Alışveriş merkezlerinde kira tahsilatı takvimi yeniden düzenlendi! Haber
Zorlu Gayrimenkul Genel Müdürü Didem Aydın, koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan alışveriş merkezlerinin durumunu değerlendirdi...
Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar, bugünkü yazısında Zorlu Gayrimenkul Genel Müdürü Didem Aydın'ın koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan alışveriş merkezleriyle ilgili değerlendirmesine yer verdi...
Zorlu Gayrimenkul Genel Müdürü Didem Aydın, Türkiye’de ilk COVID-19 vakasının açıklandığı 11 Mart’ta ekibini topladı, durumu değerlendirdi:
- Birçok alışveriş merkezi mağazalarla birlikte kapanma yolunda adım atıyor. Zorlu Center’ın tümüyle kapanması söz konusu olamaz. Burada 566 konut var. Kiracılarımız mağaza ve restoranlarını kapatsalar da biz hizmet vermeyi sürdüreceğiz.
Ardından yönetim kuruluna durumu anlattı:
- Zorlu Holding’e bağlı şirketlerin perakende tarafları da var. Perakendecinin sıkıntısını yakından biliyoruz. Mart ayında yarım kira almamız doğru olur.
Mart ayındaki yarım kiranın ardından nisan ve mayıs ayında duruma bakılıp, karar verildi:
- Nisan ayı kirasını pas geçmek gerekiyor. 11 Mayıs’tan itibaren mağazalar adım adım açılsa da kira almamakta yarar var. Kiracılarımızla aynı çatı altındayız.
Temmuz ayı başında hazirandaki durum gözden geçirildi, karara varıldı:
- Haziran ayında mağazalara yüzde 50 kira indirimi uygulayalım. Restoranlardan kira almayalım.
Bu süreçte kira tahsilatı takvimi de yeniden düzenlendi:
- Normalde kira tahsilatını her ayın 5’i olarak belirlemiştik. Bu tarihi ay sonlarına kaydıralım. Böylece kiracılarımıza 25 gün vade tanırız. Nakit akışını yönetmelerine faydamız olur.
Zorlu Gayrimenkul Genel Müdürü Didem Aydın’la COVID-19 sürecinde “AVM, konut, yaşam merkezi, ofis”leri aynı çatı altında barındıran bir merkezin yönetimini, “yeni normal”le gelen dönüşümü konuştuk.
Aydın, kiracı mağaza ve restoranların cirolarını her ay analiz ettiklerini belirtti:
- Analiz sonucuna bakarak ihtiyaca göre indirim uygulamamız gündeme gelebiliyor.
Zorlu Center’ın alışveriş merkezi tarafındaki ziyaretçi sayısındaki değişimi merak ettim, paylaştı:
- Geçen yılın aynı döneminin yarısı düzeyinde ziyaretçi girişi söz konusu. Günde 18-19 bin ziyaretçi girişi oluyor.
Ziyaretçilerin genel COVID-19 tedirginliği nedeniyle alışveriş planını önceden netleştirdiğini gözlemlediklerini kaydetti:
- Ziyaretçiler doğrudan alışveriş yapacağı mağazaya yöneliyor. Alışverişi tamamlayıp çıkıyor.
Kişi başına harcamadaki değişimi sordum, yanıtladı:
- Haziran ayında kişi başına 350 liralık harcama rekoru kırdık. COVID-19 öncesi dönemde ortalama kişi başına harcama 180-190 lira dolayındaydı.
Bu noktada ziyaretçilere hijyen güvenliği sağlamak üzere attıkları önemli adıma dikkat çekti:
- Girişlerde maske zorunluluğu, steril paspas, termal kameralarla ateş ölçümü, asansör ve yürüyen merpenlerde mesafe kuralı devrede. Ayrıca, kapalı alanlardaki hava kalitesini yükseltmek için UVC teknolojisine 2 milyon lirayı aşan yatırım yaptık.
Kapalı alanlarda yüzde 100 temiz hava dolaşımını sağladıklarını vurguladı:
- Ultraviyole ışık teknolojisinin (UVC) bugüne kadar grip, soğuk algınlığı, kızamık ve SARS gibi virüslere karşı etkili olduğu birçok araştırmada dile getirildi. COVID-19 üzerindeki etkisi de araştırılıyor.
Ardından şu öneride bulundu:
- Her tarafta denetim yapılıyor, tam not alıyoruz. Aslında AVM ve yaşam alanları için “Hijyen Güven Endeksi” oluşturulup, sonuçları açıklansa iyi olur. Ziyaretçiler endekse bakıp, gidecekleri AVM ve yaşam merkezlerini ona göre belirler.
Kurban kesiminde ve tatil yörelerinde “maske-mesafe-temizlik” kuralı unutulsa da AVM’lerin ziyaretçi sayıları COVID-19 tedirginliği etkisini yansıtıyor.
Zorlu Center gibi örneklerde olduğu gibi AVM ve yaşam merkezleri, aldıkları önlemlerle ziyaretçiyi güvende hissettirecek adımlar atıyor.
Mağaza kapatmak zorunda kalandan ceza almıyoruz
ZORLU Gayrimenkul Genel Müdürü Demet Aydın'a COVID-19 sürecinin yarattığı sıkıntı nedeniyle Zorlu Center'da mağaza kapatmayı gündeme getiren markalar olup olmadığını sordum, yanıtladı:
- 4 mağaza boşaldı. 3'ünü hemen kiraya verdik. Kiralama konusunda bir sıkıntımız yok. Sırada bekleyenler var.
Bu noktada şu mesajı verdi:
- Kira sözleşmelerimizde ceza maddesi var. Mağazayı kapatıp çıkmak isteyenin ceza ödemesi söz konusudur. Biz bu maddeyi uygulamıyoruz. Sadece yeni kiracıyla sözleşme imzalayınca mağazayı boşaltmalarını, o sırada normal kirayı ödemelerini istiyoruz.
Açık alanlar öne çıkıyor
ZORLU Gayrimenkul Genel Müdürü Didem Aydın, AVM-yaşam merkezi konseptinde COVID-19'la birlikte açık alanların daha da öne çıktığını belirtti:
- Zorlu Center'da 10 bin metrekarelik meydan, 12 bin metrekarelik da açık hava park alanı var.
Açık alanların bu dönemde her zamankinden daha kıymetli olduğunu vurguladı:
- Burada bazı etkinlikleri sosyal mesafeye uyum ve yakın teması önleyecek şekilde yeniden şekillendiriyoruz. Açık alanlarımız bizim için muazzam avantaj.
Zorlu Center'a günde 3-4 bin turist gelirdi
Zorlu Gayrimenkul Genel Müdürü Didem Aydın, COVID-19 sürecinin turizm sektörüne büyük darbe vurduğunu belirtti:
- Bu durumu biz de gözlemliyoruz. COVID-19 süreci öncesinde bu mevsimde günde 3-4 bin yabancı turist Zorlu Center'a gelirdi.
Bugünlerdeki yabancı turist sayısını sordum, yanıtladı:
- Sadece 68 turist gelebildi. Şimdi Rusya ile karşılıklı seferlerin açılması biraz hareket getirebilir.
Hotel Raffles'ın Zorlu Center'ın bir parçası olduğunu anımsattı:
- Raffles'ta temmuzda doluluk yüzde 20 civarındaydı. Ağustos yüzde 50 doluluğu gösteriyor.
AVM kiracılarını şaşırtan gelişme! Yeniden kapanabilir!
Yorumlar