4 Ağustos 2015 Salı

Törende, yarışmaya katılan 55 projenin kitap haline getirilmesi kararlaştırıldı.

Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi Mimari Proje Yarışması için TSKM'de bir kolokyum (akademik toplantı) düzenlendi. Kolokyuma Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç başta olmak üzere, jüri başkanı mimar Nevzat Sayın, jüri üyeleri Leyla Ünver, Maltepe Belediyesi Fen İşleri Müdürü Jale Yağcı, sosyolog Doç. Dr. Şükrü Aslan, etnomüzikolog Ulaş Özdemir, mimar Prof. Dr. Günkut Akın, Ömer Yılmaz, Adnan Demir, Bülent Tarım ve sanat tarihçi Mahir Polat, Maltepe Belediye Başkan Yardımcıları Sinan Çetiz, Hasan Hayri Şengül, Canan Döner ve Gültekin Karataş, cemevi yöneticileri, muhtarlar, çok sayıda davetli ile vatandaşlar katıldı. Cemevi mimarisinde yaşanan sorunlar, yarışma sürecinden yaşanan zorluklar ve jürinin aldığı tavsiye kararlarıyla ilgili bilgilendirmelerin yapıldığı kolokyumu yöneten Prof. Dr. Mete Tapan, yarışmanın kendisini oldukça heyecanlandırdığını ifade ederek, projeyi düzenleyen, projede emeği geçen ve bu noktaya getiren herkese teşekkür etti.

JÜRİ BAŞKANI: “ZOR BİR İŞ KOTARDIK”

Daha sonra kürsüye gelen jüri başkanı mimar Nevzat Sayın, "Bugün buraya gelene kadar çok zor bir işi kotardığımızı düşünüyorum. Zorluk derken şunları kastediyorum. Alevilik ve onun ibadethanesi olan cemeviyle ilgili geçmişe dönük bir Mimari Yapı mevcut değil, dolayısıyla bu bir araştırma projesi de aslında. Ayrıca ne kadar Alevi varsa, bir o kadar da Alevilik var, tanımlama zorluğu vardır. Tabi ki mevcut yapının büyüklüğü, tanımsızlığı gibi karmaşık süreçler de vardı. Mevcut yapıyı yıkmak mı, korumak mı, bu yönde çokça tartışma yaşandı. Dünyevi ve uhrevi alanların birlikteliği, nasıl iç içe geçeceği, dolayısıyla gelecekle geçmişin nasıl harmanlanacağı konusunda kafamızda soru işaretleri oluştu. Bu konuda daha önce yapılan nitelikli çalışmaların azlığı da bizleri zorlayan nedenler arasındaydı. Belirli bir kuralı ya da sembolü olmayan bir yapıyla karşı karşıyayız. Bu proje, neredeyse bir gelenek icat etmenin projesiydi. Ayrıca bu Yapı, cenaze hizmetlerinin yapılacağı, mihman evinin olacağı çok yönlü bir kompleks olacak. Tüm bunlar bir araya gelince elbette jüri olarak kazananlara ve yarışmaya katılanlara tavsiyelerimiz oldu" dedi.

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da, projede emeği geçen herkese teşekkür ettikten sonra, "Daha önceki meslektaşlarımız cemeviyle ilgili birçok adım atmışlar ancak bu projenin çok büyük eksiklikleri vardı. Önceden kurgulanan yapı, çocuklarla yaşlıları bir araya getirecek mistik bir havayı bize veren yapı değildi. Tek maneviyatı Hz. Ali portresinin olmasıydı, bunu alsak geriye sadece bir betonarme bina kalıyordu. Daha sonra hocalarımızla görüştük ve mimari bir proje yarışması açmaya karar verdik" diye konuştu.

PROJELER, KİTAP HALİNE GETİRİLECEK

Almanya'da ibadethanelerle ilgili yaşadıkları zorlukları da konuşmasında belirten Ali Kılıç, şöyle konuştu: "Geçtiğimiz yılın son ayında cemevlerini ibadethane olarak kabul ettik. Tıpkı Ramazan'da olduğu gibi Muharrem'de de, Noel'de de ve Ermeni ile Yahudi vatandaşlarımızın özel günlerinde de izin çıkardık. Hiç kimseyi ayrıştırmadan, ötekileştirmeden hizmet ettik. Önemli olan bu çalışmanın sonuçlanması, Yaklaşık 1 yıl kadar süren yarışma için hocalarımız taşın altına elini koydu ve ciddi bir emek sarfetti. Sonuçta 55 proje yarışmaya ve katıldı ve bunlarda 8'i ön plana çıkarak ödülleri almaya hak kazandı. Kazananları ve katılımcıları da ayrıca tebrik ediyorum. Kimine göre 25 milyon Alevi var, kimine göre bu oran daha az ama 1 kişi de olsa cemevi bizce ibadethanedir. Bu projede betona, hiç hava almayan alanlara bağlı kalmamalıyız. Sonuçta Alevilik, dışa açık olmalı. Danışman arkadaşlardan ricam, projeye başladığımızda da gerekli denetlemeleri yapmaları. Ayrıca yarışmaya katılan 55 proje kitap haline getirilecek ve ileride bu konuda çalışmak isteyenlere, bütün ilgili kurumlara, cemevlerine gönderilerek bir arşiv oluşturulması sağlanacak."

Konuşmalar sonrası, yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi. Kılıç'ın da katıldığı ödül dağıtımında, birincilik ödülü Gülsuyu Cemevi'ne yıllarca hizmet veren Satı Fidan adlı vatandaş tarafından verildi. Sergi salonundaki projeler incelendikten ve fikir alışverişinde bulunulduktan sonra soru-cevap bölümüne geçildi.  Jüri üyelerine de plaketleri takdim edildi. (01.08.2015)

Yorumlar

Diğer Haberler

Sapphire 32 Dubai'de 192 bin 403 dolardan başlayan fiyatlarla ev sahibi olma imkanı! 
Dubai’nin merkezinde yükselen Sapphire 32'de 192 bin 403 dolardan başlayan fiyatlarla ev sahibi olma imkanı sunuluyor. İşte ayrıntılar... 
Ev sahibi kafasına göre kiraya zam yapabilir mi?
Av. Tamer Acaroğlu “Kira artış oranının istisnası var mıdır? Ev sahipleri kafasına göre kiraya zam yapabilir mi?sorusunun yanıtını vererek kiracıları bilgilendirdi. 
Liv Maritime Dubai’de 410 bin dolardan başlayan fiyatlarla!
Dubai’de hayata geçirilen Liv Maritime projesinde yer alan konutların fiyatları 410 bin dolardan başlıyor. Projede yer alan konutların teslimlerinin 2028 yılının 4. çeyreğinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. 
Belediyelerden Kayseri ve Malatya’da satılık arsa, arazi konut ve dükkan!
Malatya ve Kayseri’de yer alan 30 adet gayrimenkul satışa çıkarıldı. Satışa çıkarılan arsa, arazi, konut ve dükkanların satış ihalesi 8 Ocak ve 9 Ocak’ta yapılacak.
Altında 2025 rotası oluşturuldu! Yeni yıldan sonra altın fiyatları nasıl olacak? 
Altının ons fiyatı, artan jeopolitik riskler ve Fed'in faiz indirim döngüsünün etkisiyle 2024'te rekor kırarken, 2025'te nasıl olacağı merak ediliyor.