7 Ağustos 2015 Cuma

Gelecek beş yıllık gelişim hızının da yarı yarıya azalması bekleniyor.

Türkiye'nin en büyük veri tabanı kaynağı, yazılım ve Danışmanlık şirketi Maptriks, Türkiye'de Alışveriş Merkezlerinin Gelişimi ile ilgili araştırma sonuçlarını yayınladı.

Türkiye'deki alışveriş merkezlerinin (AVM) 2000 – 2020 yılları arasındaki gelişimini beş yıllık dönemler şeklinde ortaya koyan araştırmaya göre 2000 yılında yalnızca 10 ilde toplam 36 adet AVM bulunuyorken bu sayı 2015'te 58 farklı ilde yüzde 903 artışla 361'e çıktı.

Ancak beş yıllık dönemler dikkate alındığında alışveriş merkezlerinin gelişim hızının yavaşlamakta olduğu görülüyor. 2010 yılında 216 olan AVM sayısı göz önüne alındığında geçen 5 yıllık dönem içerisinde artış hızı yüzde 67 oldu. Bu yıl inşaat ve proje halindeki 114 Alışveriş Merkezi planı dikkate alındığında Türkiye'deki AVM sayısının 2020'de bu yıla kıyasla yüzde 32 artması bekleniyor. Bu da gelecek beş yıl içerisindeki yüzde 32'lik artışın geçen beş yıl içerisindeki yüzde 67'lik artışın neredeyse yarısı anlamına geliyor. 2005 – 2010 dönemi içerisinde AVM artış hızı ise yüzde 200 seviyesinde idi.

18 il AVM’siz kalmaya devam edecek

2020 yılında Türkiye'de halen bazı illerin bir AVM'ye sahip olmasının beklenmemesi de araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucu olarak öne çıkıyor. Bu yıl inşaat ve proje halindeki 114 Alışveriş Merkezi planı dikkate alındığında 5 yıl sonra başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere toplam 18 ilde bir AVM faaliyete geçmeyecek. Araştırma sonucuna göre AVM'siz kalmaya devam edecek iller ise şunlar: Adıyaman, Ağrı, Amasya, Bingöl, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Kırşehir, Muş, Rize, Sinop, Tunceli, Bayburt, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır ve Kilis.

Maptriks hakkında

2008 yılında kurulan Maptriks; coğrafi bilgi sistemlerini kullanarak yazılım ve modeller geliştiren, sektörel ve demografik veriler sağlayarak ve yorumlayarak çözümler üreten bilişim ve Danışmanlık şirketidir. Kurulduğu günden bugüne uzman kadrosuyla Türkiye'nin önde gelen birçok ulusal ve uluslararası firması için milyonlarca veriyi, tamamıyla kendi geliştirmiş olduğu harita yazılımı içinde hızlı bir şekilde görselleştirip, müşteri ve iş ortaklarına 81 ilde cadde ve sokak bazında tüm coğrafyayı mikro düzeyde analiz edebilmektedir. Maptriks, en yüksek teknolojilerin kullanıldığı web tabanlı ve mobil uygulamaları kendi yazılım kadroları ile geliştirmektedir. Bu sayede kullanıcının hiçbir eklenti ya da üçüncü parti uygulama yüklemesi yapmasına gerek kalmadan, herhangi bir tarayıcıyla erişebilmesi, tüm fonksiyonları kolaylıkla kullanabilmesi ve hem ofis hem de mobil olarak ulaşılabilmesini sağlanmaktadır. www.maptriks.com.tr

Yorumlar

Diğer Haberler

Tarım Kredi'de elektronik ürünlerde 30 Eylül'e kadar indirim fırsatı! 
Tarım Kredi'de ilk kez elektronik ürünlerin satışını başlatarak, tablet, cep telefonu ve akıllı saat gibi teknolojik cihazları uygun fiyatlarla tüketicilere sunacağını açıkladı.
Belediyelerden iki şehirde satılık arsa ve konutlar!
Belediyeler Narlıdere’de yer alan 3 adet konut ve Gaziantep’te yer alan 1 adet arsayı satışa çıkardı. Gayrimenkullerin satış ihaleleri 2 Ekim ve 3 Ekim’de yapılacak.
Ankara Gökdemir View'de hemen tapu fırsatı! Teslimler Ekim 2025'te!
Ankara merkezli Emre Gökdemir İnşaat tarafından Yenimahalle'de inşa edilen Gökdemir View'de hemen tapu fırsatıyla satışlar devam ediyor. Gökdemir View'de konut fiyatları ne kadar? Gökdemir View'de hangi tip konutlar var? İşte ayrıntılar...
Altın fiyatlarında büyük deprem! Çeyrek altın, tam altın, Ata lira fiyatlarını gören inanamadı!
Altın fiyatları Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararı sonrası yükselişe geçerken, 1 gram altın fiyatlarını görenler de inanamadı. İşte son dakika altın fiyatları 22 Eylül 2024…
İki şehirde satılık 20 gayrimenkul! Arsa, iş yeri, kargir ev...
Adana ve Elazığ'da yer alan arsa ve iş yerleri satışa çıkarıldı. Yatırımcılar tarafından merakla beklenen satış ihaleleri 3 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilecek.