10 Ağustos 2015 Pazartesi

Orta ve alt gelir grubunun Konut ihtiyacı artarak devam ediyor ancak Gayrimenkul firmaları ‘uçuk arazi' fiyatlarıyla bu gruba üretimin imkansız hale geldiğini savunuyor. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, fiyatları indirmek için TOKİ modelini işaret etti. Altan Elmas, "Biz her zaman ihtiyaç sahibi için üretmek istiyoruz ama arazi sıkıntısı karşımızda duruyor. Alım gücümüz, maliyetleri yönetme gücümüz her şeyimiz var ama arazi yok. TOKİ zaten üretimi müteahhitlere yaptırıyor. Yine yaptığı gibi arazi geliştirebilir ancak bunun planlamasını yapıp, o arazileri bir ihale, bir Yarışma mekanizmasına sokmadan başka şartlarla, rekabeti bozmadan yeterliliği olan firmalara paylaştırabilir, biz de en iyi işi çıkarırız, hatta bir de üst metrekare fiyatı belirler" dedi.

Değerimizi bize pazarlıyorlar
Altan Elmas, TOKİ'nin de İstanbul'un bir çözüme ihtiyaç duyduğunu bildiğini belirterek, çözüm arandığını söyledi. Kayaşehir örneğini anlatan Altan Elmas, "TOKİ Kayabaşı'nı geliştirdi, tamam ama ihale ile verdiğiniz müddetçe ilk iki proje makul rakamlarla gitti, fiyat sonra 6 bin liraya dayandı. Karşılıklı ihale anlamsız rakamlar oluşturuyor. Artık orta kesime çok daha fazla üretmek istiyoruz, her gün arazi bakıyoruz ama geliştiremiyoruz" diye konuştu. Firmaların marka değerlerini taşıdığı merkez dışında yerlerde ise bu marka değerinden faydalanan arazi sahiplerinin fiyatları ‘uçurduğunu' vurgulayan Altan Elmas, "Bizim getirdiğimiz değeri bize pazarlıyorlar" dedi. Elmas, şöyle devam etti:

İki kat kazandırdı
Biz bir yerde özellikle çeperde Konut üretmek için arazi satın alıyoruz. Bir proje yapıyoruz oraya, bir marka götürüyoruz. Bölgeye bir cazibe geliyor ve asıl bölge dışından insanlar alıyor. Bu da anında bölgedeki arazi fiyatlarını tetikliyor ve maalesef bir aldığımızı bir daha alamıyoruz. Geliştirdiğimizi yapıp satarken fiyat alıp başını gidiyor. İdilia projemizin arazisi kendi satın aldığımız bir araziydi, şu anda oradaki arazi fiyatları ve inşaat maliyetlerini koyup satıyor olsak, fiyatların yüzde 70 üzerine satmamız lazım. Birden bir hava oluşturuluyor, bizim ürettiğimiz değeri bize pazarlıyor insanlar. Geçtiğimiz üç yıl içinde 3 bin 31 konut teslim etmişiz. Bu konutların üç yıl önceki cirosu 1,1 milyar lira. bugün ikinci eldeki ciroları 2,2 milyar lira."

İlkbahar’a yaz geldi
Nisan ayında lansmanlarını yaptığı Güneşli'de Mirage Rezidans ve Sultanbeyli'deki Sur Yapı İlkbahar projelerinde hızlı bir satış yaptıklarını anlatan Altan Elmas, bu yıl firma olarak satış hızlarının en çok arttığı yıl olduğunu dile getirdi. Altan Elmas, "İki proje 550 milyon liralık yatırımla hayata geçirildi. İlkbahar'da gayet iyiyiz, İlkbahar bitti yaz başladı. Çok iyi bir performansla sattık. Oranın ikinci etabı hazırlanıyor" dedi. Sur Yapı, Bursa'da ise 1,3 milyar liralık yatırımla lüks konut ve AVM projesi olan Sur Yapı Marka Rezidans ve Alışveriş Merkezi ismini verdiği projesinde çalışmalarını hızla sürdürüyor. Altan Elmas, örnek daireler bitince özellikle büyük dairelerin hızla tükenmeye başladığını ifade etti.

1845 bağımsız bölümle ‘yeni sezon’a hazır
Altan Elmas, 1,5-2 yıldır üzerinde çalıştıkları 6 projeyi yılın son çeyreğinde ve 2016'nın ilk çeyreğinde üretime alacaklarını kaydetti. Bu kapsamda Sur Yapı, Sultanbeyli'deki İlkbahar projesinin ikinci etabını hayata geçirecek. Sancaktepe'de ise biri 150, diğeri 500 konut ve 50 Ticari ünite olmak üzere iki ayrı proje yapacak. Koşuyolu'nda ise 200-250 Daire arası lüks konut üretmeye hazırlanan Sur Yapı, ümraniye sınırlarındaki Exen projesinin tam karşı arsasında da bir Ofis projesi hayata geçirecek. 

Sur Yapı, Zeytinburnu-Topkapı'da ise Necmettin ve İsmail Boyner ile Eren Holding'in arazileri için el sıkıştı. Üzerinde eski fabrikalar olan arazi, yan parsel sahipleriyle de anlaşılması durumunda büyük bir proje hayata geçirilecek. Sur Yapı yıl sonu ve başında böylelikle 1845 tane bağımsız bölümü olan proje arz etmiş olacak. Toplamda 2 milyar 155 milyon liralık bir portföy büyüklüğü oluşacak.  Kaynak:Duygu Erdoğan-Milliyet

Yorumlar

Diğer Haberler

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası mevduat faizlerinde son durum! İşte banka banka faiz oranları!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. Peki söz konusu bu faiz kararı sonrası bankaların mevduat faizleri ne oldu? İşte banka banka 32 gün vadede 500 bin Türk Lira’nın getirisi...
Citroen'den tüm modellerde sıfır faizli kredi imkanı!
İkinci el otomobil fiyatlarının sıfır fiyatlara yakın olduğu ve hatta bazı sıfır modellerden yüksek olduğu dönemde Fransız devi Citroen çarpıcı kampanya başlattığı ifade edildi. 
TOKİ’ye borcu olanlar dikkat! Yüzde 25 indirim kampanyası yarın başlıyor!
Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın yüzde 25 indirim kampanyası yarın resmen başlıyor. 
TOKİ 5 yeni kampanya için düğmeye bastı! Bu şehirlere 1.800 yeni konut geliyor!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 5 yeni kampanya için düğmeye bastı. TOKİ’nin yeni projeleriyle tam 1.800 yeni konut inşa edilecek.
TOKİ'nin Demirci'de sosyal konut projesi inşaatı başladı
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ihalesi gerçekleşen Demirci 2. Etap 142 adet sosyal konut projesinin inşaatına başlandığı açıklandı.