Amerikalı müstakil, Japon küçük, Türkler ferah konut istiyor Haber
Örneğin, Amerika'da genellikle müstakil evler tercih edilirken, Uzakdoğu kültüründe daha ufak boyutlardaki konutlar öne çıkıyor. Bir Japon tek odalı dairesinde eşi ve çocuklarıyla hayatına devam edebilirken, Türkiye'de ise tercihler genellikle geniş ve ferah Konut yönünde…
Milletlerin Konut tercihlerinde büyüdükleri ortamların, kültürlerinden alışkın oldukları mekanların etkisi olduğunu ifade eden MFZ Grup ortaklarından Muhanver Gözüm, şunları söyledi:
"Aynı ülkede bile konut anlayışları değişiklik gösterebilirken, ülkeler arasında farklı tercihlerin olması çok doğal. Her ülkenin kendine özgü olan kültürü, konut tercihlerinde de önem kazanıyor. Komşuluğa önem verilen Türkiye'deki konutlar da genellikle buna göre şekilleniyor. Site ve mahalle anlayışının yaygın olduğu ülkemizde konut alıcısı ‘apartman' kültürünü daha çok benimsiyor. Yurt dışında ise müstakil ev anlayışı daha popüler. ABD'de nüfusun önemli bölümü müstakil konutları tercih ederken, çok katlı binalar genellikle iş merkezi ya da home-Ofis olarak kullanılıyor."
Gözüm, Türkiye'de metrekare büyüklüğünün konut seçiminde öncelikli unsurlardan olduğunu kaydederek, "Geniş salonu, ferah odaları, yaşam alanı da olabilecek mutfakları bulunan evler ülkemizde daha çok tercih ediliyor. Özellikle çocuklu aileler, en az bir tane çocuk odasının olmasına özen gösteriyor. Ayrıca ülkemizde yaygın olan balkon kültürü, inşa edilen konutların da büyük balkonlu olmasına neden oluyor. Yurt dışında balkon neredeyse hiç yok, olanlar da bizimki kadar büyük değil. Mutfaklar da genellikle açık mutfak olarak kurgulanıyor" ifadelerini kullandı.
Başkent Ankara'da en küçük daireleri 150 metrekareden başlayan Allora Beytepe projesini ortakları Zeynal Durkut ve Fevzi Akbulut ile hayata getirdiklerini anımsatan Gözüm, projenin gördüğü büyük ilginin de Türklerin konut anlayışının bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Yorumlar