İhracatta düşüşü baz etkisi sınırladı Haber
Yılın ilk yarısında ihracat yüzde 8,1 düşüşle 73 milyar 261 milyon dolara geriledi. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 3,6 düşüşle 150 milyar 807 milyon Dolar olarak gerçekleşti.
ALB Forex Araştırma Uzamanı Eda ÖNDER Haziran ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. İşte Eda Önder'in yazısı…
2015 yılı Mayıs ayı verileri ile karşılaştırdığımızda, Haziran ayında ihracattaki azalışın hız kestiğini görüyoruz. Bunun en önemli nedeni, 2014 yılından kaynaklanan baz etkisidir. 2014 yılının ikinci yarısı ile birlikte Euro Bölgesi ekonomisinde toparlanmanın sekteye uğraması, Orta Doğu'daki jeopolitik Riskler ve diğer ihracat ortaklarında yaşanan ekonomik ve jeopolitik sorunlar ihracat üzerinde daraltıcı etkiye neden oldu.İlgili dönemde Euro'daki değer kaybının yüzde 19 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Parite etkisi halen Euro'daki değer kaybı eğiliminin sürmesinden dolayı azalarak da olsa devam ediyor. Bu bağlamda Haziran ayında da paritenin ihracata negatif etkisi 1,2 milyar Dolar olarak gerçekleşti.
Dışsal faktörler ihracat üzerinde 2015 yılının ilk 6 ayında etkili olmakla beraber; Euro Bölgesi, Orta Doğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu ekseninde meydana gelen jeopolitik ve ekonomik gelişmeler itibariyle bozulma 2014 yılının ikinci yarısıyla beraber başladı. Mayıs ayı verilerinde Avrupa Birliği ülkelerine olan ihracat yıllık bazda yüzde 22 azalırken, Orta Doğu ihracatında kayıp yüzde 19, BDT ihracatında da yüzde 32 olarak gerçekleşmişti. Haziran verilerinden sonraki döneme ilişkin ise baz etkisi nedeniyle ihracatta muhtemelen yıllık bazda daha sınırlı değişimler göreceğiz. Çünkü kıyaslamalar verilerde bozulma meydana geldikten sonraki dönemi kapsayacaktır. Haziran'da da bu nedenden dolayı ihracat düşüş hızı yavaşladı. Avrupa Birliği ihracatı 2014 yılının eş dönemine göre yüzde 5,5 azalırken, Orta Doğu ihracatının ise yüzde 3,3 arttığı görülüyor.
Ancak ihracattaki düşüş sadece dışsal etkilerle açıklanmamalıdır. Geçtiğimiz yıldan bu yana yüksek kur etkisiyle hacim olarak daralan ara malı ithalatı, sanayide üretimin yavaşlamasında ve dolayısıyla ihracatta da gerilemede etkili oldu. Dolayısıyla dışsal etkiler baz etkisi kaynaklı ortadan kalksa bile, yapısal faktörler dış ticaret bilançosu üzerinde baskı oluşturmaya devam edecektir. Hali hazırdaki görünüm ekonomi üzerinde yavaşlatıcı bir etkiye neden oluyor. Özetle Türkiye 2015 yılını da zayıf bir ekonomik büyümeyle geçireceğini düşünüyoruz. Sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamanın yolu da üretim ve ihracat bazlı büyümeyi sağlayacak olan yapısal reformlardır. Bizim de Türkiye Ekonomisi için ikinci çeyrekte yüzde 2,5, 2015 yılı için de yüzde 2,6 büyüme beklentimiz mevcut.
Yorumlar