19 Ağustos 2015 Çarşamba

17 Ağustos 1999 yılında yaşanan ve milyonlarca insanın evsiz kalmasına neden olan Marmara depreminin üzerinden 16 yıl geçti. Ancak yıkılan yüzlerce ev ve kaybedilen binlerce hayata rağmen zorunlu Deprem sigortasının önemi istenilen düzeyde anlaşılamadı. Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (Dask) verilerine göre Türkiye'deki her 10 konuttan 6'sında zorunlu Deprem Sigortası yok.

Zorunlu Deprem Sigortası 2000'de başladı

Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasının başladığı 27 Eylül 2000'den itibaren toplumda sigorta bilincini artırmak için çok sayıda kampanya düzenlendi. Sektördeki uzmanlar, bütün bu kampanyalara rağmen sigortalılık oranının istenilen düzeyde olmadığını belirtiyor. Dask verilerine göre, ülkede Konut sayısı 17,7 milyon, Sigortalı Konut sayısı 7,1 milyon, sigortalılık oranı ise yüzde 40,4 düzeyinde.

Marmara Bölgesi'nde yaşayanlar daha bilinçli

Sigortalı konutların bölgelere göre dağılımına bakıldığında en yüksek sigortalılık oranın Marmara Bölgesi'nde olduğu ortaya çıkıyor. Marmara Bölgesi'ndeki sigortalılık oranı yüzde 50,5. Bu bölgeyi yüzde 40 ile İç anadolu Bölgesi, yüzde 36,6 ile Ege Bölgesi, yüzde 35,5 ile Akdeniz Bölgesi, yüzde 31,7 ile Karadeniz Bölgesi, yüzde 28,9 ile de Doğu Anadolu Bölgesi izliyor. En düşük sigortalılık oranı ise yüzde 26,3 oranlan Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde.

İstanbul’da sigortalı konut oranı yüzde 50

Türkiye'de uygulanan zorunlu Deprem Sigortası sisteminin dünyaya örnek olduğunu söyleyen DASK Koordinatörü İsmet Güngör, sigortada 7 milyon poliçeyi geçtiklerini ve yüzde 40,4 sigortalılık oranına ulaştıklarını belirtti. Güngör, "Bu oranı çok önemsiyoruz. Hele ki il bazında baktığımızda, İstanbul gibi büyük bir metropolde yüzde 50'lere ulaştık. Sistemin ilk başladığı yılları düşündüğümüzde, geldiğimiz noktayı çok olumlu buluyorum" dedi.

Türkiye deprem tehdidi altında

Deprem sigortasının gerekli olma nedenini de anlatan Güngör, Türkiye'nin yüzde 96'sının deprem tehdidi altında olduğunu ifade etti. İsmet Güngör, bunun yüksek bir oran olduğuna dikkati çekerek, herkesin bir gün büyük bir deprem olacak gibi hazırlığını yapması gerektiğini ifade etti.

'Büyük deprem gerçeği unutulmamalı'

Türkiye'de yaşanacak büyük bir depremin ekonomik kayıplarının son derece büyük olacağının altını çizen Güngör; "Devlet, sosyal devlet olması gereğiyle küçük depremlerde hasarı olan vatandaşının, sigortalı olup olmadığına bakmaksızın yardım elini uzatır ve bizim devletimiz bu güce elbette sahip. Buna karşın, herkesin bir gün büyük bir deprem olabileceği gerçeğini unutmaması gerekir. Herkesin olası bir afette yaşayabileceği ekonomik kaybı için önceden tedbirini alması lazım ve bunun için en güzel tedbir zorunlu deprem sigortasıdır" diye konuştu.

Yorumlar

Diğer Haberler

Riva Altınpark’ta konut fiyatları ne kadar? Riva Altınpark nerede? 
Riva Altınpark, Yıldızpark İnşaat imzasıyla Ankara, Altındağ'da inşa ediliyor. Peki Riva Altınpark’ta konut fiyatları ne kadar? Riva Altınpark nerede?
Ankara'da 10 bin 889 konut satıldı! Çankaya 1753 konut satışıyla ilk sırada!
TÜİK Ankara bölge müdürlüğünden alınan verilere göre Ankara’da Nisan ayında 10 bin 889 konut satıldı. İşte ilçe ilçe konut satış rakamları...
İçkale Sosyal Hizmetler Taşımacılık İnşaat’a konkordato sürecinde ek süre!
İçkale Sosyal Hizmetler Taşımacılık İnşaat Gıda Turizm Otomotiv Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin konkordato başvurusunda verilen geçici mühlet, 2 ay daha uzatıldı.
TOKİ’den Ankara Etimesgut’a bin 492 konutluk yeni proje müjdesi!
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Ankara Etimesgut’da bin 492 konutluk yeni proje inşa edecek. Başkentliler tarafından merakla beklenen projenin ihalesi 11 Haziran’da yapılacak. 
Konut satışı yılın zirvesinde!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayına ilişkin konut satış istatistiklerini değerlendiren Gayrimenkul Girişimcisi ve Mars Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, konut satışında ivmenin sürdüğünü dile getirdi.