15 Ağustos 2020 Cumartesi

Dünyanın en büyük 12 petrol şirketi, yeni tip koronavirüs salgınının etkisiyle bu yılın ilk yarısında toplam 80 milyar dolar zarar açıkladı.



Salgın nedeniyle ekonomik aktivitenin ve akaryakıt satışlarının azalması, yılın ilk yarısında dünya genelinde petrol tüketimini önemli ölçüde düşürdü. Küresel petrol talebindeki azalış, fiyatların nisan ayında 1999'dan bu yanaki en düşük seviyesine gerilemesine yol açtı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; dünya genelinde en yaygın fiyat referansı olarak kullanılan Brent türü ham petrolün varil fiyatı, geçen yılın ilk yarısında ortalama 66 dolarken, bu yılın aynı döneminde yüzde 40 düşüşle ortalama 39,5 dolara geriledi ve şirketlerin bilançolarını olumsuz etkiledi.

AA muhabirinin 12 petrol firmasının bilançolarından derlediği verilere göre, Amerikalı ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes ile Hollandalı Royal Dutch Shell, İngiliz BP, Fransız Total, İtalyan Eni, Rus Rosneft ve Norveçli Equinor'un toplam zararı bu yılın ilk yarısında 80 milyar dolar oldu. Bu firmalar geçen yılın ilk 6 ayında toplam 46,5 milyar dolar net kar elde etmişti.

Aynı dönemde, söz konusu şirketlerin toplam geliri 240 milyar dolar (yüzde 37,8) düşüşle 395 milyar dolara geriledi. Firmalar, geçen yılın ocak-haziran döneminde toplam 635 milyar dolar gelir sağlamıştı.

En fazla zarar BP'de

Yılın ilk yarısında petrol devleri arasında en fazla zarar eden şirket, 21,2 milyar dolarla İngiliz BP oldu. Bu şirketi 18,1 milyar dolar zararla Hollandalı Royal Dutch Shell ve 10,8 milyar dolar zararla ABD'li Schlumberger izledi.

Söz konusu firmalardan bu dönemde geliri en fazla düşen ise Royal Dutch Shell oldu. Şirketin geliri, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 81,8 milyar dolar (yüzde 46,9) azalışla 92,5 milyar dolara düştü.

Aynı dönemde geliri en fazla düşen diğer firmalar 43,9 milyar dolarla (yüzde 33,1) ABD'li ExxonMobil ve 30,3 milyar dolarla (yüzde 33) Fransız Total oldu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde ortalama 50 dolar ve ikinci çeyrekte 29 dolar olarak gerçekleşen Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının, üçüncü çeyrekte 43,1 dolar, son çeyrekte 43,5 dolar ve yılın tamamında 41,4 dolar olması bekleniyor. Bu rakamın gelecek yıl ortalama 49,5 dolara yükseleceği öngörülüyor.

Yorumlar

Diğer Haberler

Kocaeli Bulvar Yeşilova'da 1+1'ler 4 milyon 760 bin TL'den başlayan fiyatlarla!
Türköz İnşaat tarafından Kocaeli'de inşa edilen Bulvar Yeşilova projesinde 1+1'ler 4 milyon 760 bin liradan başlıyor. 
Batum Artex’te 8 bin 25 dolar peşinat imkanıyla!
Artex projesi, Gürcistan’ın en hızlı gelişen ve modern bölgelerinden biri olan Batum New Boulevard’da yükseliyor. 
Arsa payı nedir?
Arsa payı, bir arsanın üzerine inşa edilen binadaki bağımsız bölümlerin her birine düşen arsa hakkını ifade ediyor. 
Kiralarda yüzde 25 zam sınırının faturası şimdi kesildi! Yüksek kira bedelleri vatandaşın belini büktü! 
Covid döneminde yüzde 25 zam sınırlamasının yansımaları piyasaya yansımaya başladı. Konut kira bedellerine gelen zamlar vatandaşın belini büküyor. 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Bütçemizde ilk defa sosyal konut için 100 milyar liralık bir kalem açtık!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptığı açıklamada “Bütçemizde ilk defa sosyal konut için 100 milyar liralık bir kalem açtık ve TOKİ'ye buradan destek olacağız." dedi