1 Eylül 2015 Salı

Dış ticaret açığı, geçen yılın Temmuz ayına göre yüzde 6,5 artarken, ihracatın ithalatı karşılama oranı da ilgili dönemler arasında yüzde 66,9'dan yüzde 61,4'e indi.

TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerini ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan yorumladı. Yüksek kurun ihracat için avantaj olmadığının altını çizen Enver Erkan ihracat için en önemli etkenin fiyat istikrarı olduğunu söyledi.

İşte Enver Erkan’ın yorumu…

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın daha önce yayınlamış olduğu veriler baz alındığında, gelen veriler sürpriz değil. Öne çıkan unsur aynı anda azalan ithalat ve ihracat olarak göze çarpıyor, ki Temmuz ayında ihracattaki düşüş daha keskin olmuş. 2015 yılı verileri itibarıyla dış ticaret hacminde bir daralış olduğunu gözlemliyoruz. Tabii bu durumun oluşmasına neden olan temel faktörler; dışarıda küresel ekonomilerin neredeyse büyümüyor olmalarının ihracat üzerine baskı oluşturması. İçeride ise yaşanan istikrarsızlık ve belirsizliklerin yüksek kur üzerinden ithalat faturasına katkıları var. Türk lirası son 1 yılda dolara karşı yüzde 26, Euro'ya karşı ise yüzde 15 değer kaybetmiş. İhracat üzerinde asıl belirleyici olan Euro/Dolar paritesinde ise son 1 yılda yüzde 15 değer kaybı söz konusudur. Bu durumun yansıması, ihracatımızın yüzde 45'lik kısmını oluşturan Avrupa Birliği'ne yapılan ihracatın yüzde 13,8 azalması olarak karşımıza çıkmış durumdadır.

 Bir diğer önemli konu ise yapısal bozukluktan kaynaklanan bir şekilde ihracat maliyetlerinin TL olmaması, Dolar olması; bu durumun da yüksek kur avantajını ortadan kaldırması. Normalde yüksek kur ucuzlayan TL nedeniyle ihracat fiyatlarını düşürebilecekken, ithal girdi ve ara malı ile üretim yapılması maliyetleri yukarı çekmektedir. Haliyle yüksek kurun ihracat kanalı üzerinden avantaj yaratması gibi bir durum Türkiye açısından geçerli olmamaktadır. Burada sağlanması gereken durum fiyat istikrarını sağlamaktır. Kurdaki istikrarsızlık sektörlerin rekabetçi fiyatlama yapmasının da önüne geçmektedir. Kurun seviyesinden ziyade de istikrarı ve oynaklık derecesi önemlidir.

Tabii çin gibi bir tehdidi es geçmemek gerekiyor. çin'den yapılan ithalat Temmuz ayında 2 milyar 86 milyon dolar oldu, bu da ithalat kompozisyonumuzda şimdilik Çin'i ilk sıraya taşıdı. Çin'e yapılan ihracat ise Temmuz ayında 222 milyon dolar. İki ülke arasındaki Ticari ilişkilerin tek taraflılığından ziyade en önemli olan konu ise ekonomik büyümesi yavaşlayan Çin'in, bu soğumanın önüne geçmek üzere başta ihracat kanalı olmak üzere sağa sola saldıracağı gerçeğidir. Çin'in kendi para birimine müdahaleleri ihracat fiyatlarını Türk ihracatçısının inemeyeceği seviyelere çekecek ve başta Türkiye olmak üzere birçok gelişmekte olan ülkenin ihracat pazarları tehdit altında olacaktır.

Türkiye'nin ihracat kompozisyonunu değiştirici ve ithal girdi bağımlılığını azaltıcı yapısal düzenlemeler yapmadan kalıcı iyileşme sağlaması zor görünmektedir. Mevcut model içerisinde ise sağlanması gereken unsur fiyat istikrarıdır. Oynak fiyatlar girdi fiyatlarını ve enflasyon beklentilerini yukarı çekmektedir, oluşan belirsizlik ortamı da ihracat üzerinde baskı kurmaktadır. Fiyat istikrarı için ise her şeyden önce içeride belirsizliklerin çözümlenmesinin gerekliliği gözler önüne serilmektedir.

Yorumlar

Diğer Haberler

My Hill Boutique müstakil yaşamı tercih edenleri bekliyor! Yeni proje
Kocaeli İzmit’te inşa edilen My Hill Boutique projesinin müstakil giriş çıkışlı, özel havuzlu villaları satışa çıktı. İşte proje ile ilgili ayrıntılar…  
Avrupa’da gayrimenkulde en çok tercih edilen 3 şehir belli oldu!
Gayrimenkulde Gelişen Trendler araştırması, Avrupa’da en çok tercih edilen şehirleri ve  konut satışlarının çok olduğu ülkeleri sıraladı. İşte o şehirler ve ülkeler…  
Özelleştirme İdaresi’nden İstanbul ve Ankara'daki taşınmaz satışlarına onay!
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı İstanbul ve Ankara dahil bazı taşınmaz satışlarına verdi. Bununla beraber ayrıca bazı imar planlarına da onay verildi.
Ocak 2025 kira artış oranı hesaplama!
Yeni yılın başlamasından sonra Ocak ayı kira zammı hesaplamaları da hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte Ocak 2025 kira artış oranı hesaplama detayları…
Konut fiyatlarındaki yıllık değişim enflasyonun altında kalırken, Ankara’da ülke ortalamasının üzerine çıktı!
TCMB Aralık 2024 Konut Fiyat Endeksi verilerini değerlendiren Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Latif Aksoy, yaptığı açıklamada konut endeksinde Doğu Anadolu’da enflasyona göre reel artış, Akdeniz’de de reel düşüş yaşandığını belirtti.