4 Mayıs 2020 Pazartesi

Avrupa Merkez Bankası beklenti anketine göre, 2020 yılı için, enflasyon ve gayrisafi yurt içi hasıla büyümesi tahminleri aşağı yönlü ve işsizlik tahminleri yukarı yönlü revize edildi.



Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Profesyonel Tahminciler Anketi katılımcılarının yılın ikinci çeyrek verilerine dayanarak yaptıkları tahminlere göre, Avro Bölgesi ekonomisi bu yıl kötümser beklentilerin çoğundan daha az küçülecek fakat ekonomide toparlanma “yavaş” ve “kademeli” olabilecek.

ECB, Profesyonel Tahminciler Anketi 2020 ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Avro Bölgesi'nde yıllık harmonize enflasyon bu yıl için yüzde 0,4 olarak, 2021 ve 2022 yılları içinse sırasıyla yüzde 1,2 ve yüzde 1,4 olarak açıklandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bu yılın birinci çeyrek anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, ikinci çeyrekte enflasyon tahmininde bu yıl için 0,8 puanlık ve gelecek yıl için 0,2 puanlık aşağı yönlü bir revize dikkati çekti. Ankette ortalama uzun vadeli enflasyon tahminleri ise yüzde 1,7’de kalarak değişmedi.

Ankete katılanların, Avro Bölgesi için gayri safi yurt içi hasıla büyüme tahminleri 2020, 2021 ve 2022 yılları için sırasıyla yüzde eksi 5,5, yüzde 4,3 ve yüzde 1,7 oldu. Bu çeyrekte, geçen çeyreğe göre 2020 büyüme tahmininde 6,6 puan aşağı yönlü revizyon olurken, gelecek yılın tahmininde 3,1 puanlık yukarı yönlü revize görüldü. Ortalama uzun vadeli gayri safi yurt içi hasıla büyüme tahmini ise değişmeyerek yüzde 1,4’te kaldı.

Ortalama işsizlik oranı tahminleri ise ve 2020, 2021 ve 2022 yılları için sırasıyla 1,9, 1,5, 1,1 puan yukarı yönlü revize edilerek, sırasıyla yüzde 9,4, yüzde 8,9 ve yüzde 8,4 oldu. Uzun vadeli işsizlik tahmini ise 0,4 puan yukarı yönlü revize edilerek yüzde 7,7 olarak açıklandı.

ECB’nin açıklamasında, koronavirüs (Kovid-19) salgınının ve yayılmasını önlemek için alınan tedbirlerin enflasyon, büyüme ve işsizlik tahminleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu belirtilerek, ankete katılanların çoğunluğunun, herhangi bir normalleşmenin kademeli olacağını ve üçüncü çeyreğe kadar muhtemelen normale dönülemeyeceğini belirttiği aktarıldı.

ECB'nin Profesyonel Tahminciler Anketi 31 Mart-7 Nisan tarihlerinde yapıldı ve araştırmaya 57 profesyonel katıldı. Ekonomistlerin tahminleri, para politika yapıcıları tarafından yakından takip edilirken, para politikasının oluşturulmasında önemli bir faktör olarak görülüyor.

Yorumlar

Diğer Haberler

8.6 milyarlık Ankara YHT Gar-Etlik Şehir Hastanesi-Ovacık Depo Sahası Raylı Sistem Hattı için düğmeye basıldı!
Ankara YHT Gar-Etlik Şehir Hastanesi-Ovacık Depo Sahası Raylı Sistem Hattı için düğmeye basıldı. Söz konusu proje 8 milyar 586 milyon 320 bin TL’ye mal olacak.
Gölbaşı İncek Premium’da lansman öncesi fırsat!
Ankara Gölbaşı’nda yükselen İncek Premium projesinde yer alan konutlar için lansman öncesi fırsat sunuluyor. 
Karayolları ve İl Özel İdare’den 2 şehirde satılık arsa, otel ve arazi!
Karayolları Genel Müdürlüğü 7. Bölge Müdürlüğü ve Sinop İl Özel İdaresi, Amasya ve Sinop’ta yer alan arsa, otel ve araziyi satışa çıkardı. Satış ihaleleri 12 Kasım ve 18 Kasım’da yapılacak.
Tebernüş Kireçci: Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı 9 ayda rekor kırdı!
Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci sosyal medya hesabından Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısının ocak-ekim döneminde yıllık bazda yüzde 9,7'lik artışla 2,6 milyona ulaştığını söyledi.
TOKİ’nin 500 bin yeni konut projesi için başvurular yarından sonra başlıyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın 81 ilde inşa edeceği ‘Yüzyılın Konut Projesi' için başvurular yarından sonra resmen başlıyor.