16 Ağustos 2020 Pazar

17 Ağustos depreminin yıl dönümünde, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir Türkiye’de deprem gerçeğini, alınması gereken önlemleri, kaç şiddetinde deprem olma ihtimalini anlattı.



Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir Türkiye’de deprem gerçeğini, alınması gereken önlemleri, kaç şiddetinde deprem olma ihtimalini anlattı.

Cumhuriyet gazetesinin sorularını yanıtlayan Sözbilir, “Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Marmara Denizi’nde tsunami tehlikesi ve riski de var. İstanbul’da tsunami dalga yüksekliği 5.56 metre. Doğu kıyıları boyunca 10 km uzunlukta etkili olacak ve 8 dakika sonra oluşacak olan tsunami sırasında denizin ortalama 150 metre kadar karayı basacağı tahmin ediliyor. İstanbul’da 10 yıl içinde 7.2-7.4 büyüklüğünde bir deprem beklenmektedir” diye konuştu.

- 17 Ağustos depreminin ardından 21 yıl geçti. Bu tarihten sonra önlem alındı mı?

Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’nda, 2012-2023 yılları arasında yapılması gereken çalışmalar, yapması gereken kurum ve kuruluşlar belirtilmişti UDSEP’te. Fakat gelinen noktada çalışmaların çoğunun yapılamadığı veya eksik yapıldığı, bazı çalışmaların kesintiye uğradığı veya devlet içindeki bazı mekanizmalar tarafından durdurulduğu ortaya çıktı.

- Olası depremlerde tsunami tehlikesi olacağı söyleniyor. Hangi bölgelerde olma ihtimali var ?

Türkiye’yi 3 tarafından sınırlayan Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Marmara Denizi’nde tsunami tehlikesi ve riski de vardır. Bilimsel çalışmalar, 4000 yıldan beri Marmara Denizi ve çevresinde 300’den fazla yıkıcı deprem meydana geldiğini ve bu depremlerden 40 tanesinin Marmara Denizi’nde tsunamiye neden olduğunu göstermektedir. Marmara Denizi için yapılan 49 farklı deprem senaryosuna göre, olası depremde, İstanbul kıyılarında oluşması beklenen en büyük tsunami dalga yüksekliği 5.56 metre olarak hesaplanmış ve İstanbul’un doğu kıyıları boyunca 10 kilometre uzunlukta etkili olacağı ve depremden 8 dakika sonra oluşacak olan tsunami sırasında denizin ortalama 150 metre kadar karayı basacağı belirtilmiştir. Depreme dayanıksız binaların hasar görmesinin yanı sıra, İstanbul’un özellikle doğu kıyılarında tsunami nedeniyle önemli oranda can ve mal kayıplarının yaşanacağı düşünülmektedir.

- Bir çalışmanızda “10 yıl içerisinde İstanbul’da 7 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimali var” dediniz. Kırılmayan faylar hangisi?

İstanbul’da 10 yıl içinde 7.2-7.4 büyüklüğünde bir deprem beklenmektedir. Bu depremin İstanbul güneyindeki Kuzey Anadolu Fayına bağlı Kumburgaz segmentinde olacağı tahmin edilmektedir. Bu fay parçası son depremini 1766 yılında yapmış. Yanı bu depremden sonra 254 yıl geçmiştir. Fayın deprem üretme aralığı 250 yıl olarak kabul edildiğinden, Kumburgaz segmentinin gerilim biriktirmesi için gereken süre dolmuştur ve kırılması gereken süre içine girmiştir. Yani tüm Türkiye olarak İstanbul’da deprem beklerken benzer büyüklüklerde yıkıcı depremler batı, orta veya Doğu-Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve Akdeniz Bölgesi’ndeki illerden birinde meydana gelebilir. Türkiye’de sadece İstanbul’da deprem olacakmış gibi plan-program yapmak çok hatalı bir politika uygulamak demektir.

 

Depreme kentsel dönüşümle hazırlanmalıyız!

Yorumlar

Diğer Haberler

Living Yazlık’ta 4.6 milyon TL’den başlayan fiyatlarla! Yeni proje!
Living Yazlık projesinde yer alan konutların güncel satış fiyatları 4 milyon 600 bin TL’den başlıyor. Projede yer alan konutların teslimlerinin 2026 yılının Haziran ayında yapılması planlanıyor.
Sinpaş GYO'nun ilk üç ayda ticari alanlardan elde ettiği kira geliri 34 milyon TL!
Sinpaş GYO'nun 2025 yılı üç aylık yatırımcı sunumu raporu belli oldu. Rapora göre, Sinpaş GYO, ilk üç ayda ticari alanlardan toplamda 34 milyon 654 bin TL kira geliri elde etti. 
Konya Akabe Konutları'nda 6 milyon TL fiyatla konut sahibi olma fırsatı!
Şendemir İnşaat imzasıyla Konya'da inşa edilen Akabe Konutları'nda 6 milyon TL fiyatla konut sahibi olma fırsatıyla konut satışları devam ediyor. 
39 yıldır tekstil sektöründeydi... Enki Çorap'tan konkordato başvurusu! 
1986 yılından itibaren, tekstil sektöründe faaliyet gösteren Enki Çorap, mali sıkıntılarından dolayı konkordato başvurusunda bulundu.
 İstanbul'da ortalama bir ev yaklaşık 2,17 adet Toyota Corolla fiyatına denk geliyor!
Şehir Plancısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu yaptığı paylaşımda Corolla İstanbul Konut Fiyat İndeksi’ne göre mega kent İstanbul'da ortalama bir konutun 2,17 Toyota Corolla ettiğini açıkladı.