5 Eylül 2015 Cumartesi

Katılım oranı sabit kalırken işsizlik oranının yüzde 5,3'ten yüzde 5,1'e gerilemiş olası Fed politikaları açısından olumlu, çünkü Fed'in işsizlikte yüzde 5,2 hedefi vardı. Ücret artışları da aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda yüzde 2,2 ile beklenti üzerinde. Özellikle yıllık ücret artışlarının kademe kademe yüzde 3'e doğru ilerliyor olması da olumlu. Temmuz ayı istihdam verisine de 30 binlik ciddi bir yukarı yönlü revizyon yapıldı. Mevcut veriler Fed'in Eylül toplantısında Faiz artırma ihtimalinin güçlü olduğunu gösteriyor

ABD'nin iyiye gittiğini gösteren ekonomik veriler, Türkiye'nin içinde bulunduğu olumsuz konjonktür nedeniyle sermaye akışlarının yönü açısından ekstra etkiye sebep olmakta. Dolayısıyla Fed Faiz artışının yakın olduğu algısını kuvvetlendirecek her türlü verinin de iç gündemdeki olumsuzluğa katkıda bulunarak kuru daha yukarılara götürmesini bekleyebiliriz. 1 Kasım öncesi siyasi atmosfer çok olumlu görünmemektedir, erken seçimden sonra hükümetin kurulması yine uzarsa TL kaynaklı riskler, bir adım önde olmaya devam edecektir. Bu da kurda yeni rekorlar demek olacaktır.

Dolar/TL'nin 3 lirayı gördüğü Ağustos ayında tahvil faizleri de yüzde 11 – 12 aralığına yerleşmişti.  Sonrasında kur 2,90'a doğru gevşediyse de piyasa faizleri söz konusu aralıktan ayrılmadı. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi de kuru yukarıya götüren nedenlerin ortadan kalkmamış olmasıydı. Kurun rekor seviyelerine gelmesine neden olan temel etken iç dinamiklerdeki zayıflık. Son açıklanan enflasyon verisiyle beraber bu zayıflığın ekonomik göstergeler boyutunu gördük. Uzun vadeye yayılan siyasi belirsizlik ve jeopolitik risklerin halen konuşuluyor olması da TL'yi özellikle uluslararası gelişmelere karşı daha duyarlı hale getirmekte.

Yorumlar

Diğer Haberler

İçkale Sosyal Hizmetler Taşımacılık İnşaat’a konkordato sürecinde ek süre!
İçkale Sosyal Hizmetler Taşımacılık İnşaat Gıda Turizm Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin konkordato başvurusunda verilen geçici mühlet, 2 ay daha uzatıldı.
Altın mevduatı yüksek illerde ipoteksiz konut alımı arttı!
Şehir Plancısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu yaptığı paylaşımda altın mevduatı yüksek illerde ipoteksiz konut alımının arttığını belirtti.
Tiny House arsası almayı düşünenler dikkat!
Toprak Yatırımcısı ve talepbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güdül resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda tiny House arsası almadan önce atılması gereken adımları açıkladı.
Elli4 Park Premium’da 4.5 milyon TL’ye 3+1! Yeni proje!
Elli4 Park Premium’da yer alan 3 oda 1 salon konutların satış fiyatları 4 milyon 500 bin TL’den başlıyor. Modern mimariye sahip projenin teslimleri Aralık ayında yapılacak. 
Organizers Plastik Metal konkordato korumasına alındı!
Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Organizers Plastik Metal Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi'nin konkordato başvurusunu kabul ederek, 3 ay süreyle geçici mühlet kararı verdi.