Piyasaların gözü yurtiçi verilerinde olacak Haber
Bu hafta piyasalar yurtiçinde sanayi üretimi, cari açık, ikinci çeyrek GSYH verilerini takip edecek. ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan gelecek verilerin endeksin seyri açısından büyük önemi taşıdığını belirtti.
Enver Erkan'ın ‘Borsa İstanbul ve Dünya Piyasaları Gelişmeler/Beklentiler Raporu:
Geçen haftanın en önemli olayları ABD verilerinin piyasalarda yarattığı dalgalanma ve iç dinamiklerdeki zayıflığın olumsuzluk ekonomik göstergelerle teyidi şeklinde piyasaya olan yansımalar oldu. Euro Bölgesi'nde Draghi'nin açıklamaları küresel piyasalara can suyu olsa da, Türkiye olumsuz konjonktüründen dolayı bu durumdan yararlanamadı. Cuma günü gelen tarım dışı istihdam verisi ise küresel piyasalarda da satış baskısı yarattı ve BİST 100 endeksi de hafta sonuna doğru 73.000 seviyesine yaklaştı.
Avrupa tarafında önemli bir haber akışını fiyatladığımız haftada da, Avrupa bölgesinden açıklanan enflasyon verileri ve Merkez Bankası kararları haftaya damgasını vurdu. Avrupa Merkez Bankası Faiz kararı öncesinde Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentilerden iyi geldi. İmalat PMI verilerinin beklentiler düzeyinde gelmesi ekonomik toparlanmanın devamına ilişkin beklentileri kuvvetlendirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi; düzenlediği basın toplantısında Çin'de son dönemde yaşanan ekonomik yavaşlamanın Euro Bölgesi ülkelerinin ihracatının azalmasına sebep olduğunu ve bu durumun da büyümeyi aşağıya çektiğini belirterek büyüme beklentilerinde aşağı yönlü revizyona gittiklerini açıkladı. 2015 büyüme beklentisini yüzde 1,5'ten yüzde 1,4 çeken banka, 2016 beklentisini de yüzde 1,9'dan yüzde 1,7'ye çektiğini açıkladı. Draghi, enflasyonun istenilen düzeye gelmemesi halinde varlık alım programının 2016 Eylül sonrasına uzatabileceğinin altını çizdi. Banka ayrıca enflasyon beklentilerini 2015 için yüzde 0,3'ten 0,1'e, 2016 için yüzde 1,5'ten 1,1'e çekerek aşağı yönlü revizyona gidildiğini açıkladı.
ABD tarafında en önemli gündem, Fed algısının seyri açısından da son derece önemli olan istihdam verileriydi. Özel sektör ADP tarım dışı istihdam rakamları beklentilerin altında 190 bin gerçekleşirken bir önceki ayki verinin de 185 binden 177 bine revize edildiğini gördük. Cuma günü ise tarım dışı istihdam verileri açıklandı. İstihdam verilerinde her ne kadar manşet veri beklenti altında olsa da, işsizlik oranının yüzde 5,1'e gerilemiş olası Fed politikaları açısından olumlu. Ücret artışları da aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda yüzde 2,2 ile beklenti üstünde. Özellikle yıllık ücret artışlarının kademe kademe yüzde 3'e doğru ilerliyor olması da olumlu. Temmuz ayı istihdam verisine de 30 binlik ciddi bir yukarı yönlü revizyon yapıldı.
Yurtiçinde olumsuz ekonomik verilerle dolu bir hafta geçirdik. Küresel piyasalardaki volatilite BİST 100 için de baskı oluştururken, dolar/TL'de oynaklığın artması hafta sonuna doğru satışların şiddetlenmesine neden oldu. Yurtiçinde açıklanan enflasyon verileri beklenti üzerinde geldi. Özellikle gıda ve kur etkisini yeniden gözlemlediğimiz enflasyon verileri ileriye yönelik de olumlu sinyaller vermedi. Yurtdışından gelen, TL açısından olumsuz verilerle de beraber kur 3,00 seviyesini zorladı; Faiz yüzde 11-12 bandına girdi. Borsa da haftayı gerileyerek kapattı.
Bu hafta yurtiçinde sanayi üretimi, cari açık ve 2. çeyrek GSYH verisini izleyeceğiz. Gelecek verilerin endeksin seyri açısından büyük önemi bulunmaktadır. Özellikle büyüme verisinin düşük gelmesi piyasalarda baskıyı artırabilir. Yurtdışında ise ABD ÜFE, Euro Bölgesi GSYH ve Çin TÜFE gibi veriler izlenecektir.
Teknik olarak geçtiğimiz hafta dalgalanan endekste, bu hafta yükselişlerin görülebilmesi için 74.500 seviyesinin üzerinde hareketler görmemiz gerekmektedir. Endeksin yükseliş denemelerinde 75.500 ve 77.500 seviyeleri izlenecek direnç seviyeleridir. Endekste satış baskısının görülmesi durumunda ise 72.000 ve 69.800 önemli destek seviyeleridir.
Yorumlar