Emlak vergisi hakkında tüm merak edilenler Haber
İlk taksit ödemelerinin 1 Mart 2015'te başlayıp, 31 Mayıs 2015'te sona erdiği Emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri ise 1 Kasım 2015'te başlayacak. emlak vergisi 2. taksit son ödeme tarihi ise 1 Aralık 2015 olarak belirlendi.
EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR
Emlak vergisi, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Tabi öncelikle emlak vergisi beyannamesinde bulunmak gerekiyor.
EMLAK VERGİSİ BİLDİRİMİ NASIL YAPILIR
Gayrimenkul bildirimi için ilgili birime giden mükellefler her bir Gayrimenkul türü için (Arsa, Arazi, bina ve işyeri ) ayrı ayrı bilgi formu doldurmak zorundadırlar. Emlak bildirim formlarını ilgili belediyelerden veya internet sitelerinden temin edebilirler.
EMLAK BEYANNAMESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
Tapu fotokopisi,
Binalar için Yapı kullanma izin fotokopisi,
Binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası)
Beyan sahibinin ikamet ve Arsa işyeri adresi,
Vergi numarası ve T.C. kimlik numarası.
EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR
Gayrimenkullere (arsa,Arazi,Mesken ve işyeri) ait Vergi ödeyeceği yıl itibariyle asgari rayiç değerleri üzerinden hesaplanır. Vergi oranları arsalar için %0.6, Araziler için %0.3, meskenler için %0.2 ve işyerleri için %0.4' dür.
EMLAK VERGİSİ CEZASI NE KADAR
Emlak vergisinin zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 Sayılı Kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorunda. Örneğin bu oran 2006 yılından itibaren aylık gecikme cezası yüzde 2,5 olarak belirleniyor.
EMLAK VERGİSİNİ İNDİRİMLİ ÖDEME KOŞULLARI VAR MIDIR
Emlak Vergisin indirimli olarak ödenebilir. Başvuru sahibi Emekli veya hiçbir geliri yok ise bu kişinin yalnızca bir konutu varsa bu konutunu sadece oturma amaçlı kullanıyorsa emlak vergisinin 8. maddesine göre indirimli olarak ödeyebilir. İndirimli verginin uygulanabilmesi için mükellefin indirim ile ilgili müracaat formunu doldurmaları gerekmektedir.
EMLAK BİLDİRİMİ ZAMANINDA VERİLMEZSE NE YAPILMALIDIR
Vergi dairesinde Tapu alış tarihi ve satıcının bildirimde bulunup bulunmadığını göz önüne alarak gerekli işlemi yapılır. Eğer cezai durum söz konusu ise Emlak Vergisi Kanunu'nun 376. maddeye göre dilekçe verilerek ceza indiriminden yararlanılır.
EMLAK DEVRİ SÖZ KONUSU İSE ÖDEME KİMİN TARAFINDAN YAPILIR
Emlak vergisi borcu var ise ödenmeli, o yıl için emlak asgari rayiç değerinin emlak vergi dairesinden öğrenilerek tapuda Devir işlemi bu değer üzerinden yapılmalıdır. Satılan Daire, işyeri, arsa veya arazinin emlak beyanının satan kişinin üzerinden düşülmesi için ilgili belediyeye dilekçe vermek gerekmektedir. Emlak satıldığı yıl itibariyle satılan yerin vergisi satan kişiye aittir.
EMLAK VERGİSİ VERECEK KİŞİ ÖLDÜKTEN SONRA VARİSLER NE YAPMALI
Ölen kişi bildirimde bulunmamış ise varisler üç ay içerisinde bulundukları taktirde cezai işlem uygulanmaz, ancak ölüm tarihinden üç ay sonra varisler tarafından bildirimde bulunulmaz ise her varis adına ayrı ayrı ceza uygulanır ve takibi vergi ziya, vergi ve gecikme cezası da alınır.
EMLAK VERGİSİNDE MÜTESALSİL SORUMLULUK NEDİR
Bildirimi verilmemiş bir gayrimenkulün vergiden alıcı ve satıcı müteselsilen sorumludur. Kişinin aldığı gayrimenkulün bildirimi satıcı tarafından verilmemiş ise Vergi Dairesi, alan kişiden geriye dönük vergi ve cezaları alır.
Yorumlar