23 Haziran 2015 Salı

Dünya Bankası'nın yaptığı araştırmaya göre Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında kamu-özel sektör işbirliğinde en çok Altyapı Yatırımı yapanlarda ikinci oldu. 139 ülkeyi kapsayan bu araştırmada, Türkiye'yi ikinci yapan ise 12.5 milyar dolarlık 17 yeni proje oldu. Altyapıdaki bu hızlı gelişme, yabancı fonların da Türkiye'ye olan bakışını değiştiriyor. Avrupa ve ABD'li Kurum ve fonların ardından bu kez de Körfez sermayesi, Türkiye'deki altyapı alanına yönelik yeni girişimlere başladı.

500 MİLYON DOLAR
Ortadoğu'nun en büyük finans kurumları arasında gösterilen Birleşik Arap Emirlikleri Waha Capital, yeni bir fon oluşturdu. 1.8 milyar dirhem yani 500 milyon dolarlık bu yeni fon, önceliği altyapıya verecek. Türkiye'nin yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya yönelik sermaye girişi sağlayacak olan fon, bölge ülkelerindeki projelere odaklanacak. İslami sermaye yapısına yönelik çalışacak olan fon, Waha'nın ikinci altyapı fonu olarak öne çıkıyor. Waha Capital CEO'su Salem Rashid Al Noaimi, Enerji, sağlık ve altyapıya yönelik portföylerini genişletmek için yaklaşık 1 milyar dolarlık bir bütçe ayırdıklarını söyledi. 2007'de kurulan Waha Capital, 2008'de Dunia Finance ve Stanford Marine Group'un yüzde 49'unu alarak adını duyurdu.

KURAMA'NIN FONUYLA DA ÇALIŞIYOR
2010'da ise dünyanın en büyük uçak Kiralama şirketlerinden olan AerCap Holdings'in yüzde 26.3'ünü alan Waha, geçen yıl da National Petroleum Services'in yüzde 21'ini bünyesine kattı. Waha Capital, 2008'de ise eski Yıldız Holding Finans Grubu Başkanı Atilla Kurama'nın yöneticiliğini yaptığı Fajr Capital ile de MENA Infrastructure Fund I adlı 300 milyon dolarlık bir altyapı fonu kurmuştu.

ALTYAPIDA DÜNYA İKİNCİSİYİZ
Dünya Bankası'nın gelişmekte olan 139 ülkeyi kapsayan "2014 Küresel Kamu-Özel Sektör Ortak Yatırımları" başlıklı raporuna göre, Türkiye geçen yıl Brezilya'nın ardından kamu-özel sektör işbirliğinde en çok Altyapı Yatırımı yapan ikinci gelişmekte olan ülke oldu. Türkiye'nin aynı zamanda Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki en büyük 5 kamu-özel sektör ortak Yatırım projesine ev sahipliği yaptığına dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi: "Türkiye, 17 yeni projesiyle ikinci en yüksek Yatırım hacmini elde etti. Brezilya 44.2 milyar dolarla birinci oldu. En çok altyapı yatırımı yapan ülkeler listesinde Peru 8.1 milyar dolarla üçüncü, Kolombiya 7 milyar dolarla dördüncü, Hindistan ise 6.2 milyar dolarla beşinci sırada yer aldı. 5 ülkede kamu-özel sektörün yürüttüğü projelerin değeri, 139 gelişmekte olan ülkedeki toplam altyapı yatırımlarının yüzde 73'ünü oluşturdu.

Yorumlar

Diğer Haberler

Naci Görür o ili işaret ederek uyardı: 7 şiddetinde deprem olacak!
 AFAD, Erzurum'un Köprüköy ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin hemen ardından deprem uzmanı Naci Görür'den Erzurum için 'yediye kadar deprem üretir.' açıklaması geldi.
İzmir'deki kentsel dönüşüm mağdurları isyan etti: 15 yıl oldu adalet Uzundere'ye gelmedi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında başlatılan ve tamamlanmayan Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 3 ve 4. etap hak sahiplerinden açıklama geldi.
Yeni binalar hem daha çevreci hem daha ekonomik olacak!
Binalarda Enerji Performansı Ulusal Hesaplama Yöntemine Dair Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ,  30 Haziran itibarıyla yürürlüğe girerken, İzotim Kurucusu Salim Ünal da konu ile ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.
İyi Partili milletvekili Atış Yapı mağdurlarını gündeme taşıdı! Binlerce yuva betonla, demirle kabusa dönüştü!
İYİ Parti Bursa milletvekili Yüksek Selçuk Türkoğlu, iflas eden Bursa merkezli Atış Yapı'dan konut satın alan vatandaşların mağduriyetini gündeme taşıdı.
Adeks Tekstil ve ortağına 1 yıllık kesin konkordato koruması!
Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, Adeks Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile şirket ortağı için 18 Haziran 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1 yıl süreyle kesin konkordato mühleti verdi.