4 Ağustos 2015 Salı

Türk emlakçıların ikinci el Gayrimenkul satışlarından elde edilen komisyonun büyük kısmını yabancı şirketlere kaptırdığı belirtildi. Türkiye'de Gayrimenkul sektörünün özellikle kentsel dönüşümle büyük bir ivme yakaladığı belirtilirken, Konut ve iş yeri satışları üzerinden belli oranda komisyon alarak para kazanan gayrimenkul danışmanlığı şirketleri, yabancıların Konut edinmesinin önünü açan "Mütekabiliyet Yasası"nın ardından cirolarını artırmaya artırdı ancak klasik tarzda iş yapan Emlakçılar gelişimi yakalayamadı.

Aşa: Büyük firmalar yerli emlakçıyı ciddiye almıyor

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, Türk zincir Emlak modelini geliştirmeye çalıştıklarını, büyük Taahhüt firmalarının yerli emlakçıyı ciddiye almadığını söyledi. Türk zincir emlakçılığının gelişmesi durumunda yurt dışına para çıkışlarının önünün kesileceğini vurgulayan Aşa, dünyada son derece önemli olan bilgi transferlerinin bakir kalacağını, böylece herkesin piyasaları ezbere bilerek politikalar geliştiremeyeceğini söyledi.

Bu yıl 479 milyarlık bütçe söz konusu

Gayrimenkul uzmanlarının değerlendirmelerine göre emlak piyasasında her yıl Türkiye bütçesi kadar işlem hacmi gerçekleştiğine işaret eden Aşa, "Bu yıl için 473 milyar liralık bütçe söz konusu. Bunun ortalama yüzde 80'i, yani yaklaşık 378 milyar lirasını, 2'nce el gayrimenkuller oluşturuyor. Gayrimenkul pazarında Türkiye'de özellikle markalı Konut Projeleri ve yüksek bedelli satışlar kurumsal emlak şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor. Bu firmalar içinde de yabancı menşeli emlak ofisleri ön planda" dedi.

Yerli firmalar dışlanıyor

İkinci el satışlarda yerli firmaların dışlandığını bildiren Aşa, sözlerine şöyle devam etti: "Yabancıya veya Türk yatırımcılara 2'nci el satışlarda birkaç yöntem izleniyor. Bunların başında projeyi gerçekleştiren inşaat firması kendi satış ofisini 2'nci el satışlarda da devam ettiriyor. Tüm malik bilgileri bunların bilgisi dahilinde olduğundan maliklere kolayca ulaşıp 2'nci el satış ve Kiralama işlemlerini yapıyorlar. İkincisi, inşaat firmasının devam etmediği durumlarda öncelikle kurumsal çalışan çoğu yabancı kökenli bir emlak şirketiyle anlaşıp aynı koşullarda 2'nci el satış ve kiralamaları da bunlara yaptırıyorlar. Bu durumda da yerel Emlakçılar projeye dahil edilmiyor, hatta bunu sağlamak için bina veya site yöneticilerinin pay aldığı bile söyleniyor."

Yorumlar

Diğer Haberler

Simya Emlak Yatırım Güzellik ve Özel Sağlık Merkezleri konkordato ilan etti!
Simya Emlak Yatırım Güzellik Ve Özel Sağlık Merkezleri, mali krizden dolayı konkordato ilan etti. 
Mert Başaran kiralardaki adaletsizliğe sitem etti! Aynı sitedeki konutlar 32 bin TL farkla kiralanıyor!
Ekonomist Mert Başaran kiralardaki adaletsizliği sosyal medya hesabından paylaşarak ''Kanuni mi? Evet, Ahlaki mi? Hayır.'' diyerek sitem etti.
Gebze’de Emtek Çelik’e 3 ay geçici konkordato koruması!
Gebze Asliye Ticaret Mahkemesi, Emtek Çelik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında geçici mühlet kararı verdi.
Konkordato talep eden Solakoğlu Makine’ye 3 aylık geçici mühlet!
Malatya 5. Asliye Hukuk Mahkemesi, Solakoğlu Makine Üretim Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. Şti. hakkında 3 aylık geçici mühlet kararı verdi.
Emlak Katılım Tasarruf Finansman'ı 10 soruda tüm detaylarıyla!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Emlak Katılım Tasarruf Finansman’ın 81 ilde faizsiz ev, iş yeri ve araç satın almayı sağlayacak sistemiyle ilgili merak edilen soruları ve yanıtlarını sosyal medya hesabından paylaştı.