29 Ağustos 2015 Cumartesi

Bölücü terör örgütünün son dönemde artırdığı saldırılar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Emlak sektörünü vurduğu belirtildi. Sektör temsilcileri, artan terör olaylarının etkisiyle Emlak fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşandığını bildirdi.

‘Ev sahipleri dairelerini satıyor’

Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği (DİEM-DER) Başkanı Mustafa Koç, yaşanan terör saldırılarından en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin etkilendiğini ifade ederek emlak sektöründeki durgunluğun piyasayı olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Kentte emlakçı sayısının 800'den 200'e düştüğünü vurgulayan Koç, "Olaylar nedeniyle bazıları kepenk kapattı, bazıları da bölgeden gitti. Ev Sahipleri, ‘Geleceğimiz belirsiz' düşüncesiyle dairelerini satışa çıkardı" dedi. Koç, bölgedeki çatışmalar nedeniyle de müteahhitlerin ruhsat alıp yeni bina yapmadığının da altını çizdi. 

Maddi durumu iyi olanların gelecek kaygıları nedeniyle paralarını konuta yatırmadıklarına dikkat çeken Koç, bazı bölgelerde yüzlerce "Satılık" afişinin olduğunu, buna karşın eskiden günde 40 Daire satılırken şimdi 10 günde 2 Daire satılmadığına vurgu yaptı.

‘Evleri alacak müşteri yok’

Bölgede emlakçılık yapan Sadık Taşkıran da 6-8 Ekim'deki gösterilerden bu yana emlak sektöründe ciddi bin durgunluk yaşandığını belirterek, son bir aydır da işlerin tamamen durduğunu söyledi. Bölgeden ayrılmak isteyen kişi sayısının fazla olduğunu ve vatandaşların evlerini satmak istediklerini bildiren Taşkıran, daha önce Satılık Ev ararken şimdi evleri satacak müşteri bulamadıklarını vurguladı. Taşkıran, "Diyarbakır'da ekonominin hiç bu kadar kötüye gittiğini görmedim. Bunların sebebi Diyarbakır'daki olaylardır" dedi.

‘Huzur istiyoruz’

Batman'da emlakçılık yapan İzettin Kara ise meydana gelen olaylar nedeniyle kentteki daire fiyatlarının yüzde 60 oranında düştüğünü, kimsenin Satılık Daire sormadığını dile getirdi. Yaşanan olayların ekonomiye büyük darbe vurduğunun altını çizen Kara, 200 bin liralık dairenin 160 bin liraya bile satılmadığını söyledi. Kentteki emlakçılardan Aytaç Sevilmez de terör olaylarının ciddi anlamda göçe neden olacağını belirtti. Sevilmez, "Bölge insanı ve bölgeye atanan memurlar bir an önce dairelerini satıp buradan gitmek istediklerini belirtiyor" diyerek şunları söyledi: "Daire Fiyatları 250 binden 170 bine düştü. Gizli bir Ekonomik kriz Güneydoğu'yu bekliyor. Bir çok firma bölgeden gitti. Bu yaşananlardan büyük üzüntü duyuyor, bir an önce barışın sağlanmasını istiyoruz. İmkanı olanlar başka bölgelere gidiyor, fakat biz Batmanlılar burada kalmaya mecburuz. Bölge insanı barış ve huzur istiyor. Akşam eve gittiğimizde iş yerimizi, işe gittiğimizde de evimizi düşünmek istemiyoruz."

MÜSİAD ekonomik sıkıntılara dikkat çekti

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şube Başkanı Nurettin Kasap ise kentte 5 yıllık Konut ihtiyacı kadar Konut yapıldığını, 20 bin konutluk bir ruhsat alımı olduğunu fakat bunun 5 bininin bekletildiğini bildirdi. Kasap, 6-8 Ekim olaylarının olumsuz etkisi atlatılmaya çalışılırken, komşu ülkelerdeki gelişmeler ve bölgede son dönemde artan terör olayları nedeniyle ekonomik sıkıntıların arttığını kaydetti. "Son birkaç ayda yaşanan gelişmeler tüm ülkede sıkıntıya yol açtı" ifadelerini kullanan Kasap, "Diğer bölgelerde siyasi ve ekonomik sıkıntılar varken bölgemizde buna Güvenlik sorunu da eklendi. Bu olaylar moral ve motivasyonumuzu son derece olumsuz etkiledi. Bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de büyük sıkıntıya yol açtı. İşlerin yeniden eskiden olduğu gibi rayına oturmasını bekliyoruz" diye konuştu.

‘Emlak sektörü tamamen durdu’

Siirt'teki emlakçı Haşim Tetik ise bölgede yaşanan olaylardan sektörün ciddi manada etkilendiğini belirterek, müteahhitlerin çeklerini ödeyemez duruma geldiğini söyledi. "Sektör olarak dibe düştük. Bu dönemde hiç satış yapamadık. Durum vahim. Şu anda çeklerimizi ödemekte güçlük çekiyoruz" diye konuşan Tetik, huzur ve güven ortamının hızlı bir şekilde yeniden tesis edilmesi gerektiğini söyledi.

Emlakçı Nurettin Kebapçı da 7 Haziran öncesi ile şimdiki piyasa arasında yüzde yüz fark olduğunu kaydederek, son dönemde artan olaylar nedeniyle ise emlak sektörünün tamamıyla durduğunu anlattı. İnşaat sektörünün büyük sıkıntıda olduğunu vurgulayan Kebapçı, şunları kaydetti: Yaklaşık 700 daire bitmiş durumda ama müşteri yok. İnşaat sektörü Siirt'te bitme noktasına geldi. En büyük üzüntümüz yeniden bölgemizden başka bölgelere göç başladı. Burada düzeni olan da tayin isteyip bölgeden gidiyor. İş adamı da başka bölgelerde Yatırım yapıyor. kamulaştırma bedeli alanlar paralarını bankada bekletiyor. Herkes belirsizlikten tedirginlik duyuyor. Kebapçı, Çözüm Süreci'ndeki huzur dolu günleri özlemle beklediklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Diğer Haberler

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası mevduat faizlerinde son durum! İşte banka banka faiz oranları!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. Peki söz konusu bu faiz kararı sonrası bankaların mevduat faizleri ne oldu? İşte banka banka 32 gün vadede 500 bin Türk Lira’nın getirisi...
Milli Emlak'tan 17 bin TL’ye arsa satışı!
Milli Emlak, yatırım yapmayı düşünen vatandaşlar için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor. Milli Emlak tarafından hangi şehirde 17 bin TL’ye arsa satışı yapılıyor.
Konutta kolay kredinin yolu açılıyor!
BDDK,, bireysel ve konut kredilerinde daha önce yüzde 150 şeklinde belirlediği ilave risk ağırlıklarını düşürdü. Bazı bankaların yeni döneme hazırlık amacıyla uzun vadeli konut ve taşıt kredisi faizlerini düşürmeye başlaması da dikkat çekti.
TOKİ 5 yeni kampanya için düğmeye bastı! Bu şehirlere 1.800 yeni konut geliyor!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 5 yeni kampanya için düğmeye bastı. TOKİ’nin yeni projeleriyle tam 1.800 yeni konut inşa edilecek.
İBB, Kadıköy sahildeki gayrimenkulü restoran ve kafe olarak kullanılmak üzere 18 milyon TL'ye kiraya veriyor! 
İBB, Kadıköy sahilde dolgu alanda bulunan yapılar ve açık alanı,  restoran ve kafe olarak kullanılmak üzere 3 yıllığına kiraya veriyor. İşte ayrıntılar ve ihale tarihi...