20 Haziran 2015 Cumartesi

Gayrimenkul Yatıran Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, Türkiye'den Taşınmaz alırken bürokratik engellerle karşılaşan yabancıların sorunları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bir rapor sundu. Şikayet yazısında, yabancıların Doğrudan yabancı yatırımlar Kanunu uyarınca yerli yatırımcılarla eşit muamele görmesi gerekirken ek yükümlülükler getirildiği ve farklı muameleye tabi tutuldukları kaydedilerek şunlara yer verildi:

NAKİT AKIŞI GEREKİYOR
Sektörün en önemli sıkıntılarından birisi olarak görülebilecek likidite ve Finansman sorunların önüne geçebilmek için arza karşılık bir talep çeşitliliği ve nakit akışı yaratılması gerekiyor. Bu doğrultuda da yabancıların Gayrimenkul edinimi önem taşıyor. Her ne kadar bu konuda bazı adımlar atılmış olsa da gerek mevzuattan gerekse de mevzuatın uygulanmasından kaynaklanan bir takım sıkıntılar, yabancı yatırımcıların Türkiye'de Gayrimenkul Yatırımı yapmasını zorlaştırıyor.

YABANCILARI ÜRKÜTÜYOR
Valilik onay süreciyle ilgili mevzuat uyarınca birtakım kolaylıklar ve süre sınırlamaları getirilmiş olmasına rağmen, uygulamada bu surelere uyulmuyor. Bu nedenle valilik onayının alınması iki ay sürüyor. Bu durum da yabancı yatırımcıların hareket kabiliyetini kısıtlıyor, yerli Yatırımcılar karşısında dezavantajlı duruma düşürüyor.

ALIMLARI ZORLAŞTIRIYOR
GYODER'in raporunda Türkiye'de Taşınmaz edinen yabancı gerçek kişilerin, söz konusu taşınmazdan faydalanma aşamasında Vize ve ikamet gibi sorunlarla da karşılaştığı belirtilerek, "Vize alma zorunluluğu bulunması, bu vizenin belirli sürelerde yenilenmesi, yabancı gerçek kişinin bir süre Yurt dışına çıkması gibi bürokratik ve prosedürel süreçler, yabancı gerçek kişi yatırımcıların Türkiye'de taşınmaz edinmesini zorlaştırıyor. Bu kapsamda; Türkiye'de taşınmaz edinen yabancı gerçek kişilere taşınmazın maliki bulundukları süreç içerisinde ikametgah izni verilmesi ve yenilenmesi gibi bürokratik süreçlerin kısaltılmasının yabancı gerçek kişilerin taşınmaz edinmesini artırıcı bir etkisi olacağı kanaatindeyiz" ifadelerine de yer verildi.

Yorumlar

Diğer Haberler

Bursa Nilüfer House 1'de yüzde 30 peşinat 0,89 faizle! 
Alpiş İnşaat'ın Bursa'da hayata geçirdiği Nilüfer House 1 projesinde yüzde 30'dan başlayan peşinatlarla konut sahibi olunabiliyor. İlk 3 yıl için düşük taksit fırsatı sunulan projede ayrıca 60 ay şirket içi vade de yapılıyor. 
Başakşehir Güvercintepe Rezerv Yapı Alanı imar planı değişikliği askıda!
İstanbul İli, Başakşehir İlçesi, Güvercintepe Mahallesi 261 ada 7, 8, 9 parseller, 214 ada 1 ve 2 parseller Rezerv Yapı Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı. 
İnşaat sektöründe ezber bozan yeni sistem! Adını ilk TOKİ ile duyurdu!
Yeşil Holding tarafından 2007 yılında büyük bir Ar-Ge yatırımıyla kurulan RENCO’nun geliştirdiği RENCO Kompozit Yapı Sistemi ile inşat sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Binalar depreme karşı artık daha dayanıklı olacak...
Adalar'da satılık ev patlaması! Her sokakta en az bir ilan var!
Adalar'da son zamanlarda satılık ev ilanları dikkat çekiyor. Hemen hemen her sokakta bir ilan var. Peki Adalılar neden evlerini satıyor? 
Mevduat faizleri düşüşe geçti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faiz artırımın ardından yükselen mevduat faizlerinde gerileme başladı. Ekonomist Barış Soydan, mevduat faizlerindeki düşüşe dikkat çekerek, “Uzun süre düşmemesi lazım” dedi.