5 Eylül 2020 Cumartesi

Kayseri Yeşilhisar'da bulunan Agios Eustatios Kilisesi, definecilerin birçok defa yaptığı kazı çalışmaları ile tahrip edilmişti. Yıkılma tehlikesi yaşayan kilisenin restore edilmesi talep edildi.



Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve tarihçiler tarafından açık hava müzesi şeklinde bilinen Kayseri'de, Rum ve Ermenilerin yaptırdığı kiliselerin bazıları yıkılma tehlikesi yaşarken bazıları da definecilerin saldırısına uğruyor. Definecilerin birçok kazı yaptığı ve yıkılma tehlikesi yaşayan kiliselerden birisi de Yeşilhisar ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Güzelöz mahallesindeki Agios Eustatios Kilisesi. Duvar ve tavan kısmındaki fresklerin tamamına yakını definecilerce sökülen ve zemin kısmında derin oyuklar oluşan kilise, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 

Hürriyet'te yer alan habere göre; mahalle sakinleri, Kapadokya'nın önemli giriş noktalarında bulunan ve Soğanlı Örenyeri ile yan yana yer alan Güzelöz mahallesinin kültür yoluna dahil edilip turizme kazandırılması talep etti.

Mahalle muhtarı Yüksek Aktaş "Geçtiğimiz yıl, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ve beraberindeki heyet Aziz George'nin de yaşadığı bu alanlarda inceleme yaptılar ve restorasyon sözü verdiler. Ancak, koronavirüs nedeniyle restorasyon yapılamadı. Elimizden geldiği kadar burayı korumaya temizlemeye çalışıyoruz. Yetkililerin biran önce bu yapıları restore etmesi en büyük temennimiz" diye konuştu. 

İl Kültür ve Turizm  Müdürlüğü yetkilileri Yeşilhisar'daki tüm tarihi yerlerde envanter çalışmasında bulunduğu, Agios Eustatios Kilisesi'nin de restore edilecek en kısa zaman içerisinde turizme kazandırılacağı kaydedildi. 

Yorumlar

Diğer Haberler

Deprem konutu başvurusu yapmak istenler dikkat! Başvurular bugün sona eriyor!
6 Şubat depremlerinde ev ve iş yerleri yıkılan depremzedelere devlet yardımından yararlanmak için tanınan ek süre için başvurular bugün sona eriyor. 
İki ilde 38 arazi ve 1 konut satılacak!
Ankara ve Diyarbakır'da yer alan 38 arazi ile 1 konut satışa çıkarıldı. Satış ihaleleri 3 Nisan, 24 Nisan, 25 Nisan, 7 Mayıs ve 8 Mayıs tarihlerinde yapılacak.
Kentsel dönüşüm kira yardımında son dakika! Nisan 2024'te hangi ilde ne kadar para yatırılacak? Hemen bakın!
Kentsel dönüşüm kira yardımı ile ilgili detaylar pek çok kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki Nisan ayında hesaplara ne kadar para yatırılacak? İşte tek tek açıklanan o rakamlar...
İzmir Gültepe halkından adaylara kentsel dönüşüm için taahhütname!
İzmir'de Mahalleler Birliği, 6 Şubat depremlerinden sonra sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüm sürecinde olan mahallelerine dair kendilerini hiçbir şekilde mağdur etmeyecek bir süreç için adaylara verilmek üzere taahhütname hazırladı.
1940'ta Kadıköy'ün imar sorunu: İskeleden Altıyol ağzına kadar geniş asfalt bir cadde inşa edilecek
1940 yılında, Kadıköy'de İskeleden Altıyol ağzına kadar geniş asfalt bir cadde inşa edilecek. Bunun için bir çok dükkan ve ev istimlak edilmiş.