8 Ağustos 2015 Cumartesi

Sanayi üretimi Haziran ayında aylık yüzde 2,4 arttı, yıllık yüzde 5,5 arttı. Rakamları değerlendiren ALB Forex Analisti Rıdvan Baştürk'e göre Sanayi üretimi yıllık bazda toparlanma eğiliminde.

İşte Rıdvan Baştürk’ün analizi:

Sanayi üretimi aylık bazda yüzde 2,4 oranında artış göstererek beklentilerin bir hayli üzerinde geldi. Yine aynı şekilde yıllık bazda sanayi üretimi de yüzde 5,5 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. Sanayi üretiminin aylık bazda geçtiğimiz yılın Eylül ayından bu yana en hızlı artışı kaydettiğinin altını çizmek gerekiyor. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin alt kalemlerine baktığımızda bu artışı imalat sanayi ile madencilik ve taş ocakçılığı kalemlerinde yaşanan artış desteklemektedir.

Bu kapsamda incelendiğinde Haziran ayında bir önceki aya göre ana sanayi grupları içerisindeki en hızlı yükseliş yüzde 13,3 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. Ana sanayi grupları içerisindeki en hızlı gerileme ise yüzde 2 ile Enerji imalatı alt kaleminde gerçekleşti. Sanayi üretiminin yıllık bazda toparlandığını söyleyebiliriz. Bu yıla yüzde 2,10 daralma ile başlayan sanayi üretimindeki artış yüzde 5,5'e kadar yükseldi. Yıllık bazda ise 2014 yılı Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumdayız. Gelen bu olumlu verilere rağmen yurtiçinde pozitif bir fiyatlanma yaşanmadı. Tabi bunda gerek bugünkü kritik ABD verileri, gerekse yurtiçindeki mevcut risklerin devam niteliği taşıması ön plana çıkıyor.

Yorumlar

Diğer Haberler

1933 yılında Eminönü'nde dükkan kiraları 50 TL!
Eminönü'nde Mal Müdürlüğü'nden Gühane Hastanesi karşısındaki iki dükkan elli liradan kiraya verilmiş.
İBB, Kadıköy sahildeki gayrimenkulü restoran ve kafe olarak kullanılmak üzere 18 milyon TL'ye kiraya veriyor! 
İBB, Kadıköy sahilde dolgu alanda bulunan yapılar ve açık alanı,  restoran ve kafe olarak kullanılmak üzere 3 yıllığına kiraya veriyor. İşte ayrıntılar ve ihale tarihi... 
Tarım Kredi'de elektronik ürünlerde 30 Eylül'e kadar indirim fırsatı! 
Tarım Kredi'de ilk kez elektronik ürünlerin satışını başlatarak, tablet, cep telefonu ve akıllı saat gibi teknolojik cihazları uygun fiyatlarla tüketicilere sunacağını açıkladı.
Ankara Gökdemir View'de hemen tapu fırsatı! Teslimler Ekim 2025'te!
Ankara merkezli Emre Gökdemir İnşaat tarafından Yenimahalle'de inşa edilen Gökdemir View'de hemen tapu fırsatıyla satışlar devam ediyor. Gökdemir View'de konut fiyatları ne kadar? Gökdemir View'de hangi tip konutlar var? İşte ayrıntılar...
Konutta kolay kredinin yolu açılıyor!
BDDK,, bireysel ve konut kredilerinde daha önce yüzde 150 şeklinde belirlediği ilave risk ağırlıklarını düşürdü. Bazı bankaların yeni döneme hazırlık amacıyla uzun vadeli konut ve taşıt kredisi faizlerini düşürmeye başlaması da dikkat çekti.