12 Ağustos 2015 Çarşamba

Bugün yurtiçinde Haziran ayına ait cari açık verisi açıklandı. Cari açık 3,20 milyar Dolar olan piyasa beklentisinin hafif üzerinde 3,36 milyar Dolar olarak açıklandı. Ayrıca Mayıs ayına ait cari açık da 3.99 milyar dolardan 4.44 milyar dolar seviyesine revize edildi. Bu kapsamda 12 aylık birikimli cari açık 44,6 milyar dolar seviyesine yükseldi. İlk 6 aylık dönemi incelediğimizde ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5'lik bir gerileme ile 22.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu gerilemede ödemeler tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.4 milyar dolar azalarak 4.8 milyar dolara gerilemesinin etkili olduğunu görüyoruz. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 307 milyon dolar azalarak 554 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Portföy yatırımlarından ise 661 milyon dolar tutarında net çıkış kaydedilmiştir. Diğer bir önemli ve sıkıntılı bir nokta ise resmi rezervlerin Haziran ayında 783 milyon dolar azalmasıdır. Rezerv kullanımı bize cari açık finansmanın kaliteli olmadığını göstermektedir. Her ne kadar cari açıkta bir gerileme mevcut olsa da ekonomi üzerine etkisinin daraltıcı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ithalat ve ihracatta yaşanan gerilemeler iç ekonomide daraltıcı etki yapmaktadır. Bu da önümüzdeki dönemde cari açık/GSYH oranının uzun dönemde yüzde 5 üzerinde seyretmeye devam etmesi anlamına gelebilir. Gelen verinin yine piyasalar üzerinde bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz. Yurtiçinde tamamen siyasi beklentilere göre fiyatlamalar oluşmaktadır.

Yorumlar

Diğer Haberler

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası mevduat faizlerinde son durum! İşte banka banka faiz oranları!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. Peki söz konusu bu faiz kararı sonrası bankaların mevduat faizleri ne oldu? İşte banka banka 32 gün vadede 500 bin Türk Lira’nın getirisi...
8 ayda 57 binden fazla esnaf kepenk indirdi!
Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan ekonomik kriz işletmelerin ömrünü kısaltırken, esnafa da resmen kepenk kapattırıyor.  8 ayda kapanan işletme sayısı 30 bine yaklaşırken, 57 binden fazla esnaf da kepenk indirdi.
İBB, Kadıköy sahildeki gayrimenkulü restoran ve kafe olarak kullanılmak üzere 18 milyon TL'ye kiraya veriyor! 
İBB, Kadıköy sahilde dolgu alanda bulunan yapılar ve açık alanı,  restoran ve kafe olarak kullanılmak üzere 3 yıllığına kiraya veriyor. İşte ayrıntılar ve ihale tarihi... 
1933 yılında Eminönü'nde dükkan kiraları 50 TL!
Eminönü'nde Mal Müdürlüğü'nden Gühane Hastanesi karşısındaki iki dükkan elli liradan kiraya verilmiş.
Tarım Kredi'de elektronik ürünlerde 30 Eylül'e kadar indirim fırsatı! 
Tarım Kredi'de ilk kez elektronik ürünlerin satışını başlatarak, tablet, cep telefonu ve akıllı saat gibi teknolojik cihazları uygun fiyatlarla tüketicilere sunacağını açıkladı.