4 Ağustos 2015 Salı

Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz-2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşınmasını amaçlayan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi'nin 17 Mart 2015 tarihinde gerçekleşen temel atma töreniyle başlayan inşaat çalışmalarında ilerleme devam ediyor.

1850 km'lik hattın 56 inç çapındaki bölümünde başlayan güzergâh açma çalışmaları sürerken boru depolama alanlarına sevk edilen boruların kaynak yapılarak birbirine bağlanması için yaklaşık 10 ton ağırlığında ve 12 metre uzunluğundaki çelik boruların inşaat sahasına nakli ve "stringing" olarak adlandırılan dizgi çalışmaları eş zamanlı olarak devam ediyor.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi, Türkiye ve Azerbaycan'ın bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerin enerji alanındaki en önemli temsilcilerinden biridir. Tarihten gelen kardeşlik bağlarını ‘İki Devlet Tek Millet' ülküsüyle perçinleyerek sürdüren iki ülke için büyük öneme sahip TANAP Projesi, dünya enerji piyasalarında da ses getirecek dev bir projedir.
26 Aralık 2011'de Mutabakat Zaptı'nın ve 26 Haziran 2012'de Hükümetlerarası Anlaşma ve eki Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasının imzalandığı TANAP, Azerbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan gerçekleştirilecek doğal gaz tedariği ile Türkiye ve Avrupa'nın doğal gaz arz güvenliği ve çeşitliliğine büyük katkı sağlayacaktır.
TANAP, Türkiye'nin Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz iletimi yapacak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı'na bağlanacaktır. Hattın Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacaktır.
TANAP Projesi kapsamında ilk gaz akışı 2018'de gerçekleşecek olup, başlangıç için yıllık 16 milyar metre küp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metre küpe ve ardından 31 milyar metre küpe çıkarılması hedeflenmektedir. TANAP, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çap ve uzunluğa sahip doğal gaz boru hattı projesi olacaktır.
 

Yorumlar

Diğer Haberler

Meda Marmara 2 satışa çıktı! Yeni proje!
Meda Marmara 2 projesinde yer alan konutların satışları başladı. 6 blok olarak yükselen projede 265 konut bulunuyor.
Asgari ücret zammı, gayrimenkul için net mesaj içeriyor! Bıçak gibi kesilecek…
Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammın ardından piyasaların bu orana tepkisi merak ediliyor. Analist Tardu Barlas, açıklanan zam oranının gayrimenkul için net mesaj içerdiğini belirtti. İşte o yorum…
Altında 2025 rotası oluşturuldu! Yeni yıldan sonra altın fiyatları nasıl olacak? 
Altının ons fiyatı, artan jeopolitik riskler ve Fed'in faiz indirim döngüsünün etkisiyle 2024'te rekor kırarken, 2025'te nasıl olacağı merak ediliyor. 
İstinaf süresinde kiraya faiz işlenir mi? Avukattan ev sahiplerine açıklama!
Avukat, arabulucu Enes Temur, istinafa giden davada kiraya faiz işlenip işlenmediği ile ilgili açıklama yaptı. İşte ev sahiplerinin merak ettiği o sorunun yanıtı... 
Kıbrıs Erbatu Hills’te yüzde 50 peşinat ve 12 ay vade imkanıyla!
Erbatu Hills projesinde yer alan villaların teslimleri hemen yapılıyor. Kıbrıs’ta yükselen projeden konut sahibi olmak isteyenler yüzde 50 peşinat ödediklerinde kalan tutarı 12 ay vadeyle ödeyebiliyor.