25 Ağustos 2015 Salı

Bu durum, bu bölgelerde başta Kiralık ev olmak üzere Satılık Konut bulmayı da zorlaştırmıştı. Talep yükselince bunu fırsat bilen Ev Sahipleri önce kiralara zam yaptı, Kiralık bulunamayınca Satılık evlerin fiyatları da hızla yükselişe geçti. Hatta bazı Ev Sahipleri mevcut kiracılarını çıkarıp, daha yüksek fiyata Suriyeliler'e ev kiralamaya başladı. Yaklaşık 2 yılda Suriye sınırındaki ve çevresindeki illerde yaşanan bu suni fiyat artışı, başka bir deyişle fiyat balonu, artık sönmeye başladı. Söz konusu illerde Satılık Ev fiyatlarında gerileme başladı.

DÜŞÜŞ YÜZDE 6'YI BULDU
GYODER ile REIDIN tarafından hazırlanan ve 32 şehri kapsayan Emlak endeksleri, Türkiye'deki Konut fiyatlarındaki artışı gözler önüne sererken, Suriye sınırında işlerin tersine döndüğünü de ortaya koydu. Endeksin Temmuz 2014 ile Temmuz 2015 dönemini kapsayan yıllık değişimlerine göre, Şanlıurfa'da bir yılda konut fiyatları yüzde 6.43 geri gitti. Kentteki aylık gerileme ise yüzde 1.43'ü buldu. Şanlıurfa'nın yanı sıra Suriyeliler'in en çok yöneldiği illerden bir diğeri olan Gaziantep de bu düşüşten nasibini aldı. Gaziantep'de 1 yılda fiyatlar yüzde 3.94 düştü. Aylık düşüş ise yüzde 0.10 seviyesinde kaldı. Mardin'de de durum değişmedi. Mardin'de fiyatlar 1 yılda yüzde 1.32, aylık bazda da yüzde 0.77 düşüş gösterdi. Sınırdaki kentlerden Hatay'da da gerilemenin oranı yüzde 0.28'te kaldı.

ADANA İLK SIRADA
Rapora göre, fiyatların yükseldiği illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir'i geride bırakan Adana geldi. Adana'da satılık konut fiyatları 1 yılda yüzde 22.14 yükseldi. Sınırdaki şehirlerde ters etki yaparken, Adana'daki yükselişte Suriyeli mültecilerin de etkisi büyük. Adana'nın ardından fiyatlar en çok Yalova'da yükseldi. Özellikle Arap yatırımcıların markajında olan Yalova, 1 yılda yüzde 21.70 artış gördü. İstanbul ise yüzde 19.43'lük artış oranıyla üçüncü sırada yer alabildi. Yabancı yatırımcıların tercih ettiği bir başka kent olan Antalya'da da fiyatlar yüzde 16.89 yükseldi. Rapor, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde artış oranlarının hızının kesildiğini, Anadolu'daki büyükşehirlerin ise yükselişe geçtiğini ortaya koydu.

ANADOLU'DA POTANSİYEL BÜYÜYOR
Anadolu'da konut piyasası hızla gelişen şehirler arasında Aksaray, Isparta, Sinop, Denizli, Muğla, Osmaniye, Zonguldak geldi. Aksaray, Isparta ve Sinop'taki yıllık fiyat değişimi çift haneli rakamları gördü. Bu şehirler, İzmir ve Ankara'yı bile geride bıraktı. Denizli, Muğla, Osmaniye ve Zonguldak ortalama yüzde 9'luk fiyat artışıyla dikkati çekti. Aylık artışlara bakıldığında ise Çanakkale, Isparta, Denizli, Yalova ortalama yüzde 2 artışla ilk sıralarda yer alıyor.

Yorumlar

Diğer Haberler

Sur Tatil Evleri’nde Aralık’ta 174 milyon 73 bin TL'lik 380 devre mülk satıldı!
Sur Tatil Evleri Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Sur Tatil Evleri Projesinden yapılan ön satış büyüklüğü Aralık ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 478 artarak 174 milyon 73 bin 365 TL'ye ulaştığını açıkladı.
Emlak Konut GYO Majör Gölyaka projesinin değeri 7 milyar TL oldu!
İstanbul, Avcılar Firuzköy Mahallesi'nde yükselen Majör Gölyaka projesinin tamamlanması durumunda bugünkü değeri 7 milyar 20 milyon TL olarak açıklandı. 
Emlak Konut GYO İstanbul Ataşehir Doğu Bölgesi 3. Etap Arsası’nın değeri 643 milyon TL’ye yaklaştı
Emlak Konut GYO Ataşehir arsasının değeri belli oldu. Emlak Konut GYO Ataşehir arsasının 2024 yıl sonu değerleme raporu yayınlandı. İşte detaylar ve parselin güncel değerleri...
Dolar yatırımcısına müjdeli haber! Dolar 48,40 TL olacak! 
2024 yılında yatırımcısına zarar ettiren dolar kuru 2025 yılında yatırımcısının yüzünü güldürmesi bekleniyor. 
Nurol Plaza, Tower ve Park projelerinin değeri belli oldu!
Nurol GYO Nurol Plaza, Nurol Tower ve Nurol Park projelerinin 2024 yıl sonu değerini açıkladı. Peki projelerin değerleri ne kadar oldu? İşte o rakamlar...