29 Haziran 2020 Pazartesi

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Çelik üretimiyle Avrupa'da lider olabiliriz" dedi...



Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük yatırımlarının başında gelen Cezayir'deki çelik fabrikasına imza atan Tosyalı Holding'in yurt dışından elde ettiği gelirler, Türkiye'deki cirosuna yaklaştı. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2019 yılını yurtdışı yatırımları da dahil olmak üzere 4 milyar dolar ciro ile tamamladıklarını söyledi.

Haftalık İngilizce yayımlanan Dünya Executive TR Monitor'un "Türkiye'nin Çelik Kralı" başIıklı kapak haberine göre Tosyalı Holding'in, Cezayir'deki tesisi 5 yıl içinde 8 milyon ton kapasite ve 5 milyar dolar ciroya ulaşacak Tosyalı Holding'in Afrika için bir sonraki hedefi ise Batı Afrika'nın giriş noktası olan Senegal ve Angola.

Holding ayrıca yurtdışından işlenmiş demir cevheri ithalatını azaltmak için İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde 1 milyar dolarlık tesis kuracak. Tosyalı’ya göre yeni tesis devreye girdiğinde yıllık 1 milyar dolarlık ithalatı ikame edecek ve 1.000 kişi istihdam edecek.

Yeşil çelik üretiyor

Fuat Tosyalı, Tosçelik'in sektörün karbon ayak izi en düşük "yeşil çelik üretimini gerçekleştirdiğini de söylüyor. New York Borsası'na kote Amerikalı ortağı Harsco ile ortak kuracağı tesis ile yıllık ortalama 1.2 milyon ton cüruf atığa ekonomiye kazandırmayı planlayan Tosyalı, Osmaniye OSB'de üretim tesisinin çatısına da Avrupa'da tek seferde kurulan en büyük güneş enerjisi santralini kurdu. Tosçelik ERW Boru Profil'in Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'ndeki üretim tesisinin çatısına kurulan güneş 200 bin metrekarelik tesis dünyanın en büyük ilk 5 çatı tipi güneş enerji santralinden biri.

Avrupa'da lider olabiliriz
 
Avrupa Birliği'nin Türk çeligine yönelik anti-damping soruşturmasını da değerlendiren Fuat Tosyalı'ya göre sektörün bugüne kadar yaptığı pazar çeşitlendirmeleri bu tür korumacılık hamlelerine karşı büyük bir denge unsuru oluyor. Tosyalı, "Artık Türk çeliği, Bermuda'dan Nepal'e, Bruney'den Bahamalar'a kadar dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor" diyor. 

Türkiye'nin 37 milyon ton civarindaki üretimiyle dünyada 8'inci, Avrupa'da ise 2'nci büyük üretici olduğuna dikkat çeken Tosyalı, Avrupa'daki en büyük rakip olan Almanya ile aramızdaki farkin ise sadece 5 milyon ton olduğunu hatırlatıyor. Tosyalı'ya göre yakın gelecekte kıta Avrupası'nda liderliği üstlenebiliriz.
 

Yorumlar

Diğer Haberler

TOKİ'nin Demirci'de sosyal konut projesi inşaatı başladı
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ihalesi gerçekleşen Demirci 2. Etap 142 adet sosyal konut projesinin inşaatına başlandığı açıklandı.
İBB, Kadıköy sahildeki gayrimenkulü restoran ve kafe olarak kullanılmak üzere 18 milyon TL'ye kiraya veriyor! 
İBB, Kadıköy sahilde dolgu alanda bulunan yapılar ve açık alanı,  restoran ve kafe olarak kullanılmak üzere 3 yıllığına kiraya veriyor. İşte ayrıntılar ve ihale tarihi... 
Emlak alım-satım harcına yeni düzenleme geliyor! İndirim için yasa tasarısı sunulacak!
Ak Parti hükümeti, gayrimenkul alım satımındaki tapu harç oranlarında indirime gidilmesi için yasa teklifi sunacak. İşte konu ile ilgili son dakika detayları….
TOKİ 5 yeni kampanya için düğmeye bastı! Bu şehirlere 1.800 yeni konut geliyor!
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 5 yeni kampanya için düğmeye bastı. TOKİ’nin yeni projeleriyle tam 1.800 yeni konut inşa edilecek.
TOKİ’ye borcu olanlar dikkat! Yüzde 25 indirim kampanyası yarın başlıyor!
Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın yüzde 25 indirim kampanyası yarın resmen başlıyor.