5 Eylül 2020 Cumartesi

Emlakçılara yetki belgesi şartlı dönem 1 Eylül'de başladı. Peki emlakçılık yetki belgesiyle neler değişti? İşte alıcı ve satıcı tarafında değişenler...



Emlakçılara yetki belgesi şartlı dönem 1 Eylül'de başladı. Düzenleme, ev gösterme gibi hizmetlere de standartlar koydu. Artık ev bakan herkes 'taşınmaz gösterme belgesi' imzalayacak. Bu işlem bazı firmalar tarafından uygulansa da yaygın değildi, şimdi zorunlu hale geldi. Peki, bu belgede neler var, imzalamak şart mı, hangi durumda cezası var? İşte ayrıntılar... 

Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin taşıması gereken koşulları belirleyen ve yetki belgesi şartını getiren "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik' 5 Haziran 2018'de yayımlanmıştı.

YETKİ İÇİN SÜRE DOLDU

Emlak işletmelerinin yetki belgesi alması için son tarih 31 Ağustos 2020 olarak açıklanmıştu. Bu süre sona erdi. Artık yetki belgesi olmayanlar emlakçılık faaliyetinde bulunamayacak.

HİZMETLERE STANDART

Yönetmelik, bu mesleği icra eden kişilere standartlar getirirken, ev gösterme, ilan yayınlama gibi hizmetlere de belirli kurallar getirdi. Örneğin, bir taşınmaz için birden fazla ilan verilemiyor, mal sahibi ile emlakçı arasında yetkilendirme sözleşmesi imzalanıyor. Bu düzenlemeler arasında konut arayan kişileri ilgilendiren konu ise taşınmaz gösterme belgesi oldu.

HANGİ BİLGİLER VAR? 

Taşınmaz gösterme belgesinde işletmenin yetki belgesi numarası, iletişim bilgileri, temsile yetkili kişinin adı soyadı ve imzası; alıcı veya kiracının adı soyadı, T.C. kimlik numarası, iletişim bilgileri ve imzası, taşınmazın tapu kaydı bilgileri, cinsi, adresi ve özellikleri,
taşınmazın hangi amaçla gösterildiği ve gösterilme tarihi, hizmet bedeli oranı, tarafların diğer mali ve hukuki sorumlulukları bulunur. 

EMLAKÇI ARADAN ÇIKARILSA BİLE KOMİSYON ÖDENİR

Taşınmazı gösterme hizmeti karşılığında emlakçılar herhangi bir bedel talep edemiyor. Fakat bazı durumlarda ev bakan kişi emlakçıyı aradan çıkarıp, mal sahibine ulaşıp alım ya da kiralama gerçekleştirilebiliyor. Yönetmelikte ise, 'Taşınmazın yetkilendirme sözleşmesinin süresi içinde, belge düzenleyen işletme bertaraf edilerek doğrudan iş sahibinden satın alınması veya kiralanması durumunda işletme hizmet bedeline hak kazanır' ifadesi yer alıyor. İşletmelerin, yıllık yüzde 10 faiz isteme hakkı da bulunuyor.

Taşınmaz gösterme belgesi, 3 nüsha şeklinde düzenleniyor. Biri emlak danışmanına, biri mal sahibine, diğeri ev arayan kişiye veriliyor. 

Yönetmeliğin yayımlandığı tarih olan 2018'den bu yana bazı kurumsal firmalar taşınmaz gösterme belgesini imzalatıyordu.

1 Eylül'den itibaren artık tüm emlakçıların ister kiralık olsun ister satılık olsun ev bakan her vatandaşa bu belgeyi imzalatması gerekiyor. Her bir taşınmaz ve gösterim için ayrı ayrı belge düzenlenmeli. 

Emlakçılık yetki belgesiyle emlak dolandırıcılığına son!

Yorumlar

Diğer Haberler

Prof. Dr. Osman Bektaş: İstanbul'da meydana gelen 3.8 şiddetindeki deprem artçı değil! 
AFAD'dan yapılan açıklamada Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında saat 14:24'te 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş kritik açıklamalarda bulundu. 
İBB’den Pendik’te konut imarlı arsa! 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İstanbul Pendik’te yer alan arsayı 10 milyon 25 bin 640 TL bedelle satışa çıkardı.
Şerefiye hesabı nedir? 
Şerefiye hesabı, özellikle büyük konut projelerinde ve toplu yaşam alanlarında öne çıkar. Proje geliştiricileri, satışa sunulan dairelerin fiyatlarını belirlerken, her bir dairenin konumunu ve avantajlarını dikkate alarak şerefiye bedelini hesaplar. 
Aydın Plastik Ambalaj'ın konkordato talebi reddedildi!
Tekirdağ'da faaliyet gösteren Aydın Plastik Ambalaj Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin konkordato talebi reddedildi.
Konut, altına göre ucuz kalmaya devam ediyor! 
Şehir Plancısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu, konutun altına göre daha ucuz kaldığını söyledi.