25 Ağustos 2015 Salı

Bu durum, bu bölgelerde başta Kiralık ev olmak üzere Satılık Konut bulmayı da zorlaştırmıştı. Talep yükselince bunu fırsat bilen Ev Sahipleri önce kiralara zam yaptı, Kiralık bulunamayınca Satılık evlerin fiyatları da hızla yükselişe geçti. Hatta bazı Ev Sahipleri mevcut kiracılarını çıkarıp, daha yüksek fiyata Suriyeliler'e ev kiralamaya başladı. Yaklaşık 2 yılda Suriye sınırındaki ve çevresindeki illerde yaşanan bu suni fiyat artışı, başka bir deyişle fiyat balonu, artık sönmeye başladı. Söz konusu illerde Satılık Ev fiyatlarında gerileme başladı.

DÜŞÜŞ YÜZDE 6'YI BULDU
GYODER ile REIDIN tarafından hazırlanan ve 32 şehri kapsayan Emlak endeksleri, Türkiye'deki Konut fiyatlarındaki artışı gözler önüne sererken, Suriye sınırında işlerin tersine döndüğünü de ortaya koydu. Endeksin Temmuz 2014 ile Temmuz 2015 dönemini kapsayan yıllık değişimlerine göre, Şanlıurfa'da bir yılda konut fiyatları yüzde 6.43 geri gitti. Kentteki aylık gerileme ise yüzde 1.43'ü buldu. Şanlıurfa'nın yanı sıra Suriyeliler'in en çok yöneldiği illerden bir diğeri olan Gaziantep de bu düşüşten nasibini aldı. Gaziantep'de 1 yılda fiyatlar yüzde 3.94 düştü. Aylık düşüş ise yüzde 0.10 seviyesinde kaldı. Mardin'de de durum değişmedi. Mardin'de fiyatlar 1 yılda yüzde 1.32, aylık bazda da yüzde 0.77 düşüş gösterdi. Sınırdaki kentlerden Hatay'da da gerilemenin oranı yüzde 0.28'te kaldı.

ADANA İLK SIRADA
Rapora göre, fiyatların yükseldiği illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir'i geride bırakan Adana geldi. Adana'da satılık konut fiyatları 1 yılda yüzde 22.14 yükseldi. Sınırdaki şehirlerde ters etki yaparken, Adana'daki yükselişte Suriyeli mültecilerin de etkisi büyük. Adana'nın ardından fiyatlar en çok Yalova'da yükseldi. Özellikle Arap yatırımcıların markajında olan Yalova, 1 yılda yüzde 21.70 artış gördü. İstanbul ise yüzde 19.43'lük artış oranıyla üçüncü sırada yer alabildi. Yabancı yatırımcıların tercih ettiği bir başka kent olan Antalya'da da fiyatlar yüzde 16.89 yükseldi. Rapor, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde artış oranlarının hızının kesildiğini, Anadolu'daki büyükşehirlerin ise yükselişe geçtiğini ortaya koydu.

ANADOLU'DA POTANSİYEL BÜYÜYOR
Anadolu'da konut piyasası hızla gelişen şehirler arasında Aksaray, Isparta, Sinop, Denizli, Muğla, Osmaniye, Zonguldak geldi. Aksaray, Isparta ve Sinop'taki yıllık fiyat değişimi çift haneli rakamları gördü. Bu şehirler, İzmir ve Ankara'yı bile geride bıraktı. Denizli, Muğla, Osmaniye ve Zonguldak ortalama yüzde 9'luk fiyat artışıyla dikkati çekti. Aylık artışlara bakıldığında ise Çanakkale, Isparta, Denizli, Yalova ortalama yüzde 2 artışla ilk sıralarda yer alıyor.

Yorumlar

Diğer Haberler

Emlak Konut GYO Bizim Mahalle 1.Etap 5.Kısım’ın ruhsatını aldı! 
Emlak Konut GYO Bizim Mahalle 1.Etap 5.Kısım’da 487 adet Konut ve 26 adet Ticari Üniteden oluşan toplam 513 adet Bağımsız Bölüme ait yapı ruhsatları alındı.
Ankara'da 10 bin 889 konut satıldı! Çankaya 1753 konut satışıyla ilk sırada!
TÜİK Ankara bölge müdürlüğünden alınan verilere göre Ankara’da Nisan ayında 10 bin 889 konut satıldı. İşte ilçe ilçe konut satış rakamları...
Dayımik Tekstil’in konkordato süreci resmen sona erdi!
İstanbul 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, Dayımik Tekstil ve Enerji Sanayi Dış Ticaret Limited Şirketi’nin konkordato sürecinin sona erdirilmesine karar verdi.
İçkale Sosyal Hizmetler Taşımacılık İnşaat’a konkordato sürecinde ek süre!
İçkale Sosyal Hizmetler Taşımacılık İnşaat Gıda Turizm Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin konkordato başvurusunda verilen geçici mühlet, 2 ay daha uzatıldı.
Mayıs 2025 kira artış oranı hesaplama!
Kira artışlarında referans alınan 12 aylık ortalama TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ise %48,73 olarak belirlendi. Bu ay kira bedeli 15 bin TL olan kiracı, yeni zamla birlikte 22.309,5 TL ödeyecek.