20 Temmuz 2020 Pazartesi

Lübnan yargısı, Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame'nin gayrimenkul varlıklarını geçici olarak dondurdu.



Lübnan yargısı, Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame'nin gayrimenkul varlıklarını dondurdu. Ülkenin resmi haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, Beyrut İdari Mahkemesi Başkanı Faysal Mekki, Selame'nin başkent Beyrut'taki konutu dahil gayrimenkul varlıklarının tedbir amaçlı dondurulmasına karar verdi.

Mevcut ekonomik krize karşı Lübnanlı bazı avukatların oluşturduğu "Halk Yönetimin Reformunu İstiyor" grubunun, Selame hakkındaki şikayeti üzerine bu kararın alındığı belirtilen haberde, Merkez Bankası Başkanı'na, "görevini ihmal etme" ve "mevduat sahiplerini, bankalardaki varlıklarını çekmeye teşvik etme" gibi suçlar yöneltildiğine de dikkati çekildi.

- Ülkedeki ekonomik kriz

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan'ın ekonomisi, 1975-1990 tarihlerindeki iç savaştan bu yana en büyük krizlerden birini yaşıyor.

Başbakan Hassan Diyab, geçen aylarda ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını belirtmişti.

Sermayenin çıkışına karşı sert uygulamalara başvuran bankalar, aylardan beri yurt dışı havalelerini askıya aldı ve müşterilerin hesaplarındaki dövizleri çekmelerine de kısıtlamalar getirdi.

Merkez Bankası kuru sabit tutsa da yerel para birimi Lübnan lirasının karaborsadaki değer kaybı devam ediyor. Resmi kura göre 1 ABD doları, 1500 Lübnan TL'si olmasına rağmen karaborsada 8 bin TL civarında işlem görüyor.

Lübnan hükümeti, her sene 2 milyar dolar olmak üzere 5 yılda toplam 10 milyar dolar kredi almak için Uluslararası Para Fonu ile müzakerelere başladığını duyurmuştu.

Yorumlar

Diğer Haberler

Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’na toplu konut projesi! Dar gelirli vatandaşlara ev sahipliği yapacak!
Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın bir bölümüne ait yeni imar planı, Çevre Bakanlığı tarafından onaylandı. Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın dar gelirli vatandaşlara yönelik sosyal konut projelerine ev sahipliği yapması hedefleniyor.
Konutta kolay kredinin yolu açılıyor!
BDDK,, bireysel ve konut kredilerinde daha önce yüzde 150 şeklinde belirlediği ilave risk ağırlıklarını düşürdü. Bazı bankaların yeni döneme hazırlık amacıyla uzun vadeli konut ve taşıt kredisi faizlerini düşürmeye başlaması da dikkat çekti.
Adana'da kentsel dönüşümden lüks konut projesi çıktı!
Adana'da Göl Mahallesi'nde başlayan 'kentsel dönüşüm' projesiyle ağaçlar kesilerek TOKİ tarafından lüks konutlar yapıldığı kaydedildi. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hıdır Çak; "Yapılan kentsel dönüşüm değil, kentsel soygundur." dedi.
Emlak alım-satım harcına yeni düzenleme geliyor! İndirim için yasa tasarısı sunulacak!
Ak Parti hükümeti, gayrimenkul alım satımındaki tapu harç oranlarında indirime gidilmesi için yasa teklifi sunacak. İşte konu ile ilgili son dakika detayları….
Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası mevduat faizlerinde son durum! İşte banka banka faiz oranları!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. Peki söz konusu bu faiz kararı sonrası bankaların mevduat faizleri ne oldu? İşte banka banka 32 gün vadede 500 bin Türk Lira’nın getirisi...