23 Haziran 2015 Salı

ASIRLIK RÜYA GERÇEKLEŞTİ

Göksu Havzası'ndaki suların, Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında toplanarak Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Havzası'na aktarılmasının amaçlandığı Mavi Tünel Projesi'nde, ilk kez ovaya su verilmeye başlandı. Böylelikle Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid döneminde başlayan "asırlık rüya" gerçekleşmiş oldu.

Bağbaşı, Bozkır ve Afşar Barajı'nda toplanan sular, 17 kilometrelik Mavi Tünel vasıtasıyla mavi regülatöre iletiliyor. Buradan Apa Barajı'na aktarılan su, ovada çiftçinin kullanımına sunuluyor. KOP ile Akdeniz'e boşa akan 700 milyon metreküp su, Konya Ovası'nın su ihtiyacını önemli ölçüde karşılamış olacak.

TARİHİ ANA TANIKLIK ETTİLER

Mavi Tünel'in sularıyla Tarım arazilerinin sulanacağı bölgedeki 34 mahallenin muhtarı ile Sulama kooperatifi başkanı, bu tarihi ana şahitlik etmek için Kuşça mevkisindeki Mavi Boğaz'a geldi. Heyecanlı bekleyişin ardından yapılan dua ile Mavi Tünel'den ilk su bir ay önce ovaya verildi.

İLK ADIMI ABDÜLHAMİT HAN ATTI

Devlet Su İşleri (DSİ) Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, tarihi bir olaya tanıklık ettiklerini söyledi. Uzun, projenin, 150 yıl öncesine dayanan çok büyük bir rüyayı gerçeğe dönüştürdüğünü vurgulayarak şunları kaydetti, "Bu projenin başlangıcını Abdülhamit Han 120 yıl önce yapmıştı. Birkaç kere denemeler yapılmıştı ama yıllar boyu gerçekleştirilemedi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bu projenin gerçekleşmesinde büyük iradesi var. Yörenin evladı, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun yoğun gayret ve teşviki var. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun bizzat takip ettiği bir projeydi. DSİ Genel Müdürümüze ve çalışanlarımıza, müteahhitlerimize, emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

TÜRKİYE'NİN EN GENİŞ YÜZEYLİ SUNİ GÖLÜ

Bağbaşı Barajı'nda depolanan 190 milyon metreküp suyun, Mavi Tünel vasıtasıyla Apa Barajı'na intikal ettirildiğini anlatan Uzun, bu suyun buradan da sulamada kullanılmak üzere ovaya aktarıldığını ifade etti.

Türkiye'nin en geniş yüzeyli suni gölü Mavi Tünel'den suların proje kapsamında yapımı devam eden 125 kilometrelik kanal vasıtasıyla Hotamış Depolaması'na iletileceğini ifade eden Uzun, burada oluşacak göletin, 55 kilometrekarelik alanla Türkiye'nin en geniş yüzeyli suni gölü olacağını dile getirdi.

Yorumlar

Diğer Haberler

Çimento sektöründe sürdürülebilirlik çalışmaları ivme kazandı!
TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, çimento sektöründe sürdürülebilirliği faaliyetlerin merkezinde yer alan bir ilke olarak kabul edip uygulamaları bu yönde yürütmeye büyük önem verdiklerini açıkladı. 
Doğalgaz ve elektriğe zam gelecek mi? Bakan Bayraktar resmen açıkladı!
Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam geleceğine dair gelen haberlerin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'dan açıklama geldi. Peki doğalgaz ve elektriğe zam gelecek mi?
KİPTAŞ Küçükçekmece projesinde son dakika gelişmesi! Özfeza Sitesi'nde yıkımlar başladı!
Yeni projeler için düğmeye basan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ’ın Küçükçekmece projesi için yıkımlar başladı. 
'Dolar baskı altında' diyen uzman isimden çarpıcı açıklama! Yılbaşından önce dolar yükselir mi, düşer mi?
Dolar/TL kurunda son dakika gelişmeler yakından takip ediliyor. Milyonların gözü dolara çevrilmişken, çarpıcı açıklama geldi. Doların yönünün yılbaşından önce nasıl olacağı ortaya çıktı. 
Fethi Paşa Korusu'na komşu Boğaz manzaralı tarihi köşk 58 milyon 500 bin liraya satılıyor!
Fethi Paşa Korusuna Komşu, Kapanmaz Koru ve doğanın incisi İstanbul Boğazı manzaralı tarihi eser köşk 58 milyon 500 bin liraya satılıyor.