5 Ağustos 2015 Çarşamba

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hanehalkı bütçe araştırmasının 2014 yılında elde edilen sonuçlarına göre Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 24,8 oranıyla Konut ve Kira harcamaları alırken, harcamaların yüzde 19,7'si Gıda ve alkolsüz içeceklerden oluştu. Hanehalkları toplam harcamalarının yüzde2,1'ini sağlık harcamalarına, yüzde 2,4'ünü ise eğitim hizmetleri harcamalarına ayırdı.

Harcama türleri değişmedi

Hanehalkı başına aylık ortalama tüketim harcaması 2013 yılında 2 bin 572 TL iken 2014 yılında 2 bin 848 TL olarak tahmin edildi. Harcama türlerinin payı 2013 yılına göre önemli ölçüde değişmedi. Araştırmanın 2013 ve 2014 yılı sonuçları karşılaştırıldığında; 2013 yılında yüzde 19,9 olan Gıda ve alkolsüz içecekler payının 2014'de yüzde 19,7 olduğu, giyim ve ayakkabı harcamaları payının yüzde 5,3 iken yüzde 5,1; Konut ve Kira harcamaları payının yüzde 25 iken yüzde 24,8, Haberleşme harcamaları payının yüzde 4 iken yüzde 3,7, Kültür ve Eğlence harcamaları payının ise yüzde 3,1 iken yüzde

Mobilya ve ev eşyası harcaması arttı

Alkollü içecek, sigara ve tütün harcamalarının yüzde 4,2 olan payı, sağlık harcamalarının yüzde 2,1 olan payı, eğitim hizmetlerinin yüzde 2,4 olan payı ile çeşitli mal ve hizmet harcamalarının yüzde 4,3 olan payı 2014 yılında değişmedi. Diğer yandan 2013 yılında yüzde 6,6 olan Mobilya ve ev eşyası harcamaları payı 2014'te yüzde 6,8, yüzde 17,4 olan Ulaştırma harcamaları payı yüzde 17,8 ve yüzde 5,9 olan lokanta ve Otel harcamaları payı ise yüzde 6 oldu.

Düşük gelirlilerin geliri gıdaya gitti

Düşük gelirli haneler, yüksek gelirlilere göre gıdaya iki kat daha fazla pay ayırdı. Gelire göre sıralı yüzde 20'lik gruplar itibariyle tüketim harcamalarının 2014 yılındaki dağılımına bakıldığında; birinci yüzde 20'lik grupta (en düşük gelir grubu) yer alan hanehalklarının gıda ve alkolsüz içeçecekler harcamasına ayırdığı pay yüzde 28,8 iken, beşinci yüzde 20'lik gruptaki (en yüksek gelir grubu) hanehalklarının ayırdığı payın yüzde 15,1 olduğu görüldü. Eğitim hizmetleri harcamalarının oranı ise birinci yüzde 20'lik grup için yüzde 0,6 seviyesindeyken beşinci yüzde 20'lik grup için yüzde 4,2 oldu.

Geliri az olan kira ödüyor

Toplam gıda ve alkolsüz içecekler harcamasının yüzde 12,4'ü gelire göre sıralı birinci yüzde 20'lik grupta yer alan hanehalkları, yüzde 28,4'ü ise beşinci yüzde 20'lik grupta yer alan hanehalkları tarafından yapıldı. Konut ve kiraya yapılan harcamaların yüzde 11,2'si birinci yüzde 20'lik grupta yer alan hanehalklarına aitken, yüzde 32,5'i beşinci yüzde 20'lik gruptaki hanelerde oluştu.

Ulaştırmada da rekor dar gelirlinin

Toplam eğitim hizmetleri harcamalarında ise birinci yüzde 20'lik grubun payı yüzde 2,2 iken beşinci yüzde 20'lik grubun payı yüzde 64,7 oldu. Ulaştırma için yapılan harcamaların sadece yüzde 4,2'si birinci yüzde 20'lik grupta yer alan hanehalklarına ait iken yüzde 45,7'si beşinci yüzde 20'lik grup tarafından yapıldı.

Emeklinin durumu!

Temel gelir kaynağına göre harcama kalıplarının da değiştiği görüldü. Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hanehalkları gıda ve alkolsüz içecekler harcamasına yüzde 18,3 oranında pay ayırırken, emeklilik geliri olan hanehalklarının ayırdığı pay yüzde 24,2 oldu. Konut ve kira harcamalarına ayrılan payın en yüksek olduğu grup yüzde 34,2 ile temel gelir kaynağı diğer karşılıksız transfer geliri (dul, yetim, yaşlılık maaşı, yardım vb.) olan hanehalkları iken yüzde 21,8 ile en düşük pay ayıranların temel gelir kaynağı müteşebbis geliri olan hanehalkları olduğu görüldü.

Müteşebbis gelirli ulaştırmaya yüzde 20 ödedi

Temel gelir kaynağı müteşebbis geliri olan hanehalklarının toplam harcamasının yüzde 20,1'i ulaştırma harcaması iken temel gelir kaynağı diğer karşılıksız transfer gelirleri olan hanehalklarının toplam harcamasının yüzde 9,5'ini ulaştırma harcamaları oluşturdu.


konuthaberleri.com

Yorumlar

Diğer Haberler

Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’na toplu konut projesi! Dar gelirli vatandaşlara ev sahipliği yapacak!
Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın bir bölümüne ait yeni imar planı, Çevre Bakanlığı tarafından onaylandı. Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın dar gelirli vatandaşlara yönelik sosyal konut projelerine ev sahipliği yapması hedefleniyor.
Citroen'den tüm modellerde sıfır faizli kredi imkanı!
İkinci el otomobil fiyatlarının sıfır fiyatlara yakın olduğu ve hatta bazı sıfır modellerden yüksek olduğu dönemde Fransız devi Citroen çarpıcı kampanya başlattığı ifade edildi. 
İki şehirde satılık 20 gayrimenkul! Arsa, iş yeri, kargir ev...
Adana ve Elazığ'da yer alan arsa ve iş yerleri satışa çıkarıldı. Yatırımcılar tarafından merakla beklenen satış ihaleleri 3 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilecek. 
Tarım Kredi'de elektronik ürünlerde 30 Eylül'e kadar indirim fırsatı! 
Tarım Kredi'de ilk kez elektronik ürünlerin satışını başlatarak, tablet, cep telefonu ve akıllı saat gibi teknolojik cihazları uygun fiyatlarla tüketicilere sunacağını açıkladı.
Belediyelerden iki şehirde satılık arsa ve konutlar!
Belediyeler Narlıdere’de yer alan 3 adet konut ve Gaziantep’te yer alan 1 adet arsayı satışa çıkardı. Gayrimenkullerin satış ihaleleri 2 Ekim ve 3 Ekim’de yapılacak.