22 Ağustos 2015 Cumartesi

Türkiye'deki AVM'lerin yüzde 70'i dolarla iş yapıyor. Ortalama 30-35 mağazalık bir markanın AVM'lere ödeyeceği ek Kira tutarı ise doların 3 TL'ye yaklaşmasının ardından yıllık 2.5 milyon TL'yi buluyor. Kiğılı'nın CEO'su Hilal Suerdem, Türkiye'de 225 mağazaları olduğunu, bunların yüzde 70'inin kirasının dolarla ödendiğini söyledi. Bazı AVM'lerle kur sabitlemesi yaptıklarını belirten Suerdem, "Şu anda indirim dönemi olması nedeniyle piyasada bir nakit akışı var. Ancak yeni sezonda sıkıntı artacak" dedi.

İTHALATÇILAR BÜYÜK SIKINTIDA
Dolarla Kira ödeyen Perakendeciler arasında ithalatçı olanların daha büyük sıkıntıda olduğunu belirten sektör temsilcileri, "Örneğin 5 ay vadeli mal alımı yaptılar. Ödemeleri eylülde. Ödeyecekleri miktar artıyor. Kira da yükseliyor. İthalatçıların durumu ihracat yapanlara göre daha zor" dedi.

İHRACATLA DENGELENMELİ
Orka Group Genel Koordinatörü Osman Arar da, Türkiye'deki döviz giderlerini ihracatla dengelemeye çalıştıklarını söyledi. Bu dönemde şirketlerin ihracat odaklı düşünmeleri gerektiğinin altını çizen Arar, "Aslında Dolar birçok ülkede yükseliyor. Ancak Türkiye'de son günlerdeki hızlı yükselişle birlikte piyasada durum çok tatsız" yorumunu yaptı.

CİRO ÜZERİNDEN ÖDEME
alışveriş merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, son günlerde perakendecilerden çok sayıda telefon aldıklarını söyledi. Marka sahiplerinin AVM'lerde kurun sabitlenmesini ve ciro üzerinden kira ödemeyi talep ettiklerini belirten Belgü, "Üyelerimizin Ticari kararlarına karışmıyoruz. Ancak herkes elini taşın altına koyuyor. Çoğu zaman AVM'lerin ciro performansına göre düzenleme yapılıyor. Yaptığımız analize göre Dolar son 5 yılda yüzde 65 artarken, perakendecilerin cirosu yüzde 255 artmış. Aslında perakendecinin dövizle Kiralama yapması onların avantajına" diye konuştu.

Yorumlar

Diğer Haberler

Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’na toplu konut projesi! Dar gelirli vatandaşlara ev sahipliği yapacak!
Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın bir bölümüne ait yeni imar planı, Çevre Bakanlığı tarafından onaylandı. Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın dar gelirli vatandaşlara yönelik sosyal konut projelerine ev sahipliği yapması hedefleniyor.
8 ayda 57 binden fazla esnaf kepenk indirdi!
Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan ekonomik kriz işletmelerin ömrünü kısaltırken, esnafa da resmen kepenk kapattırıyor.  8 ayda kapanan işletme sayısı 30 bine yaklaşırken, 57 binden fazla esnaf da kepenk indirdi.
Ankara Gökdemir View'de hemen tapu fırsatı! Teslimler Ekim 2025'te!
Ankara merkezli Emre Gökdemir İnşaat tarafından Yenimahalle'de inşa edilen Gökdemir View'de hemen tapu fırsatıyla satışlar devam ediyor. Gökdemir View'de konut fiyatları ne kadar? Gökdemir View'de hangi tip konutlar var? İşte ayrıntılar...
Citroen'den tüm modellerde sıfır faizli kredi imkanı!
İkinci el otomobil fiyatlarının sıfır fiyatlara yakın olduğu ve hatta bazı sıfır modellerden yüksek olduğu dönemde Fransız devi Citroen çarpıcı kampanya başlattığı ifade edildi. 
Kahramanmaraş'ın ‘fay etüt raporu’ sonuçları açıklandı!
Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yaklaşık olarak 7 bin 854 hektar alanda yürütülen Kahramanmaraş'ın fay etüt raporu sonuçlarını açıkladı.