21 Temmuz 2015 Salı

VADE UZADIKÇA FAİZ ARTIYOR

Bankalardan çekilen kredinin vadesi uzadıkça ödenen Faiz miktarı da artıyor. Bu yılın başından beri Konut kredisi kullanan kişiler bankalardan hayallerindeki ev için çektikleri krediye neredeyse ikinci bir ev parası ödedi.

TOPLAM KREDİNİN YÜZDE 71'İ

Konut sahibi olmak isteyen ancak cebinde parası bulunmayanlar sene başından bu yana bankalardan 13 milyar 332 milyon 829 bin liralık Konut Kredisi kullandı. Bir Ev sahibi olmak için Kredi kullananların bankalara ödemeyi Taahhüt ettiği Faiz tutarı ise toplam kredinin yüzde 71'ine denk gelen 9 milyar 450 milyon lira olarak hesaplandı.

AĞIRLIK 5-10 YIL ARASINDA

Çekilen kredilerin vade dağılımına bakıldığında en fazla tutar 5 yıl üzeri kredilerde yoğunluk kazandı. Bu vadede çekilen toplam Kredi miktarı 11 milyar 852 bin lira olarak kayıtlara geçti. Bu kredinin 0,99 faizle 10 yıl vadede ödeneceği varsayıldığında hesaplanan faiz tutarı 8 milyar 942 milyon lira oldu.

EN YÜKSEK FAİZ İSTANBUL İÇİN ÖDENİYOR

konut alıcıları ağırlıklı olarak İstanbul'dan konut satın alıyor. İlk 5 ayda TÜİK verilerine göre İstanbul'da krediyle satın alınan konut sayısı 43 bin 349, Ankara'da 27 bin 645 ve İzmir'de 13 bin 772 oldu. Her konut için yüzde 0,99 faizden 10 yıl vadeli kredi kullanıldığından yola çıktığımızda İstanbul'da konut alanlar 3 milyar 270 milyon lira faiz ödeyecek görünüyor. İstanbul'u 2 milyar 85 milyon lira faiz ile Ankara, 1 milyar 39 milyon lira ile İzmir takip ediyor.

Yorumlar

Diğer Haberler

6 Şubat depremlerinden etkilenen köyler için flaş karar! Deprem bölgesindeki imar yönetmeliğinde değişiklik yapıldı!
Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat depremlerinden etkilenen köylerdeki yerinde dönüşüm için Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişikliğe gitti. 
İnşaat faaliyetleri Eylül ayında zayıfladı! İnşaat faaliyet endeksi yeniden eşik değerin altına indi!
2024 yılının ilk yarısında geriledikten sonra Ağustos ayında eşik değerin üzerine çıkan Faaliyet Endeksi, Eylül ayında yeniden düşüşe geçti ve tüm endekslerin altına geriledi.
İBB Meclisinde 9 ilçedeki gayrimenkullerin satışına onay çıktı! Muhalefet şerhi olanlar da satılacak!
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinde, mülkiyeti belediyeye ait farklı ilçelerdeki bazı gayrimenkullerin satışına onay verildi. Muhalefet şerhi olan taşınmazların da satışı kabul edildi. İşte ayrıntılar... 
Konut fiyatlarında reel kayıp hızlandı! İstanbul, İzmir, Ankara'da fiyatlar nasıl değişti? 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatları 2024 yılı Eylül ayında bir önceki senenin aynı ayına göre nominal olarak yüzde 27,4 artış gösterirken, reel olarak da yüzde 14,7 oranında azaldı.
Eski banka hazinecisi Evren Kirikoğlu: Şu an çantada 'canlıyla' gidilse, ilan fiyatından yüzde 10 altında ev alınabilir!
Eylül'de Konut Fiyat Endeksi Eylül'de yıllık nominal yüzde 27,4 artarken, reel olarak yüzde 14,7 düşüş gösterdi. Eski banka hazinecisi Evren Kirikoğlu, konut fiyatları ile ilgili açıklama yaptı. İşte o açıklama...