5 Eylül 2015 Cumartesi

Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Temmuz 2015 döneminde 2014 Temmuz ayı ile karşılaştırıldığında yüzde %19,75'lik bir artışla 194 puana ulaştı.

Sektöre ait ciro endeksi, Anadolu ve İstanbul'un GLA büyüklükleri ağırlıklandırarak hesaplanmıştır.

AVM'lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Temmuz 2015'te bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında 32 puan arttı ve verimlilik m2 başına 738 TL'ye ulaştı. Verimlilik, İstanbul'da 787 TL, Anadolu'da ise 706 TL olarak gerçekleşti.

AVM ENDEKSİ –TEMMUZ 2015 SONUÇLARI

Temmuz ayında en yüksek ciro artışı teknoloji ve diğer kategorilerinde gerçekleşti…

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayı ile karşılaştırıldığında 2015 Temmuz döneminde kategoriler bazında ciro endeksi yüzde 20'lik bir artış gösterdi. En yüksek ciro artışı ise diğer* alan cirolarında yüzde 30'luk artışla yaşandı. Geçtiğimiz yılın Temmuz ayı ile karşılaştırıldığında endeks teknoloji kategorisinde yüzde 28, yiyecek kategorisinde yüzde 17, giyim kategorisinde yüzde 15, hipermarket kategorisinde yüzde 14 ve ayakkabı çanta kategorisinde de yüzde 13'lük artış gösterdi. 

(*Diğer kategorisi; yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kişisel bakım ve kozmetik, kuyum, hoby, petshop, terzi ve ayakkabı tamir servisleri, döviz bürosu, kuru temizleme, eczane gibi mağazalardan oluşmaktadır.)

Ziyaret Sayısı Endeksi 

Temmuz 2015 verilerini bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırdığımızda ziyaret sayısı endeksinde bu dönemde yüzde 6,06'lık bir artış olduğunu görüyoruz. 

AVM ENDEKSİ –TEMMUZ 2015 SONUÇLARI

AVM Endeksi Temmuz 2015 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü "AVM Endeksi Temmuz 2015 döneminde bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 19,75 oranında arttı. Yaz aylarının yaşandığı bu dönemdeki artış oldukça sevindirici. Bayram alışverişleri, yaz indirim kampanyalarının başlaması ve Orta Doğu ülkeleri ağırlıklı olmak üzere turizm sezonunun pozitif etkileri endeksi yukarı taşıdı. AVM'lerde farklı kategorilerinin tamamının yükselmiş olması da verimlilik açısından önemli. Devletin kredi kartları ve çeşitli finansman koşullarında getireceği yeni düzenlemelerle bu artışın sürekli devamının olacağına inanıyoruz. Sektör olarak bundan sonra hızlı kur artışlarının yaşanmış olduğu Ağustos ayı verilerini bekliyor olacağız ancak Eylül ayında ki bayram ve sonrasında okulların açılması, yılbaşının yaklaşması yükselme trendinin devam edeceğinin önemli göstergeleridir." dedi.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Hakkında

AVM Sektörüne sorumlu liderlik yapmak ve sektörün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2009 Mart ayında 16 kurucu üyeyle yola çıkan AYD, (alışveriş merkezleri ve Yatırımcıları Derneği) bugün üyelerinin kontrolündeki AVM'ler ile sektörün % 65‘indan fazlasını temsil etmektedir.

AYD Türkiye'de takriben 50 milyar dolarlık yatırımı ve 400 bin nitelikli istihdamı temsil etmektedir. Özellikle son 10 yılda Türkiye ekonomisinin dördüncü büyük sektörü haline gelmiş olan Perakende Sektörü ve AVM'ler birlikte ülke ekonomisine yerli ve yabancı yatırımcılar olarak önemli katkılar sağlamaktadırlar.

AYD, Alışveriş Merkezlerinin, tüketicilere keyifli alışveriş imkânı veren, perakende sektörüne katma değer yaratan, kent ile bütünleşen ve dünya standartlarında mekânlar olmasını sağlamak amacı ile Perakendeciler, tüketiciler ve sektörel çözüm ortaklıkları ile birlikte perakende sektörünün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.

www.ayd.org.tr
 

Yorumlar

Diğer Haberler

Milli Emlak'tan 17 bin TL’ye arsa satışı!
Milli Emlak, yatırım yapmayı düşünen vatandaşlar için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor. Milli Emlak tarafından hangi şehirde 17 bin TL’ye arsa satışı yapılıyor.
TOKİ'nin Demirci'de sosyal konut projesi inşaatı başladı
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ihalesi gerçekleşen Demirci 2. Etap 142 adet sosyal konut projesinin inşaatına başlandığı açıklandı.
Ankara Gökdemir View'de hemen tapu fırsatı! Teslimler Ekim 2025'te!
Ankara merkezli Emre Gökdemir İnşaat tarafından Yenimahalle'de inşa edilen Gökdemir View'de hemen tapu fırsatıyla satışlar devam ediyor. Gökdemir View'de konut fiyatları ne kadar? Gökdemir View'de hangi tip konutlar var? İşte ayrıntılar...
Konutta kolay kredinin yolu açılıyor!
BDDK,, bireysel ve konut kredilerinde daha önce yüzde 150 şeklinde belirlediği ilave risk ağırlıklarını düşürdü. Bazı bankaların yeni döneme hazırlık amacıyla uzun vadeli konut ve taşıt kredisi faizlerini düşürmeye başlaması da dikkat çekti.
İki şehirde satılık 20 gayrimenkul! Arsa, iş yeri, kargir ev...
Adana ve Elazığ'da yer alan arsa ve iş yerleri satışa çıkarıldı. Yatırımcılar tarafından merakla beklenen satış ihaleleri 3 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilecek.