4 Ağustos 2015 Salı

Ekonomi Bakanlığı verileri, Türk Müteahhitlik firmalarının yurtdışı başarısını gözler önüne serdi. Verilere göre 2003 yılında 343 adet olan müteahhitlerin Yurt dışındaki projeleri, 2010'a gelindiğinde 624 adede yükseldi. 2010 yılından sonra hedef pazarlarda meydana gelen iç karışıklıklarla birlikte proje sayısının azaldığı, buna karşın ortalama proje bedelinin arttığı belirlendi. 2010 yılında ortalama proje bedel 38 milyon dolar olurken, bu rakam 2011 yılında 42 milyon dolara, 2012 yılında 56 milyon dolara, 2013 yılında da 73 milyon dolara yükseldi.

Sektörün tarihindeki en yüksek bedel

Müteahhitlik hizmetleri şirketlerinin 2014 yılında gerçekleştirdiği projelerin ortalama bedeli ise 84 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın mayıs ayı sonu itibarıyla 109 milyon dolara yükselen bu rakam, sektörün tarihindeki en yüksek yıllık ortalama proje bedeli oldu.

En fazla iş BDT ülkelerinde

Türk Müteahhitleri 2014 yılı itibariyle 48 farklı ülkede çalışma yaptı. Söz konusu rakam bu yılın ilk 5 ayı itibariyle 20 olurken, şirketler en fazla yüzde 49,1 ile Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Rusya'nın aralarında yer aldığı Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde iş yaptı. Bu ülkeleri yüzde 24,7 ile Ortadoğu, yüzde 17,4 ile Afrika izledi. Avrupa ve Amerika ülkelerinin payı ise yüzde 5,8 olarak gerçekleşti.

Türkiye Çin’den sonra 2’nce sırada

Türk müteahhitlik şirketlerinin 1971'den 2001'e kadar Yurt dışında üstlendikleri projelerin bedeli 47 milyar dolar iken, 2015 yılı mayıs sonu itibarıyla bu rakam 310,3 milyar dolara ulaştı. Öte yandan son açıklanan verilere göre, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketinden 42'si Türk firması oldu. Türkiye, bu sektörde dünyada Çin'den sonra 2. sırada yer aldı.

Yorumlar

Diğer Haberler

İBB, Kadıköy sahildeki gayrimenkulü restoran ve kafe olarak kullanılmak üzere 18 milyon TL'ye kiraya veriyor! 
İBB, Kadıköy sahilde dolgu alanda bulunan yapılar ve açık alanı,  restoran ve kafe olarak kullanılmak üzere 3 yıllığına kiraya veriyor. İşte ayrıntılar ve ihale tarihi... 
Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası mevduat faizlerinde son durum! İşte banka banka faiz oranları!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı. Peki söz konusu bu faiz kararı sonrası bankaların mevduat faizleri ne oldu? İşte banka banka 32 gün vadede 500 bin Türk Lira’nın getirisi...
Citroen'den tüm modellerde sıfır faizli kredi imkanı!
İkinci el otomobil fiyatlarının sıfır fiyatlara yakın olduğu ve hatta bazı sıfır modellerden yüksek olduğu dönemde Fransız devi Citroen çarpıcı kampanya başlattığı ifade edildi. 
Belediyelerden iki şehirde satılık arsa ve konutlar!
Belediyeler Narlıdere’de yer alan 3 adet konut ve Gaziantep’te yer alan 1 adet arsayı satışa çıkardı. Gayrimenkullerin satış ihaleleri 2 Ekim ve 3 Ekim’de yapılacak.
TOKİ'nin Demirci'de sosyal konut projesi inşaatı başladı
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ihalesi gerçekleşen Demirci 2. Etap 142 adet sosyal konut projesinin inşaatına başlandığı açıklandı.