16 Ağustos 2015 Pazar

Bu süreçlere ilişkin bilgi sahibi olmak ve bu süreçlere göre hazırlık yapmak Kredi almayı kolaylaştırıyor. Konut kredisi kullanmak için bankaya başvuru yapıldıktan sonra ilk önce ön onay almak gerekiyor.

Peki Mortgage için Kredi ön onayı nedir? Kredi ön onayı, kredi başvurusu yapılırken krediyi kullanacak tüketiciye ve alınacak konuta ilişkin bazı belgeler bankaya teslim ediliyor. Kredi değerlendirmesi yapılırken, tüketicinin krediyi geri ödemede güçlüğe düşüp düşmeyeceği ve konutun kredilendirmeye uygun olup olmadığı ayrı ayrı değerlendiriliyor. İşte bu sürece ön onay deniyor. Banka kredi için iletilmiş belgelere dayanarak kredi kullanılıp kullanılmayacağına karar veriyor.

Mortgage için kredi ön onayı nedir? özetle şöyle açıklanabilir:

Kredi ön onayı, Konut Kredisi için başvuru yapan tüketicinin krediyi geri ödemede güçlüğe düşüp düşmeyeceğinin ve konutun kredilendirmeye uygun olup olmadığının değerlendirilmesi sürecine deniyor.
Kredi ön onay sürecinde; tüketicinin gelir durumu, kredi geçmişi, kredi notu, aile üyelerinin kredi ve ödeme geçmişi, alınması düşünülen evin durumu ile ilgili birçok değişken değerlendiriliyor. 

Bu süreçte banka, Konut kredisi başvurusu için verilen belgeleri ve tüketicinin Kredi Kayıt Bürosu bünyesindeki bilgilerini analiz ediyor. 

Kredi Kayıt Bürosu, kredi notu ile ilgili verilerin saklandığı bir resmi veri tabanıdır. Buradan kredi kullanmak isteyen tüketicinin borçlandığı yerlere (Kredi kartı, ihtiyaç kredisi vb.) borçlarını zamanında ödeyip ödemediği kontrol edilir. Burada herkesin bir puanı vardır. Bu puan, ‘KKB puanı' veya ‘KKB skoru' olarak da bilinir. bankalar, belirli seviyelerden düşük puanı olan tüketicilere kredi vermeye pek olumlu yaklaşmazlar.

Ön onay sürecinde alınacak konutla ilgili bir değerlendirme de yapılır. Bu değerlendirmede ise bazı kriterlere dikkat edilir. Örneğin; satın alınacak konutun yasal olarak kredilendirilmeye uygunluğu araştırılır.

Kat Mülkiyeti veya kat irtifakı tapusu olup olmadığına dikkat edilir. Ayrıca alınacak konutu üzerinde herhangi bir şerh ya da Haciz olup olmadığı da göz önünde bulundurulur. 

Yorumlar

Diğer Haberler

Adana'da kentsel dönüşümden lüks konut projesi çıktı!
Adana'da Göl Mahallesi'nde başlayan 'kentsel dönüşüm' projesiyle ağaçlar kesilerek TOKİ tarafından lüks konutlar yapıldığı kaydedildi. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hıdır Çak; "Yapılan kentsel dönüşüm değil, kentsel soygundur." dedi.
Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’na toplu konut projesi! Dar gelirli vatandaşlara ev sahipliği yapacak!
Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın bir bölümüne ait yeni imar planı, Çevre Bakanlığı tarafından onaylandı. Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın dar gelirli vatandaşlara yönelik sosyal konut projelerine ev sahipliği yapması hedefleniyor.
Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası mevduat faizlerinde son durum! İşte banka banka faiz oranları!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. Peki söz konusu bu faiz kararı sonrası bankaların mevduat faizleri ne oldu? İşte banka banka 32 gün vadede 500 bin Türk Lira’nın getirisi...
TOKİ'nin Demirci'de sosyal konut projesi inşaatı başladı
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ihalesi gerçekleşen Demirci 2. Etap 142 adet sosyal konut projesinin inşaatına başlandığı açıklandı.
Altın fiyatlarında büyük deprem! Çeyrek altın, tam altın, Ata lira fiyatlarını gören inanamadı!
Altın fiyatları Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararı sonrası yükselişe geçerken, 1 gram altın fiyatlarını görenler de inanamadı. İşte son dakika altın fiyatları 22 Eylül 2024…