20 Haziran 2015 Cumartesi

Çok küçük bir kara parçasına sahip olan Hollanda, toprak kazanabilmek için denizi doldurma sistemini 60 yıl önce devreye sokmuştu. Liman yapımı, dolgu işleri ve sed yapımında dünya şampiyonu olan Hollanda, dünyanın ilk alameti farikasını, 30 kilometrelik bir Deniz yolu ile gerçekleştirmişti.

Hollanda'nın kuzeyindeki Friesland bölgesinin halkı, bağımsızlık savaşı veriyordu. Ayrı dilleri, ayrı bayrakları ve ayrı amblemleri olan Friesland'ı, ana devlete kazandırabilmek için siyasi planlar yapan Hollanda devleti, Amsterdam'dan Friesland'a olan 100 kilometrelik uzun yolu kısaltma planları yaptı. Hollandalılar, Kuzey Denizi ve İjsselmeer gölü körfezinde, 30 kilometrelik bir Deniz yolu yaparak ve iki yakayı birleştirerek aradaki mesafeyi çok kısalttı. (Mersin-Kıbrıs arası gibi)

Psikolojik olarak da kısalan bu mesafe, iki bölge arasındaki bağın güçlenmesine neden oldu. Hollanda devleti bazı Bakanlıkları ve Genel Müdürlükleri Friesland'a kaydırmanın yanında, dev bir liman yapımı ile de iş sahası açarak ilişkiyi daha sıcak hale getirdi.Frieslandlılar'ın, Hollandacanın yanında kendi dillerinde de eğitim yapmalarına izin veren ve kendi milli marşlarının okunmasına da göz yuman Hollanda devleti, olası bir ayrımcılık savaşını böylece önlemiş oldu.

1930 yılında Lely adlı bir dehanın yaptığı Afsluitdijk adı verilen deniz yolundan esinlenen Hollanda devleti, topraklarını genişletmek için deniz doldurma kararı aldı.

İjsselmeer gölünde başlatılan deniz doldurma işleminden sonra buraya inşa edilen ilk şehre, Lely'nin onuruna Lelystad adı verildi.

Hollandalılar daha sonra, Lelystad'ın güneyindeki bölgeyi de doldurarak yeni bir satelit kent kurdu. Almere adı verilen bu kent, Hollanda'nın en yeni kenti olarak, 40 yılda 200 binlik bir nüfusa erişti. Buradaki nüfusun 500 bin olmasını amaçlayan plan çerçevesinde, Hollanda'nın en modern kenti olan Almere, şimdi Türkiye'den bir kardeş Şehir kazanacak.

Almere'nin Belediye Başkanlığını Annemarie Jorritsma adlı eski bir Bakan yapıyor. Mersinli gazeteci İlhan Karaçay, Annemarie Jorritsma'yı Bakanlığı döneminden tanıyor ve kendisi de Almere'de ikamet ediyor.

Son yıllarda yaşamının hemen hemen yarısını Mersin'de geçiren, sırf TRT Belgesel çalışmaları için Hollanda'ya giden İlhan Karaçay, geçtiğimiz hafta Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ile görüştü.
40 yıl önce çok küçük ve ilkel bir kasaba olan Mezitli'de, Motel, Restaurant ve plaj hizmeti veren bir tesis kazandıran Karaçay kardeşler, şimdilerde Mersin'in satelit kenti olma yarışı yapan Mezitli'nin gelişmesinde rol almış kişiler olarak anılıyor.

1984 yılında Hollanda'dan Mersin'e dönüş yapan gazeteci İlhan Karaçay, o dönemde Mersin Belediye Başkanlığı'na aday olarak seçimlere girmenin yanında, Mezitli'deki Pompeipolis-Karaçay adlı tesislerin işletmesini de üstlenmişti. Tesislere muhteşem bir plaj alanı kazandıran ilhan Karaçay, Mersinliler'in deniz hasretini gidermişti. Belediye otobüslerinin ve dolmuşların gün boyunca yaptıkları seferlerde her gün iki bini aşkın insan bu plaja geliyordu. Restaurant'ı da müzikli ve danslı programlar ile işleten Karaçay, Mersin sosyetesinin de gönlünü kazanmıştı.

İşte, 40 yıl önce bir tek apartmanın bile bulunmadığı Mezitli, önce Soli, daha sonra da Doktorlar Sitesi ile başlayan yapılanma sonucunda, bugün çok modern bir sayfiye kenti olarak ilgi çekiyor.

Belediye hizmetleri için Tece'yi de sınırları içine katan Mezitli'de bine yakın Hollandalı ve Belçikalı yaşıyor. Almere kentinde de bine yakın Türk yaşamaktadır.

Gazeteci İlhan Karaçay, hem Almere-Mezitli benzerliği ve hem de her iki kentte Hollandalı ve Türkler'in yaşamakta oluşunu, ‘Kardeş Şehir' için yeterli bir neden olarak gördü ve bu iki güzide kenti ‘Kardeş Şehir' yapma çalışmalarını başlattı.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, geçen hafta makamında görüştüğü İlhan Karaçay'a kardeşlik konusunda 'Olur' dedi ve bundan büyük bir memnuniyet duyacağını belirtti.

Şimdi gözler, İlhan Karaçay'ın Annemarie Jorritsma ile yapacağı görüşmeye çevrildi.


konuthaberleri.com

Yorumlar

Diğer Haberler

Üsküdar Özevim Sitesi, Yarısı Bizden Kampanyası’yla yenilendi!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında Üsküdar’da yer alan Özevim Sitesi yeniden inşa edildi.
Sunar Life Tuzla’da 8.4 milyon TL’den başlayan fiyatlarla! Yeni proje!
Sunar Life projesi Tuzla’da inşa ediliyor. Teslimleri Aralık ayında yapılacak olan projede yer alan konutların fiyatları 8 milyon 400 bin TL’den başlıyor. 
The Love Collection Antalya’da Aralık teslim konutlar 10 milyon TL’den başlıyor!
Antalya’nın yükselen bölgelerinden Altıntaş’ta inşa edilen The Love Collection projesinde yer alan konutların fiyatları 10 milyon TL’den başlıyor. 
Konar Nirvana Ankara’da yüzde 30 peşinatla konut fırsatı!
Ankara Yenimahalle'de Konar İnşaat tarafından hayata geçirilen Konar Nirvana’dan yüzde 30 peşinatla konut sahibi olmak mümkün.
TOKİ 48 şehirdeki 509 gayrimenkulü yüzde 25 ve yüzde 30 peşinatla yarından sonra satışa çıkarıyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 48 ilde 509 gayrimenkulü yarından sonra sonra ‘açık artırma' yöntemiyle satacak.