29 Haziran 2015 Pazartesi

Çünkü her ne kadar üniversiteler tüm Türkiye'ye yayılmış olsa da öğrencilerin büyük bir çoğunluğu hala memleketlerinin dışında öğrenim görüyor. Bu açıdan bakıldığında en büyük imkan olarak görülen yurtlar halihazırda yeterli seviyede değil.

Özellikle de İstanbul'daki yurtlar oldukça yetersiz kalıyor. Bu nedenle Öğrenci yurtları sektörü Gayrimenkul yatırımcıları tarafından son dönemde ciddi potansiyeli olan bir Yatırım alanı olarak görülmeye başladı. Son yıllarda devletin yurtlarının yanı sıra özel sektörün imzasını taşıyan pek çok Modern Yurt yapılmaya başladı. Bu alan ilgi çekmeye de devam ediyor.

İSTANBUL’DA 349 YURT VAR
Eva Araştırma ve Raporlama Departmanı'nın yapmış olduğu araştırmaya göre, 2014 yıl sonu itibariyle İstanbul'da 169'u kız, 137'si erkek, 43'ü karma olmak üzere toplam 349 adet Öğrenci Yurdu bulunuyor. Bunların 39'u devlet üniversitesi, 28'i vakıf üniversitesi yurdu. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (Yurt-KUR) ait yurt sayısı 25. Özel Sektör yurtlarının sayısı ise 257. Tüm yurtlarda doluluk oranı yüzde 97'nin üzerinde. Ortalama fiyatlar ise 127-793 TL arasında değişiyor.

YENİ YATIRIMLAR GÜNDEMDE
2006 yılında kurulan Avrupa Proje Yönetimi şirketi, özel yurt yatırımı yapan kurumlardan biri. 2013 yılında Avrupa Özel Yurt Yatırım A.Ş'yi, 2014 yılında ise Eforist Özel Yurt Yatırımları şirketini kurduklarını belirten Konforist Edu Suites Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray, ilkyurtlanm 2014 yılında açtıklarını söylüyor. Giray, İstanbul'dan sonra Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye geneline yaygınlaşma planlarından da bahsediyor.

KAMPÜSTE ÖZEL YURT
Akfen Holding de yeni yurt yatırımları ile gündemde olan gruplar arasında. Şirket, Ankara'da Hacettepe Kampüsü içinde üniversite ile ortak 125 milyon dolar yatırımla 7 bin 300 yataklı yurt yatırımı yapacak. İsparta'da bin 500 kişi kapasiteli ikinci yurt yatırımı için ise fizibilite çalışması yapılıyor. Bu işi geliştirmek isteyen holding yönetimi daha önce Eskişehir'de de bin 500 kişilik bir yurt yapacağını duyurmuştu.

Işıklar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Işık, Öğrenci yurdu ihtiyacının Anadolu'da çok yüksek olduğunun altını çiziyor. Neden Öğrenci Yurdu yatırımına girdiniz sorusunu ise Işık, "HES projelerinin geri dönüşü 7-8 yılda olurken yurt projelerinde bu süre 5-6 yıl" diyerek yanıtlıyor.

YABANCI YATIRIMCI DA GİRDİ
İstanbul'da yurt yatırımı bulunan kurumlardan biri de Bilgili Holding. Şirketin Ortaköy, Florya ve Büyük-çekmece'de bulunan özel yurtlarında toplam bin 500 öğrenci kalabiliyor.

İki yıl önce Republika projesine ortak olarak bu alana yatırım yapan ilk yabancı şirket olan Abraaj'ı başka yabancıların da izlemesi bekleniyor. Otelden ofise, karma projelerden rezidansa kadar farklı alanlardaki projelere Danışmanlık hizmeti veren Servotel'in ortağı Ayla Helfegil, yerli yatırımcıların yanında yabancı yatırımcıların da özel yurt yatırımına sıcak bakmaya başladığını söylüyor. Kısacası bu alana yatırım yapan tek yabancı şirket Abraaj olmayacak gibi görünüyor.

Yorumlar

Diğer Haberler

Mevduat faizlerine Merkez Bankası şoku! Bankada 250 bin TL'si olan hemen baksın! İşte bankaların mevduat faizi oranları.
Piyasalar Merkez Bankası'nın faiz kararını beklerken, bankalar yıl sonunda faiz indirimi ihtimalini fiyatlandırıyor. Mevduat faizleri geriledi. İşte bankaların mevduat faizi oranları...