1 Eylül 2015 Salı

JCR raporunda notların ülke tavanı olduğuna dikkat çekerek, "Grup, ana faaliyetlerinin ölçeğini artırmış, ayrıca enerji ve Turizm yatırımları ile faaliyetlerini çeşitlendirmiştir. Bu durum gelir kaynaklarının farklılaşmasını sağlayacaktır" denildi.

Japon Kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Ağaoğlu Şirketler Grubu bünyesindeki Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş.'yi yüksek derecede Yatırım yapılabilir kategoride değerlendirerek, Uzun Vadeli Ulusal Notunu "A- (Trk)/Stabil), Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerli Para Not ve görünümlerini ise "BBB-/Stabil" olarak olarak belirledi.

JCR, Ağaoğlu'nun, Uzun Vadeli Ulusal Notu'nu A- (Trk) / (Stabil görünüm) olarak belirlerken, Kısa Vadeli Uluslararası Yabancı Para Notu'nu A-3 / (Stabil görünüm), Kısa Vadeli Uluslararası Yerel Para Notu'nu A-3 / (Stabil görünüm ), Kısa Vadeli Ulusal Notu'nu A- 1 (Trk) / (Stabil görünüm ), Destekleme Notu 2, Ortaklardan Bağımsızlık Notu'nu AB olarak gösterdi.

JCR tarafından yapılan açıklamada konu ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: "Ağaoğlu Şirketler Grubu, yıllar itibarıyla ana faaliyetlerinin ölçeğini artırmış, ayrıca enerji ve Turizm alanlarında yatırımlar ile çeşitlendirmiştir. Grup, özellikle yakın dönemde gerçekleştirdiği büyük ölçekli karma yaşam projeleri ile ulusal düzeyde elde ettiği marka bilinirliğini Körfez bölgesi başta olmak üzere geniş bir coğrafyaya doğru genişletebilmiştir. Halen ilave girişimler ile desteklenmekle birlikte, Ağaoğlu'nun Yenilenebilir Enerji yatırımlarının devamlılığı izleyen dönemlerde gelir kaynaklarının farklılaştırılmasını sağlayacaktır."

Raporda, 2014 yılında Ağaoğlu'nun toplam varlıkları devam eden inşaat projelerinin desteğinde, geliştirilmekte olan Konut stokları ile artış gösterdiği ve Grubun oldukça etkili olan yurtiçi ve uluslararası satış ve Pazarlama ağının satışları 2014 yılı süresince güçlü bir düzeyde devam etmesini sağladığı,  satışların seyrinin yerli ve yabancı yatırımcıların talebinin katkısıyla 2015 yılının ilk yarısı itibarıyla da sürdürüldüğü belirtiliyor. Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun, mevcut Arsa portföyünü geliştiren satın alımlara devam etmesi, izleyen dönemlerde büyümenin devam etmesi ve Arsa maliyetlerinin kontrol altına alınması açısından olumlu olarak değerlendirilmiştir.

Grub'un not ve görünümünün korunmasının gerekçeleri olarak; yerel piyasadaki siyasi ve ekonomik belirsizlikler, zayıflayan büyüme dinamikleri ve inşaat sektörünün makroekonomik performansa yakından bağlı olması, küresel Yatırım iştahı ve para piyasalarındaki volatilite ve Fed'in beklenen Faiz artışının yaratacağı baskı gibi unsurlara rağmen, Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun satışların güçlü seyrini sürdürmesi, yönetim organizasyonunun kurumsallaşma düzeyinin artırılması yönünde yürütülen çalışmalar, müşteri avanslarının toplam Finansman içerisindeki payı gösteriliyor.

Ağaoğlu'nun gelir kaynaklarının tamamına yakınının ülke dahilinde yürütülen Gayrimenkul geliştirme projelerinden kaynaklanmasının yanı sıra, uluslararası ortaklıklar ve işbirliğine dayanan projeler, net yabancı para pozisyonu riskinin nominal ve oransal olarak azalması, yabancı yatırımcılara yönelik gerçekleştirilen satışlar ve etkin yönetim yapısı, Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notlarının ülke tavanı olan "BBB-" seviyesinde teyit edilmesinin temel dayanaklarını teşkil etmektedir.

Destekleme Notunun ise Yeterli (2) seviyeye ulaşmasında Grup'un bağlı olduğu Ağaoğlu ailesinin finansal güçlülük düzeyi ve ihtiyaç halinde grubu destekleme arzusu, yaratılan istihdam kapasitesi ve firma faaliyetlerinden sağlanan faydaların etkili olduğu yine JCR tarafından yapılan açıklamada yer alıyor. Açıklamada Bağımsızlık Notu'nun yükümlülüklerini ortaklardan destek alınmasına bakılmaksızın kendi imkânları ile yerine getirme kapasitesini gösteren Bağımsızlık Notu ise yüksek seviyeyi gösteren (AB) olarak belirlendiği bildiriliyor.

Yorumlar

Diğer Haberler

Nisanda 118 bin 359 konut satıldı! Bu konutları kimler alıyor? Tebernüş Kireçci'den çarpıcı açıklama geldi!
TÜİK, nisanda 118 bin 359 konut satıldığını açıkladı. Konut satış rakamlarını değerlendiren Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, bu konutları kimlerin aldığını açıkladı.
Emlak Konut GYO Bizim Mahalle 1.Etap 5.Kısım’ın ruhsatını aldı! 
Emlak Konut GYO Bizim Mahalle 1.Etap 5.Kısım’da 487 adet Konut ve 26 adet Ticari Üniteden oluşan toplam 513 adet Bağımsız Bölüme ait yapı ruhsatları alındı.
Ankara'da 10 bin 889 konut satıldı! Çankaya 1753 konut satışıyla ilk sırada!
TÜİK Ankara bölge müdürlüğünden alınan verilere göre Ankara’da Nisan ayında 10 bin 889 konut satıldı. İşte ilçe ilçe konut satış rakamları...
Tuzla Fars Pandros’ta güncel fiyatlar 7 milyon TL’den başlıyor! Teslimler Haziran’da!
Fars Pandros projesinde yer alan konutların satış fiyatları 7 milyon TL’den başlıyor. Projedeki konutların teslimleri Haziran ayında yapılacak. 
Mayıs 2025 kira artış oranı hesaplama!
Kira artışlarında referans alınan 12 aylık ortalama TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ise %48,73 olarak belirlendi. Bu ay kira bedeli 15 bin TL olan kiracı, yeni zamla birlikte 22.309,5 TL ödeyecek.