20 Haziran 2015 Cumartesi

Gayrimenkul Yatıran Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, Türkiye'den Taşınmaz alırken bürokratik engellerle karşılaşan yabancıların sorunları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bir rapor sundu. Şikayet yazısında, yabancıların Doğrudan yabancı yatırımlar Kanunu uyarınca yerli yatırımcılarla eşit muamele görmesi gerekirken ek yükümlülükler getirildiği ve farklı muameleye tabi tutuldukları kaydedilerek şunlara yer verildi:

NAKİT AKIŞI GEREKİYOR
Sektörün en önemli sıkıntılarından birisi olarak görülebilecek likidite ve Finansman sorunların önüne geçebilmek için arza karşılık bir talep çeşitliliği ve nakit akışı yaratılması gerekiyor. Bu doğrultuda da yabancıların Gayrimenkul edinimi önem taşıyor. Her ne kadar bu konuda bazı adımlar atılmış olsa da gerek mevzuattan gerekse de mevzuatın uygulanmasından kaynaklanan bir takım sıkıntılar, yabancı yatırımcıların Türkiye'de Gayrimenkul Yatırımı yapmasını zorlaştırıyor.

YABANCILARI ÜRKÜTÜYOR
Valilik onay süreciyle ilgili mevzuat uyarınca birtakım kolaylıklar ve süre sınırlamaları getirilmiş olmasına rağmen, uygulamada bu surelere uyulmuyor. Bu nedenle valilik onayının alınması iki ay sürüyor. Bu durum da yabancı yatırımcıların hareket kabiliyetini kısıtlıyor, yerli Yatırımcılar karşısında dezavantajlı duruma düşürüyor.

ALIMLARI ZORLAŞTIRIYOR
GYODER'in raporunda Türkiye'de Taşınmaz edinen yabancı gerçek kişilerin, söz konusu taşınmazdan faydalanma aşamasında Vize ve ikamet gibi sorunlarla da karşılaştığı belirtilerek, "Vize alma zorunluluğu bulunması, bu vizenin belirli sürelerde yenilenmesi, yabancı gerçek kişinin bir süre Yurt dışına çıkması gibi bürokratik ve prosedürel süreçler, yabancı gerçek kişi yatırımcıların Türkiye'de taşınmaz edinmesini zorlaştırıyor. Bu kapsamda; Türkiye'de taşınmaz edinen yabancı gerçek kişilere taşınmazın maliki bulundukları süreç içerisinde ikametgah izni verilmesi ve yenilenmesi gibi bürokratik süreçlerin kısaltılmasının yabancı gerçek kişilerin taşınmaz edinmesini artırıcı bir etkisi olacağı kanaatindeyiz" ifadelerine de yer verildi.

Yorumlar

Diğer Haberler

Yıldırım Demir Çelik’e 1 yıl kesin konkordato süresi!
İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, Yıldırım Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ile şirket ortağı Yıldırım Bozkurt’un konkordato başvurusunu değerlendirerek, 1 yıl süreyle kesin mühlet kararı verdi.
Belediyelerden iki şehirde 882 bin TL’den başlayan fiyatlarla satılık 31 arsa!
Bilecik ve Erzincan’da yer alan 31 adet arsayı satışa çıkardı. Arsaların muhammen bedelleri 882 bin TL’den başlıyor.
Beylikdüzü Wonderful Villaları’nda teslimler için geri sayım başladı!
Solmazlar Yapı’nın Beylikdüzü’nde inşa ettiği Wonderful Villaları’nda yer alan konutların fiyatları 40 milyon TL’den başlıyor. Projede yer alan villaların teslimlerinin bir ay içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Hiper Farma ve Öner İlaç’a 3 ay geçici konkordato koruması!
İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, Hiper Farma İlaç Ticaret ve Pazarlama Ltd. Şti ile Öner İlaç Sanayi A.Ş.’nin konkordato başvurusunu değerlendirerek, 3 ay süreyle geçici mühlet kararı verdi.
Ekonomist Barış Soydan: Konut piyasasının önündeki en büyük engel faiz!
Konut piyasasını değerlendiren Ekonomist Barış Soydan, konut fiyatlarında yaz aylarında yüksek bir artış beklemediğini açıkladı.