İnşaat sektörünün takibe düşen kredileri 3 milyar 927 milyon liranın üzerine çıktı Haber
2010 yılının 6. ayı ile 2015 yılının aynı ayı kıyaslandığında Enerji sektörünün takibe düşen Kredileri yüzde 634,4, inşaat sektörünün takibe düşen Kredileri ise yüzde 233,1 arttı.
KRİZ SÖYLENTİLERİ GÜNDEMDE
İnşaat sektörüyle ilgili açıklanan son veriler, Türkiye'nin en önemli sektörlerinden bu alanla ilgili endişelere yol açtı. İlk olarak inşaat sektöründe istihdam edilenlerin sayısının mayıs ayında 2014'ün aynı ayına kıyasla 8 bin kişi azaldığını gösteren Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri yayımlandı. Bunu, Yapı ruhsat izinlerinin çakıldığını gösteren veriler takip etti. TÜİK'in verilerine göre 2015 yılının ilk altı ayında bir önceki yıla göre Belediyeler tarafından Yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 27,4, yüzölçümü yüzde 28,4, değeri yüzde 22,9, Daire sayısı ise yüzde 27,7 oranında azaldı. Bu gelişmelerin ardından dikkatleri üzerine çeken inşaat sektörüyle ilgili ‘kriz' söylentileri gündeme geldi.
5 YILDA YÜZDE 233,1 ARTIŞ
Rakamlara bir de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu'nun son günlerde artan döviz kurları ve inşaat sektörü ile ilgili olarak artan döviz kurlarının inşaat sektörü üzerinde olumsuz etki oluşturduğunu ve sektörü iflasa sürüklediğini söylemesi eklenince gözler sektörlerle ilgili öncü göstergelere çevrildi.
Sektörlerin gidişatı ile ilgili önemli ipuçları veren takipteki Krediler, inşaat sektöründe işlerin pek de istendiği gibi gitmediğini ortaya koydu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre inşaat sektörüne ayrılan kredi tutarı 2015'in 6. ayı itibarıyla 101,3 milyar liraya ulaştı. Sektörün takibe düşen kredileri ise 4 milyar lira sınırına dayandı. Takipteki kredilerle ilgili dikkat çeken gelişme ise son 5 yıllık süreçte yüzde 233,1 artarak 3 milyar 927 milyon liranın üzerine çıktı.
Yorumlar