Adana Avrupa Birliği Engelsiz Şehirler Ödülüne Aday Haber
Adana'da yeni iş ruhsat başvurularında engelsizlik şartı konulması çağrısında bulunan Büyükşehir Belediyesi 2017 yılı AB Engelsiz Şehirler Ödülüne de talip
1998 yılında Ceyhan ilçesinde yaşanan Deprem sonrasında bilinçli yapılaşmaya önem veren Adana Büyükşehir Belediyesi son dönemde Kentsel Dönüşüm çalışmalarında da önemli projelere imza atıyor. Kentsel dönüşümdeki istikrarlı çalışmalarıyla Türkiye'nin örnek şehirlerinden olan Adana'da, gelecek yüzyılların modern şehrinin temelleri atılıyor.
Adana Büyükşehir Belediyesi bir yandan planlı ve sağlam bir şehrin alt yapısını kurarken, bir yandan da farklı çalışmalarıyla dünya kent yaşamına da imzasını atmaya hazırlanıyor. 2017 yılı Avrupa Birliği Engelsiz Şehirler Ödülüne aday olan Adana'da Büyükşehir Belediyesi yeni iş ruhsat başvurularında engelsizlik şartı aranması çağrısında bulundu.
Engelsiz Adana’ya Büyükşehirden Tam Destek
Engelsiz Adana için Çukurova Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya destek veren Adana Büyükşehir Belediyesi, kentin cadde ve bulvarlarıyla ilgili engellilik raporunu çıkardı. Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi ve Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (ÇÜ İİBF) Maliye Bölümü arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, Türkiye'de en geniş kapsamlı engelli araştırmasına imza atıldı.
Çukurova Üniversitesi İİBF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş Koordinatörlüğünde 42 öğrenci tarafından yapılan çalışma ile toplam 1513 iş yerinde engellilik durum analizi yapıldı.
Belediyeden Engelsizlik Çağrısı
Adana'nın Cadde ve Bulvarları Engellilik Durum Analizi Sonuç Toplantısı'na katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana'yı ‘engelsiz' bir şehir yapma noktasında belediye olarak her türlü desteği vereceklerini sözünü tekrarladı. Bu konuda siyasi bir beklentileri olmadığının altını çizen Başkan Sözlü, "Şehrimizin medeniyet seviyesinin çıtasını yükseltmek, toplumsal farkındalık yaratmak, başkalarının hakkını gözetmek medeni bir insan olarak görevimiz. Ancak toplumsal hassasiyeti bu konuda yüksek tutmak için sivil inisiyatifin, özel sektörün, esnafın da görev alması ve iş yerlerinin, ticarethanelerin de bu konuda uygun hale getirilmesi için buradan çağrı yapıyorum. Yeni iş yerleri, yeni ruhsat müracaatlarında engelsizlik şartı koyalım" diye konuştu.
Yeni Ulaşım Araçları da Engelsiz
Büyükşehir Belediyesi olarak son dönemde edinilen bütün toplu ulaşım araçlarının hepsinin ‘engelsiz' olduğunu da ifade eden Başkan Sözlü, "Adana'nın minibüslerinin hepsi otobüse dönüştürülecek ve onların da hepsi ‘engelsiz' olacak. Ve yine özel halk otobüslerinin de tamamı yenilenecek ve bu standarda uygun hale getirilecek. İki engelli arkadaşın aynı otobüse binebilmesini temin etmek için bir düzen oluşturulacak. Bu çalışmalarla Adana'mızın medeni, hassas ve hoşgörü çıtası yüksek bir şehir olmasına katkı koyacağız. Bu çalışmaya emek koyan herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah Adana daha insanca bir şehir olacak" dedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Durmuş Ökten ise Adana'yı hep birlikte ‘engelsiz' hale getirmek için çalıştıklarını söyleyerek, şöyle konuştu:
"Başkanımız Hüseyin Sözlü göreve geldiği tarihten itibaren ‘Engelsiz Adana'da engelsiz bir şehir istiyorum' diyerek, ne gerekiyorsa yapmamız gerektiği talimatını verdi. O günden itibaren engelsiz Adana için çalışıyoruz. 2017 yılında Avrupa Birliği Engelsiz Şehirler Ödülü'ne talibiz. Adana'yı hep birlikte ‘engelsiz' hale getireceğiz."
Engelliler İçin En Uygun Bölge Turgut Özal Bulvarı
Turgut Özal Bulvarı, Baraj Yolu, Kenan Evren Caddesi, Gazipaşa Bulvarı, Ziyapaşa ve Atatürk Caddesi'nde yapılan araştırma sonuçlarına göre engelli girişinin en uygun olduğu bölge yüzde 24 ile Turgut Özal Bulvarı olurken, en olumsuz koşullar Atatürk Caddesi ve Gazipaşa'da tespit edildi.
İş yeri türüne göre ise en iyi durumda olanlar süpermarket ve AVM'ler (yüzde 54) hastane ve medikal ürün satış yerleri (yüzde 50) olurken, emlakçı, Gayrimenkul ofisleri, PVC, kapı pencere Güneş Enerjisi sitemi satıcıları, çiçekçi, hırdavat malzemesi, inşaat malzemesi, hırdavatçılar engelliler açısından en zor ulaşılabilecek yerler olarak göze çarptı.
Belediyede Hedef Güvenli Kentsel Çevreler Elde Etmek
Engelsiz kent yolundaki Adana'da aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi güvenli kentsel çevreler elde etmeyi hedefliyor.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü; teknik ve bilimsel çalışmalara uyulmadan, zemin koşulları dikkate alınmadan ve kentsel risk analizleri gerçekleştirilmeden imar planlarında yapılan değişikliklerin; denetimsiz, kalitesiz Konut üretimini oluşturduğuna dikkat çekti. Başkan Sözlü "Kentte risk azaltma etkinliklerini gerçekleştirmek ve güvenli kentsel çevreler elde etmek amacı ile kentsel dönüşümde var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
Risk Azaltma Giderleri Yatırım Olarak Görülmeli
Kentsel Dönüşüm çalışmalarında risk azaltma giderlerinin maliyet değil Yatırım olarak tanımlanmasının önemine vurgu yapan Hüseyin Sözlü; sözkonusu çalışmaların kent bütününe yönelik sektörel master planları, ulaşım master planları ve kentsel Dönüşüm master planları çalışmaları ile eşgüdümlü yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Ülkemizde büyük şehirlerde başlayan kentsel dönüşüm hareketine verilen önemin Anadolu'daki şehirlere de verilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Hüseyin Sözlü; "Adana Büyükşehir Belediyesi olarak planlı ve sağlam bir şehir altyapısı oluşturmak üzere kendi olanaklarımızla en iyi projeleri üretmek için çalışıyoruz. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızın da bizlere sağlayacağı destek ile Adana'daki şehirleşmeyi sağlam temellere dayandıracağımıza inanıyoruz" açıklamasında bulundu.
Yorumlar