15 Temmuz 2015 Çarşamba

Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan, daha sağlıklı binaların inşa edilmesi ve Kadıköy'ün dokusunun korunabilmesi için devletin cephelere bir standart getirmesini istiyor.

6306 sayılı kanunla birlikte İstanbul'da Kentsel Dönüşüm, özellikle Kadıköy ağırlıklı olarak başlarken gerçek kentsel dönüşümün ne kadar gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği hâlâ tartışılıyor. Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan'ın verdiği bilgilere göre şu an kentsel dönüşümden ziyade, kentsel yenileme söz konusu. Kentsel yenilemede, kentsel dönüşümün gereklerinden biri olan yeşil alanları, sosyal donatılarıyla yeni bir bina inşa etmekten ziyade, binaların sadece yıkılıp depreme dayanıklı olarak yeniden yapılması söz konusu. kentsel yenileme yapılırken ortaya çıkan en önemli problemlerden bir tanesini de binaların cepheleri oluşturuyor. Önümüzdeki zaman diliminde cephe problemi, inşaat sektöründe konuşulacak en önemli konulardan biri olacak. "Kentsel yenileme yapılırken bir cephe karmaşası var. Herkes istediği malzemeden, cephe yapmamalı. 

Avrupa normlarında nefes alabilen, ısı yalıtımına katkı sağlayan malzemeler seçilmelidir. Yine yüksek ısı derecesine dayanıklı, yanmaz özelliğiyle ön plana çıkan taşyünü gibi A2 sınıfı yanmaz malzemelerin kullanılması ve bunun binanın bütününde düşünülmesi gerekmektedir. Keza belli bir kattan sonrasında taşyünü kullanmanın hiçbir anlamı yoktur. Ayrıca farklı cepheler, estetiği bozup kent dokusuna zarar vermemeli." diyen İrfan Aydoğan, depreme dayanıklı binalar yapılırken, devletin cephe yapımına bir standart getirmesi gerektiğini belirtiyor. Dış cephede kullanılan standardı olmayan malzemeler, depremde risk oluşturabiliyor. Deprem sırasında sallanıp düşecek malzemelerin can ve mal güvenliğini tehlikeye atabileceğini açıklayan İrfan Aydoğan, devletin cephe standardına önem vermesini ve konuyla alakalı bir yönetmelik çıkarması gerektiğini ifade ediyor.

Devlet kira yardımı yapmamalı

Kadıköy'de yapılan tespitlere göre 30.500 bin bina bulunuyor. Binaların sadece 3.500 tanesi 1998 yönetmeliğinden sonra yapılmıştır. Kalan 27.000 bina, 1998 yönetmeliğinden önce yapıldığı için depreme karşı risk taşımaktadır. Dolayısıyla Kadıköy'de gerçekleştirilen dönüşümün daha 10-15 yıl süreceğini belirten İrfan Aydoğan, özellikle Bağdat Caddesi'nin bir rant merkezi haline geldiğini ve bu yüzden farklı sektörlerden herkesin Cadde'de müteahhitliğe soyunduğunu ifade ediyor. "Kadıköy, hızlı bir dönüşüm süreci yaşıyor. En son yapılan istatistiklere göre Kadıköy'de Konut fiyatları yüzde 15 oranında arttı ve fiyatların giderek daha da artması bekleniyor. Bugün nerdeyse her sektörden kişi, Müteahhit olarak karşımıza çıkmaya başladı.

Ev sahiplerine verdikleri yüksek yüzde teklifleriyle altından kalkamayacakları bir yükün altına giriyorlar. Yakın bir zamanda hem kendileri hem de Kadıköylüler mağdur olacak. Bunun örneklerini şimdiden görmeye başladık." açıklamalarında bulunan İrfan Aydoğan, Gayrimenkul sahiplerinin teklif veren firmaların yapacakları binaların niteliklerinden ziyade, kendilerine verecekleri Kira ve taşınma teklifleriyle daha çok ilgilendiklerini ifade ediyor. Müteahhitlerin Arsa sahiplerine yüksek Kira ve taşınma bedelleri ödediklerini söyleyenİrfan Aydoğan, devletin ayrıca bir kira yardımı yapmasına karşı çıkıyor. İrfan Aydoğan: "Kentsel dönüşümünden dolayı hem belediyelerde hem kadastroda bir yoğunluk var. Devlet Arsa sahiplerine kira yardımında bulunmaktan ziyade belediyedeki ve kadastrodaki istihdamı arttırmalı. Böylece belediyelerdeki yığılmanın önüne geçilip ruhsat süreçleri hızlanacaktır." diyor.

1987 yılında Muhammed Aydoğan tarafından İstanbul'da kurulan Aydoğan İnşaat, inşaat sektöründe güvenle yükselen bir şirket olarak İstanbul ve Zonguldak'ta birçok Gayrimenkul projesine imza atıyor. Kurulduğu günden bu yana Erenköy, Caddebostan, Moda, Ataşehir ve Maltepe gibi Anadolu yakasının önemli lokasyonlarında butik ve A plus işlere imza atanAydoğan İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanlığını ise İrfan Aydoğan üstlenmektedir. Panorama Park Moda projesiyle İstanbul Kadıköy Moda'nın site özeliği taşıyan ilk ve tek projesine imza atan Aydoğan İnşaat, aynı zamanda plaza ve iş merkezi inşaatları da bulunmaktadır.

Yorumlar

Diğer Haberler

Asgari ücret 25 bin 503 TL! Milyonlarca çalışana Ocak şoku! Yeni rakamlar tek tek açıklandı...
Milyonlarca çalışan, açlık sınırının altında kalan asgari ücretle yaşamaya çalışırken, asgari ücret senaryoları belli oldu. İşte o son dakika rakamlar...
Eski banka hazinecisi Evren Kirikoğlu: Şu an çantada 'canlıyla' gidilse, ilan fiyatından yüzde 10 altında ev alınabilir!
Eylül'de Konut Fiyat Endeksi Eylül'de yıllık nominal yüzde 27,4 artarken, reel olarak yüzde 14,7 düşüş gösterdi. Eski banka hazinecisi Evren Kirikoğlu, konut fiyatları ile ilgili açıklama yaptı. İşte o açıklama...
İBB Meclisinde 9 ilçedeki gayrimenkullerin satışına onay çıktı! Muhalefet şerhi olanlar da satılacak!
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinde, mülkiyeti belediyeye ait farklı ilçelerdeki bazı gayrimenkullerin satışına onay verildi. Muhalefet şerhi olan taşınmazların da satışı kabul edildi. İşte ayrıntılar... 
TSE, Fatih’teki Tarihi Şeker Han’ı 30 milyon TL bedelle kiraya veriyor!
Türk Standardları Enstitüsü  Fatih’teki Tarihi Şeker Han için kiralama ihalesi düzenliyor. Kira bedeli 30 milyon TL+KDV olarak açıklanan Tarihi Şeker Han’ın kiralama ihalesi 4 Kasım tarihinde yapılacak.
İnşaat faaliyetleri Eylül ayında zayıfladı! İnşaat faaliyet endeksi yeniden eşik değerin altına indi!
2024 yılının ilk yarısında geriledikten sonra Ağustos ayında eşik değerin üzerine çıkan Faaliyet Endeksi, Eylül ayında yeniden düşüşe geçti ve tüm endekslerin altına geriledi.