Kadıköydeki Kurbağalıdereye, İBB son noktayı koydu. Haber
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy'deki Kurbağalıdere'nin temizlenmesi için Metro kazılarında olduğu gibi yeraltından dev tünel açma makinaları ile başlattığı çalışmaların ilk etabını tamamlamak üzere.
Dere tabanında biriken çökeltinin kaldırılıp temiz su akışının da sağlanması ile birlikte kısa süre içinde Kurbağalıdere'deki kötü görüntü ve koku son bulacak.
Kadıköy-Maltepe-ümraniye'deki derelerin aktığı geniş bir havza olan 67 kilometre uzunluğundaki Kurbağalıdere suyu ve yağışı taşıyamıyor. 1980'lerden itibaren civardaki tüm derelerin o dönemin idareleri tarafından resmen açık Kanalizasyon olarak kabul edildiği yani tüm yerleşimlere "atık suyunuzu bu derelere boşaltılabilirsiniz" denildiği gerçeği göz önüne alındığında Kurbağalıdere'de su yüzüne çıkan sorun aslında sürpriz değil…
İstanbul'da Marmara denizine atık su girişini yüzde 95'ler seviyesinde önlemeyi başaran, bataklığa dönüşen Haliç'i yeniden hayata döndüren, peş peşe hizmete giren ileri biyolojik atıksu arıtma tesisleri ile çevre kirliliğinin önüne geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi şimdi de yarım asırlık birikimin sonucu olan ve geniş bir alanı kapsayan Kurbağalıdere havzasında kapsamlı bir çalışma yürütüyor.
Sorunun kökten çözümü için derenin bazı kesitlerde genişletilmesi gerekiyor. Genişleme bölgelerinde SİT alanları ve kamulaştırılacak araziler var. Kamulaştırmalarda hukuki süreçler uzun zaman alıyor.
METRO TÜNELLERİNDEKİ SİSTEM
Binaların yakınlarında açık kazı yapılması da sağlıklı değil bu yüzden kolektör hattının Çelik boruları yatay itme yöntemiyle yerleştiriliyor. Yani Metro tünellerindeki gibi yeraltından TBM ile kazı yapılıyor.
Zor Arazi koşulları nedeniyle uzun zaman alan çalışmanın ilk etabı yüzde 90 oranında tamamlanmış durumda. 2015 yılı sonuna kadar atık sular bütünüyle kontrol altına alınmış olacak. Şu ana kadar temizlik çalışmalarında 1094 kamyon çamur bertaraf edildi. Su alma yapıları ile kokuya neden olan atık suların kolektör hattına aktarılmasına başlandı. Atık suyun toplanmasından sonra Pompa sistemi ile temiz su akışı sağlanacak. Dere tabanında biriken çökeltiden kaynaklanan koku, temiz su akışının sağlanması ile birlikte kısa sürede giderilecek. Kaynak:haber7
Yorumlar