4 Ağustos 2015 Salı

Türk emlakçıların ikinci el Gayrimenkul satışlarından elde edilen komisyonun büyük kısmını yabancı şirketlere kaptırdığı belirtildi. Türkiye'de Gayrimenkul sektörünün özellikle kentsel dönüşümle büyük bir ivme yakaladığı belirtilirken, Konut ve iş yeri satışları üzerinden belli oranda komisyon alarak para kazanan gayrimenkul danışmanlığı şirketleri, yabancıların Konut edinmesinin önünü açan "Mütekabiliyet Yasası"nın ardından cirolarını artırmaya artırdı ancak klasik tarzda iş yapan Emlakçılar gelişimi yakalayamadı.

Aşa: Büyük firmalar yerli emlakçıyı ciddiye almıyor

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, Türk zincir Emlak modelini geliştirmeye çalıştıklarını, büyük Taahhüt firmalarının yerli emlakçıyı ciddiye almadığını söyledi. Türk zincir emlakçılığının gelişmesi durumunda yurt dışına para çıkışlarının önünün kesileceğini vurgulayan Aşa, dünyada son derece önemli olan bilgi transferlerinin bakir kalacağını, böylece herkesin piyasaları ezbere bilerek politikalar geliştiremeyeceğini söyledi.

Bu yıl 479 milyarlık bütçe söz konusu

Gayrimenkul uzmanlarının değerlendirmelerine göre emlak piyasasında her yıl Türkiye bütçesi kadar işlem hacmi gerçekleştiğine işaret eden Aşa, "Bu yıl için 473 milyar liralık bütçe söz konusu. Bunun ortalama yüzde 80'i, yani yaklaşık 378 milyar lirasını, 2'nce el gayrimenkuller oluşturuyor. Gayrimenkul pazarında Türkiye'de özellikle markalı Konut Projeleri ve yüksek bedelli satışlar kurumsal emlak şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor. Bu firmalar içinde de yabancı menşeli emlak ofisleri ön planda" dedi.

Yerli firmalar dışlanıyor

İkinci el satışlarda yerli firmaların dışlandığını bildiren Aşa, sözlerine şöyle devam etti: "Yabancıya veya Türk yatırımcılara 2'nci el satışlarda birkaç yöntem izleniyor. Bunların başında projeyi gerçekleştiren inşaat firması kendi satış ofisini 2'nci el satışlarda da devam ettiriyor. Tüm malik bilgileri bunların bilgisi dahilinde olduğundan maliklere kolayca ulaşıp 2'nci el satış ve Kiralama işlemlerini yapıyorlar. İkincisi, inşaat firmasının devam etmediği durumlarda öncelikle kurumsal çalışan çoğu yabancı kökenli bir emlak şirketiyle anlaşıp aynı koşullarda 2'nci el satış ve kiralamaları da bunlara yaptırıyorlar. Bu durumda da yerel Emlakçılar projeye dahil edilmiyor, hatta bunu sağlamak için bina veya site yöneticilerinin pay aldığı bile söyleniyor."

Yorumlar

Diğer Haberler

Asgari ücret zammı, gayrimenkul için net mesaj içeriyor! Bıçak gibi kesilecek…
Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zammın ardından piyasaların bu orana tepkisi merak ediliyor. Analist Tardu Barlas, açıklanan zam oranının gayrimenkul için net mesaj içerdiğini belirtti. İşte o yorum…
Marina Complex Thassos’ta 88 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla!
Marina Complex Thassos projesinde yer alan konutların fiyatları 88 bin Euro’dan başlıyor. Yıllık yüzde 6 kira getirisi sunulan projenin teslimlerinin 2025 yılının Aralık ayında yapılması planlanıyor. 
Ön ödemeli konut satışlarında yükümlülüğünü yerine getirmeyen satıcılara 7 milyon 917 bin 110 TL ceza! 
Ticaret Bakanlığınca uygulanan idari para cezaları, 2025 yılı itibarıyla yükselecek. Yeni ceza tutarları tek tek açıklandı. İşte o rakamlar...
İstinaf süresinde kiraya faiz işlenir mi? Avukattan ev sahiplerine açıklama!
Avukat, arabulucu Enes Temur, istinafa giden davada kiraya faiz işlenip işlenmediği ile ilgili açıklama yaptı. İşte ev sahiplerinin merak ettiği o sorunun yanıtı... 
İslam Memiş altın ve döviz bozduranların yeni adresini açıkladı! Aralık, konut ve araba alanların ayı oldu!
Altın yorumları ile tanınan ünlü ekonomist İslam Memiş, aralık ayında yatırımcıların altın ve döviz bozdurarak konut ve araba aldığını söyledi.