29 Haziran 2015 Pazartesi

Metro ve Adalet Sarayı'nın hizmete girmesiyle önemli bir çekim noktası haline gelen ilçede sanayi alanları ve eski siteler yerini markalı Konut ve Ofis projelerine bırakıyor. D100 ve TEM otoyolları, Sabiha Gökçen Havalimanı, Marmaray ve hızlı trenin getirdiği ulaşım avantajı bölgenin, hem üretim hem de talep tarafında iyi bir alternatif olmasını sağlıyor.

Adalar manzaralı ilçedeki projelere bakıldığında D-100 Karayolu üzerinde Ofis, home-ofis projelerinin, Yakacık mevkii ve sahil şeridine doğru ise genellikle Konut konseptinde projelerin olduğu görülüyor.

KONUT FİYATLARI İKİ KAT ARTTI

2011'de D-100 Karayolu ile TEM Otoyolu arasında kalan bölgedeki dairelerin birim metrekare fiyatları bin 500 ile 4 bin 500 lira arasında değişirken, bugün bu rakamlar 3 bin – 6 bin 800 lira seviyelerinde.
1+1 ve 2+1 daire tiplerinin ağırlıklı olarak tercih edildiği bölgede, sahile yakın kısmındaki projelerde deniz manzarası faktörü önemli hale geliyor ve fiyatlar bazı projelerde metrekarede 13 bin lira seviyelerine kadar çıkıyor.

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nın sağladığı getiriden faydalanarak, geliştirilen ofis projelerinin büyük çoğunluğu ise D-100 Karayolu aksında konumlanıyor. 2011 sonu ve 2012 yılında satışa çıkan ofislerin, satışa çıktıkları dönem itibarı ile 4 bin – 4 bin 500 lira seviyelerinde olan birim satış rakamları bugün itibarıyla 6 bin – 7 bin lira aralığında.

YATIRIM GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ

Kartal'a olan ilginin konut fiyatların yükseltiğini belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Müdürü Deniz Şahinkaya, Kartal'da ulaşım projeleri ile Kentsel Dönüşüm projelerinin tamamlanmasından sonra fiyat artışının normal seyredeceği uyarısında bulundu. Şahinkaya, "Havaray ve Kartal – Kaynarca Metro hattının hizmete girmesinden sonra fiyatlar artacak ardından normale dönecek. Yatırımcıların bu projelerden önce yatırım yapmaları gerekiyor" dedi.

REIDIN Kıdemli Analisti Orhan Vatandaş, Kartal'ın geçtiğimiz 2-3 yıllık dönem boyunca satış fiyatlarının, Kira değerlerinden daha hızlı artış gösterdiğini ve buna bağlı olarak yatırım geri dönüş sürelerinin 21 yıla kadar ulaştığına dikkat çekti. Vatandaş, "Bu rakamın ortaya çıkmasında Kartal'ın son dönemlerde yatırım ve barınma amaçlı konut alımlarında tercih edilen bölgeler arasına girmesinin etkisi çok büyük" diye konuştu.

İLÇENİN GELECEĞİ

TSKB Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Selin Yıldız, inşaatı devam eden Teknopark İstanbul, Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü, İş Bankası Teknoloji ve Uygulama Merkezi projelerinin bölgede ciddi ölçüde istihdam sağlayacağını belirtti. Buna paralel olarak çalışan ve işyerine yakın yaşamak isteyen nüfus tarafından da bölgeye olan talebin artacağını kaydeden Yıldız, "Bölgeye olan talebin, bölgedeki yüksek arz karşısında yetersiz kalabilmesinin, ilerleyen yıllarda söz konusu olma riski bulunuyor. Ancak günümüzde arz fazlalığına rağmen proje satışlarındaki değerlerin sabit kaldığı gözleniyor" dedi.

Avantajlar

Üst ölçekli yatırımların tamamlanmış olması

Konut – ofis yatırımlarının dengeli olması

Mülkiyet yapısı temiz büyük parsellerden oluşması

İlçenin denize kıyısı olması ve manzarası

Riskler

Konut artış hızının nüfus artışından fazla olması

Metrekare fiyatlarının yüksek olması

Prim potansiyelinin azalması

Yatırım geri dönüş sürelerinin uzaması

Platform dünyaya tanıtacak

İstanbul'un yatırım değeri en yüksek ilçelerinden biri olan Kartal'da projesi olan 5 gayrimenkul firmasının oluşturduğu Kartal Bölge Platformu çalışmalarına başladı. Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz'ün destek verdiği platformda, İŞ GYO, DAP Yapı, DKY İnşaat, Egeyapı Group ve Metsan yer alıyor. Platform, gerçekleştireceği etkinliklerle ve iletişim çalışmalarıyla Kartal'ı tanıtacak. İlçenin tanıtımı, dünyanın en önemli gayrimenkul etkinliklerinden Dubai CityScape Fuarı'nda da yapılacak. Platform üyeleri, Kartal'ın bu yıl, küresel Emlak sektörünün buluşma noktası olarak görülen fuara damga vuracağını düşünüyor. Kay:Sözcü

Yorumlar

Diğer Haberler

Mevduat faizlerine Merkez Bankası şoku! Bankada 250 bin TL'si olan hemen baksın! İşte bankaların mevduat faizi oranları.
Piyasalar Merkez Bankası'nın faiz kararını beklerken, bankalar yıl sonunda faiz indirimi ihtimalini fiyatlandırıyor. Mevduat faizleri geriledi. İşte bankaların mevduat faizi oranları...