15 Temmuz 2015 Çarşamba

Her iki yılın bir önceki Mayıs ayına göre karşılaştırma yapıldığında 2014'te %17 büyüyen Konut Kredi hacminin bu yılın aynı döneminde %20 büyümeyi başarmış olduğu tespit ediliyor. Sektör her şeye rağmen büyümesini sürdürüyor.

Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş., her ay Gayrimenkul sektörünün nabzını tuttuğu Periskop Analiz'in Haziran ayı raporunu açıkladı.

Rapora göre Mayıs ayı itibariyle son bir yıllık süreçte Konut kredisi kümülatif değişimi %20 artış göstermiş bulunuyor. Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Mayıs ayı itibariyle geçen yılın aynı döneminde %17 büyüyen konut kredilerinin bu yıl %20 büyümeyi başardığını belirtiyor. Yazıcı, Kredi miktarının 2015'in 3'üncü çeyreğinde durağanlaşmaya başlayacağını ve etkilerinin çeyreğin sonuna kadar devam edeceğini, ancak yıl sonunda yeniden hareketleneceğini öngörüyor.

Konut kredi kullanımı maliyetleri artıyor

Kullanıcılar için konut kredisindeki maliyetlere bakıldığında ise Haziran ayında 10 yıllık vadede kredi maliyetlerinin aylık %0,99 ila %1,25 arasında değiştiği görülüyor. Bankalar arasında farklılıklar olmakla beraber, 100 bin TL kredi için 10 yıllık vadede aylık ödemeler 1.428 TL, beş yıllık vadede ise 2.218 TL civarında seyrediyor. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam %0,89 ile %1,08 arasında değişiyordu.

Diğer yandan, takipteki kredilerdeki değişim analiz edildiğinde 2015 Mayıs ayında Konut Kredileri içinde takipteki konut kredi miktarının %0,48 düzeyinde olduğu belirleniyor. Bu rakamın 2014 Mayıs ayında %0,54 düzeyinde olduğunu ifade eden Yazıcı, takipteki kredilerin toplam kredi hacmi içindeki büyüklüğünün kredi miktarıyla aynı hızda büyümediğini belirtiyor.

Konut satışları her şeye rağmen ilk 5 ayda hız kesmedi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yılın ilk 5 ayında konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,4 artmış bulunuyor. Bu satışların içindeki ipotekli konut satışları miktarı %38 olarak gerçekleşti. Bu oran 2014 yılında %31 olarak belirlenmişti.

İpotekli konut satışları 2014 ve 2015'in ilk 5 ayı bazında incelendiğinde, 2014 yılında 133 bin adet ipotekli konut satılırken, bu yılın ilk 5 ayında 201 bin ipotekli konut satışı gerçekleşti. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %51 artış gösterdi. Genel tabloyu değerlendiren Yazıcı, mevcut durum itibariyle daha fazla konutun daha çok kredi kullanılarak satın alındığı tespitinde bulundu.

www.evagyd.com

EVA Gayrimenkul Değerlendirme Danışmanlık Hakkında:

EVA, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Lisanslı Değerleme Şirketleri Listesindedir ve Bankalara değerleme hizmeti verme yetkisi de bulunmaktadır. EVA Değerleme, sektöründe çok itibarlı bir kuruluş olan; İngiltere orijinli Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) tarafından Türkiye'nin ilk "Regulated by RICS" statüsüne getirilmiş kurumudur. EVA, özel sektör ve kamu kurumları için; her Türlü Gayrimenkulün ve Gayrimenkule Dayalı Hak ve Faydaların Değerleme çalışmaların, Gayrimenkul Sektörü Pazar ve Sektör Analiz Raporları, gayrimenkul projeleri Finansal Fizibilite ve Yapılabilirlik Analizleri Çalışmaları hazırlamakta, Lokasyon Analizleri , Kentsel Dönüşüm Çalışmaları, En İyi ve En Verimli Kullanım Etüdü Çalışmaları hizmetleri sunmaktadır. 2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul danışmanlık Firması , 2013 senesinde Türkiye'nin En İyi Danışmanlık, En İyi Araştırma ve En İyi Değerleme Firması ödüllerinde, 2014 senesinde ise "Türkiye'nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması" ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca yine uluslararası bir kurum olan International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde "Türkiye'nin En İyi Gayrimenkul danışmanlık Firması" ve "Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" 2014 senesinde ise tekrar "Türkiye'nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" olarak seçmiştir.


konuthaberleri.com

Yorumlar

Diğer Haberler

Son dakika Malatya'da 5.9 şiddetinde deprem meydana geldi!
AFAD, saat 10.46'da merkez üssünün Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen depremin büyüklüğünü 5.9 olarak duyurdu.
Milli Emlak iki şehirde taksitle konut, arsa ve arazi satıyor!
Milli Emlak, Ankara ve Bursa’da  yer alan toplam 9 adet konut ve araziyi 3 milyon 275 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa çıkardı. İşte o satışlar ile ilgili ayrıntılar...
TOKİ açıkladı! TOKİ'nin indirim kampanyasında yarın son gün
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) konut sahibi olup taksitlerini ödeyen vatandaşlar için yüzde 25 indirim kampanyası başlatmıştı. Kısmi ödeme imkanı da sunulan kampanya için geri sayım başladığı kaydedildi. 
Konut kredisi kullanacaklar dikkat: Sözleşme yazılı veya mesafeli olarak yapılmadıkça geçerli olmayacak! 
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 5 maddeden meydana gelen ilk bölümü resmen kabul edildi. Konut kredilerinde de düzenleme yapıldı. İşte ayrıntılar...
MBA Vizyon Tuzla’da 8.4 milyon TL’ye 2 oda 1 salon! Yüzde 30 peşinatla!
MBA Vizyon Tuzla projesinde yer alan konutların fiyatları 8 milyon 410 bin TL’den başlıyor. Projede yer alan konutların teslimlerinin 2026 yılının Aralık ayında yapılması planlanıyor.