18 Ağustos 2015 Salı

Çocuklu ailelerin mekan kararlarında çocuklarının rahatlıkla hareket edebileceği alanın varlığı, çocuklarını özel hissettirecek menü, masa servisleri gibi hizmetlerin bulunmasına benzer unsurlar etkili oluyor.

Plus Kitchen, Beyaz Fırın, Konya Petek Pastanesi ve benzeri firmalara marka oluşturma ve geliştirme, iç mekan tasarımı, iletişim tasarımı alanlarında multidisipliner hizmet veren Karbon Görsel İletişim ve Mimarlık Hizmetleri'nin Kurucuları Selen Selviler Özüekren ve Barış Akgün Özüekren, çocuklu ailelerin rahat edebileceği mekanlar ile ilgili gereken hususları belirtti;

1. Aileler dinlenirken bile çocuklarını gözlemlemek ister.
Son dönemlerde aile konseptine sahip mekanlar, çocuklar için çocuk oyun alanları yaratıyorlar. Bu alanlar, genellikle çatı katı veya bodrum gibi ailelerden uzakta bir konumda oluyor. Oysaki ebeveynler, her daim çocuklarını gözlemlemek ve çocuğunun ruh durumunu bilmek ister. Dolayısıyla, aileye yakın konumdaki çocuk oyun alanları daha çok tercih ediliyor. Ayrıca çocuk oyun alanının, merdivenin kullanılmadığı bir noktada olması çocukların güvenliğini sağlıyor.

Çocuk oyun alanlarında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise alanın yaş gruplarına göre ayrışmış olmasıdır. 5 yaşından küçük çocukların, daha büyük yaş grupları ile aynı yerde oynaması birbirlerine çarpmalarına ve zarar vermelerine neden olabilir. Özellikle, 5 yaşın altındaki çocuklarla ilgilenmesi için bakıcının bulunması gerekiyor.

2. Çocuklar rahatlıkla koşabilecekleri geniş alanları severler.
Enerjileri bir hayli yüksek olan çocuklar, kontrol mekanizması fazla gelişmediği için dikkatsiz davranırlar. Bu sebeple, mekanın içerisindeki dekoratif olarak kullanılan ürünlerin dikkatlice seçilmiş olması önemlidir. Hatta, çocukların özgürce koşabildiği genişlikteki mekanlar, anne babanın aklının çocuğunda kalmasını önler.

3. Çocukların keyifle yemek yiyebileceği menülerin varlığı, ailelerin gönlünü ferahlatır.

Çocuklar her ne kadar abur cubur yiyeceklerden zevk alsa bile anne babalar, çocuklarının sağlıklı beslenmesini dışarıda da devam etmesini tercih ederler. Çocukların yiyebileceği porsiyonları içeren çocuk menüleri, aileleri rahatlatır.

4. Çocuklar sürprizlere bayılır.
Çocukların yemek yerken özellikle dikkatlerini bir noktaya çekmek oldukça önemlidir. Özellikle zor yemek yiyen bir çocuğu masada oturtabilmek için mekan yardımcı olmalı.
Çocuklar için boya kalemleri, resim sayfası veya ahşap bir oyuncak içerisine gizlenmiş bir sürpriz olabilir. Hatta, çocuklar mekandan ayrılırken alıp götürebileceği oyuncaklar oldukça caziptir.

5. Çocuklar kendilerini değerli hissetmelidir.
Çocuklar, yemek masası ve sofra ile aynı hizada olduğunda kendilerini ailenin bir parçası olarak hisseder. Dolayısıyla, çocukların daha rahat yemeklerini yemelerini sağlayacak mama sandalyesi; 5 yaş sonrası için ise masa sandalye bulunan mekanlar tercih edilir. Ayrıca, kendi boylarına uygun lavaboların varlığı kendilerinin düşünüldüğünü ve değer verildiğini anlamalarını sağlar.

Karbon Hakkında

2005 yılından beri firmalara marka oluşturma ve geliştirme, iç mekan tasarımı, iletişim tasarımı alanlarında multidisipliner Danışmanlık hizmeti vermektedir. Plus Kitchen, Beyaz Fırın, Emek Pastanesi, Melodi, Çikolata, Centrum Toplantı Hizmetleri, Tay Mum ve benzeri birçok firmaya Danışmanlık yapmaktadır.

Selen Selviler Özüekren, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünden 1999'da mezun oldu. Mezuniyetin ardından Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünde çalışmaya başladı. Bölümün sektöre yönelik profesyonel Tasarım hizmeti veren ekibinde proje koordinatörü olarak çalıştı. 2000 yılında araştırma görevlisi oldu. Yüksek lisans eğitimini Görsel İletişim Tasarımı alanında tamamladı. 2005'te kurucusu olduğu Karbon'da Tasarım danışmanı olarak çalışmalarına devam ediyor.

Akgün Özüekren, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Mimarlık okudu. Mezuniyetinden önce katıldığı Kovuk İnşaat'ta, mimar Yalçın Özüekren ile 10 yıl boyunca çalıştı. Ispartakule (İstanbul), Kazablanka (Fas) ve Struga (Makedonya) Konut Yerleşmesi projeleri ile Kentsel Planlama ölçeğinden Konut iç planlamasına kadar genişleyen bir perspektifte tasarım süreçlerine katkıda bulundu. Sultanahmet Cezaevi'nin Four Seasons Oteli'ne dönüştürüldüğü Restorasyon projesinde çalıştı. İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2007'den beridir Karbon'da mimar ve tasarım danışmanı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

http://www.karbonltd.com/

Yorumlar

Diğer Haberler

Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’na toplu konut projesi! Dar gelirli vatandaşlara ev sahipliği yapacak!
Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın bir bölümüne ait yeni imar planı, Çevre Bakanlığı tarafından onaylandı. Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın dar gelirli vatandaşlara yönelik sosyal konut projelerine ev sahipliği yapması hedefleniyor.
Dacia Jogger Extreme Hybrid'de ÖTV muafiyeti fırsatı! Sıfır araç alacaklar hemen bakın! 
Sınırlı sayıdaki 2024 Model Yılı Jogger Extreme Hybrid, bu aya özel ÖTV muafiyetiyle satışta. Peki Dacia Jogger Extreme Hybrid fiyatı ne kadar? İşte 21 Eylül 2024 fiyat listesi... 
Adana'da kentsel dönüşümden lüks konut projesi çıktı!
Adana'da Göl Mahallesi'nde başlayan 'kentsel dönüşüm' projesiyle ağaçlar kesilerek TOKİ tarafından lüks konutlar yapıldığı kaydedildi. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hıdır Çak; "Yapılan kentsel dönüşüm değil, kentsel soygundur." dedi.
Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası mevduat faizlerinde son durum! İşte banka banka faiz oranları!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. Peki söz konusu bu faiz kararı sonrası bankaların mevduat faizleri ne oldu? İşte banka banka 32 gün vadede 500 bin Türk Lira’nın getirisi...
Emlak alım-satım harcına yeni düzenleme geliyor! İndirim için yasa tasarısı sunulacak!
Ak Parti hükümeti, gayrimenkul alım satımındaki tapu harç oranlarında indirime gidilmesi için yasa teklifi sunacak. İşte konu ile ilgili son dakika detayları….