7 Ağustos 2020 Cuma

Ticaret Bakanlığı, yerli üretimin korunması ve desteklenmesi amacıyla bazı tarım ürünleri ithalatındaki gümrük vergilerinde düzenlemeye gidildiğini, bu kararın kesinlikle gümrük vergilerinde bir indirim anlamına gelmediğini bildirdi.



Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Resmi Gazete'nin 5 Ağustos tarihli sayısında yayımlanan "İthalat Rejimi Kararına Ek Karar" kapsamında, yerli üretimin korunması ve desteklenmesi amacıyla sarımsak, ceviz, muz, çay, çerezlik ve yağlık ayçiçeği ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranlarının, nispi ve maktu olarak ikiye bölündüğü, sonuçta alınan gümrük vergisi oranı değiştirilmeden daha etkin bir uygulamaya gidildiği hatırlatıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bazı basın ve yayın organlarında, söz konusu ürünlerde gümrük vergisi indirimine gidildiğine yönelik yanlış bir bilgilendirme yapıldığı vurgulanan açıklamada, "Bu şekilde çıkan yanlış haberlerin, üreticimizin aylarca emek vererek ürettiği ürününü ithalat baskısı varmış gibi gösterilerek düşük fiyattan almak için piyasada spekülasyona yol açtığı veya açabileceği değerlendirilmektedir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yerli üretimin korunması ve teşvik edilmesi amacıyla alınmış olunan bu karar, kesinlikle gümrük vergilerinde bir indirim anlamına gelmemektedir. Söz konusu düzenleme, dünya fiyatlarının çok altında birim fiyatla gerçekleştirilen ithalatın önüne geçilerek sektörde adil ve rekabetçi bir yapı oluşturmayı amaçlamaktadır. Böylece üreticimiz ve dürüst tüccarımız korunacak, devletin vergi kaybı önlenecek ve piyasada haksız rekabet ortamı oluşması engellenecektir."

Yorumlar

Diğer Haberler

Üsküdar Acıbadem Palmiye Evleri’nde Temmuz 2025 fiyatları 13 milyon 500 bin TL’den başlıyor!
Üsküdar’da yükselen Acıbadem Palmiye Evleri’nde yer alan konutların güncel fiyatları 13 milyon 500 bin TL’den başlıyor.
Faiz indirimi beklentisi konut piyasasını nasıl etkileyecek? 
Faiz indiriminin konut piyasasında hem talebi hem fiyatları aynı anda artıracağını söyleyen uzmanlar uyarıyor fırsatları kaçırmamak için doğru lokasyonun iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtti.
Milli Emlak Ordu ve Samsun’da 25 bin TL’den başlayan fiyatlarla arsa ve arazi satıyor!
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Ordu ve Samsun’da yer alan arsa ve arazileri satışa çıkardı. Arsa ve arazilerin satış ihalelerinin 22 Temmuz ve 28 Temmuz’da yapılacağı belirtildi.
Asak Araç Kiralama, Asoy Gıda, Asoy İnşaat, Mufa İnşaat ve Sulkar İnşaat’a konkordato sürecinde ek süre!
Asak Araç Kiralama, Asoy Gıda, Asoy İnşaat, Mufa İnşaat ve Sulkar İnşaat’ın  konkordato sürecinde geçici mühlet 2 ay daha uzatıldı.
Farina Un ve Gıda’ya geçici konkordato koruması!
Manisa Asliye Ticaret Mahkemesi, Turgutlu’da faaliyet gösteren Farina Un ve Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi için üç ay süreyle geçici konkordato mühleti tanıdı.