle arazi anlaşmazlıklarında meydana gelen yaralama ve ölüm olaylarında ağırlaştırıcı bir sebep olarak kanunda yer verilebilir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Diğer Haberler

Yukon Makine Mühendislik Mimarlık için konkordato süreci başladı!
Yukon Makine Mühendislik Mimarlık ve İnşaat Sanayi Dış Ticaret Limited Şirketi’nin konkordato başvurusu kabul edilerek, 3 ay süreyle geçici mühlet kararı verildi.
Dayımik Tekstil’in konkordato süreci resmen sona erdi!
İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, Dayımik Tekstil ve Enerji Sanayi Dış Ticaret Limited Şirketi’nin konkordato sürecinin sona erdirilmesine karar verdi.
Tiny House arsası almayı düşünenler dikkat!
Toprak Yatırımcısı ve talepbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güdül resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda tiny House arsası almadan önce atılması gereken adımları açıkladı.
Konut satışı yılın zirvesinde!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayına ilişkin konut satış istatistiklerini değerlendiren Gayrimenkul Girişimcisi ve Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, konut satışında ivmenin sürdüğünü dile getirdi.
Konut kredisiyle ev almak isteyenler yüksek faize takıldı! Şu dönemde kredi ile ev almak mantıklı mı? 
Konut sahibi olmak isteyen binlerce kişi konut kredisi ile ev almak için bankaların kapısını çalıyor. Peki şu dönemde konut kredisi ile ev almak mantıklı mı?